Upozornenie na nový zákon č. 69/2013 :

Dňa 19.3.2013 bol vydaný nový zákon č. 69/2013 Z.z., ktorým sa okrem iných zákonov opäť mení a dopĺňa tiež zákon č. 555/2005 Z.z. o energetickej hospodárnosti budov (ďalej v skratke EHB).
Zákon č. 69/2013 Z.z. je účinný od 1.6.2013.

V súvislosti s problematikou EHB, upozorňujem ctených kolegov, členov SKSI, že po nedávno vydanom zákone č. 300/2012 Z.z., ktorým sa podstatne zmenil zákon č. 555/2005 Z.z. o EHB s účinnosťou od 1.1.2013 a tiež po zmene STN 73 0540-2 z júla 2012 a platnej od 1.1.2013 je tu v krátkom čase žiaľ ďalšia zmena legislatívy súvisiacej s EHB !!!

Zmeny v citovaných legislatívnych predpisoch a technickej norme majú za následok pre odbornú staviteľskú verejnosť sprísnenie energetického kritéria projektovaných budov. Čo by nebolo na škodu, ale myslím, že pri takýchto rozsiahlych a opakovaných zmenách zákona č. 555/2005 Z.z., by sa patrilo vydať zákon nový, zákon novelizovaný ! Zákon č. 555/2005 Z.z. mimochodom stále platí, akurát niektoré články (viac než 3/4) už neplatia !

Slovom, kto neprojektoval ešte podľa nového zákona č. 69/2013 Z.z. s pomocou novej normy STN 73 0540-2 ten možno ani nezažil reálny chaos v hlave ...tie zmeny predpisov sú tak rozsiahle, že pôvodné články sa nedajú ani upravovať prelepovaním novými článkami, tým ostatným projektantom pozemných stavieb by som doprial spraviť si cvičný prepočet spotreby energie na vykurovanie budovy s nepriaznivým faktorom tvaru - napríklad dvojpodlažná dlhá administratívna budova bez podpivničenia dĺžky 66 m, šírky 14 m a výšky 6,6 m orientovaná dlhými stranami na juh a sever ...


SÚDRUHOVIA VÝSKUMNÍCI V SR TO PÔVODNE MYSLELI DOBRE, LEN ZASE UROBILI NIEKDE CHYBU (ktorú odstránia ďalšími a ďalšími novelizáciami zákonov o EHB a ďalšími zmenami STN...s vidinou krajších dní nasledujúcich) ... :-(

 

A aby som nezabudol : od 1.1.2013 už platí nová vyhláška č. 364/2012 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon č. 555/2005 Z.z. o EHB - takže zabudnime na vyhlášku č. 311/2009 Z.z., a v súvislosti s touto novou vyhláškou je potrebné postupovať podľa národných prilôh STN EN ISO 13790/NA a STN EN 15603/NA !!!

 

(Pokiaľ sa Vám urobilo nevoľno po prečítaní tohoto môjho článku, tak mi verte, že pri projektovaní v zmysle horeuvedených zmien Vám bude ešte horšie ... )

Zobrazenia: 994

Komentár


ODBORNÁ VEREJNOSŤ
Komentár osoby Ing. Pavol Ruják o Apríl 25, 2013 na 7:26

Ešte na okraj, nedá mi nereagovať na príspevok Ing. Huďu :

1. Povinnosť projektanta sa síce nezmenila (výpočet projektového hodnotenia v princípe zostáva) a ani som nikde netvrdil, že sa toto menilo, ale čo je podstatné, zmenili sa podmienky projektovania z hľadiska povolenej energetickej náročnosti - zaraďovania budov do energetických tried sa sprísnili a tým sa kladú väčšie nároky na energeticky efektívnejšie obalové konštrukcie budov týkajúce sa projektantov pozemných stavieb !!!

2. Dať čokoľvek vypracovať špecialistovi stavebnej fyziky je NEMOŽNÉ - pretože autorizovaných inžinierov s oprávnením STAVEBNÁ FYZIKA je na Slovensku žalostne málo (v mojom okrese Prievidza, napríklad nie je ani jeden, na Slovensku neviem či ich aktívne pracujúcich je do 10), obracať sa s čímkoľvek na aut.inž. stavebného fyzika by znamenalo čakať na jeho výpočty možno aj pol roka...


ODBORNÁ VEREJNOSŤ
Komentár osoby Ing. Pavol Ruják o Apríl 22, 2013 na 0:04

O nových legislatívnych predpisoch som diskutoval nedávno na stránkach www.sksi.sk s istým pánom projektantom, členom predstavenstva SKSI v členskej diskusnej zóne a zhodli sme sa na tom, že energetický certifikát pre stavebníka (obzvlášť pre stavebníka rodinného domu) je mu úplne s prepáčením za výraz "na prd".

Čítajte linku : http://www.sksi.sk/buxus/generate_page.php?page_id=156


PROJEKTANT
Komentár osoby Ing. Pavol Huďa o Apríl 20, 2013 na 14:57

Veď táto povinnosť projektanta ,aby uviedol výsledky projektového hodnotenia  v technickej správe,ako uvádzate v príspevku je už od roku 2005. A kto sa na to necítil mohol predsa konzultovať a projektové hodnotenie dať vypracovať špecialistovy stavebnej fyziky. Tam už potom nesie zodpovednosť len za správnosť výpočtu - posúdenia špecialista stavebnej fyziky. Za správny návrh stavebnej konštrukcie musí predsa niesť zodpovednosť stále zodpovedný projektant - architekt.

Áno, energetický certifikát je už len konštatovaním energetickej náročnosti. Má slúžiť v prvom rade pre laickú verejnosť , aby sa vedela  lepšie zorientovať pri kúpe nehnuteľnosti čo sa týka jej energetickej náročnosti. Čo je v princípe dobre, ale čo už nie je - sú časté legislatívne zmeny  a čo vyžadujú  - viď obdobné "chuťovky" ako "umiestniť energetický štítok v priestore budovy na mieste prístupnom všetkým užívateľom".

PS - ten výpočet sa až tak veľmi nezmenil


ODBORNÁ VEREJNOSŤ
Komentár osoby Ing. Pavol Ruják o Apríl 19, 2013 na 12:16

...len pripomínam, že povinnosť navrhovať energeticky hospodárne budovy je pre PROJEKTANTA (nie pre autora energetického certifikátu !!!) daná v nasledovnej legislatíve :

Zákon č.555/2005 Z.z., §3 znie :
(3) Projektant je povinný minimálne požiadavky na
energetickú hospodárnosť nových budov podľa odseku
1 zahrnúť do projektovej dokumentácie na stavebné
povolenie alebo na povolenie zmeny stavby a výsledok
energetického posudku uviesť v technickej správe projektovej
dokumentácie.

Zákon č. 300/2012 Z.z., čl. 1 znie :
(3) Projektant je povinný splnenie minimálnych požiadaviek
na energetickú hospodárnosť budovy podľa
odseku 1 zahrnúť do projektovej dokumentácie na stavebné
povolenie alebo na povolenie zmeny stavby a výsledok
energetického hodnotenia podľa § 4a ods. 2
uviesť v technickej správe projektovej dokumentácie.

 

Vyhláška 4. 364/2012 Z.z., krorou sa vykonáva Zákon č. 555/2005 Z.z. v §1 je napísané :
(4) Ak ďalej nie je ustanovené inak, postup výpočtu je
rovnaký pre projektové hodnotenie aj pre normalizované
hodnotenie nových budov.
(5) Pri projektovom hodnotení významne obnovovanej
budovy projektová dokumentácia podľa § 4 ods. 3
zákona obsahuje splnenie požiadavky na tepelnotechnické
vlastnosti
a) stavebných konštrukcií a na potrebu tepla na vykurovanie
podľa slovenskej technickej normy2) (ďalej len
„technická norma“), ak sa má uskutočniť významná
obnova celého obalu existujúcej budovy, alebo
b) stavebných konštrukcií podľa technickej normy,2) ak
sa má uskutočniť významná obnova len stavebných
konštrukcií tvoriacich časť obalu existujúcej budovy.

Inými slovami - povedané stručne : pokiaľ projektant nenavrhne budovu takú, ktorá spĺňa aspoň minimálne požiadavky na EHB, potom energetický certifikát vydaný pred kolaudáciou (už po postavení projektantom navrhnutej budovy) sa stáva pre stavebníka často len úplne zbytočným papierom.
Pokiaľ stavba nie je navrhovaná podľa princípov EHB už v štádiu projektovania v stupni DSP (dokumentácie pre stavebné povolenie), neskoršie vydanie energetického certifikátu nemá praktický význam pre stavebníka a nesprávny návrh a následná realizácia budovy z hľadiska EHB stavebníkovi ani spoločnosti energiu nijako neušetrí - a aby tomu tak nebolo, dovolil som si upozorniť na zmenu legislatívy a technických noriem v oblasti EHB, podľa ktorých sme povinní ako projektanti postupovať.


Nositeľom zodpovednosti za správny návrh budovy z hľadiska EHB je PROJEKTANT. Zhotoviteľ energetického certifikátu v podstate len zopakuje výpočet projektanta v projektovom hodnotení so zmenenými reálnymi parametrami (pokiaľ stavebník pri výstavbe zmenil oproti projektu obalové časti konštrukcie) a tento výpočet nazve "normalizované hodnotenie" - ale pokiaľ stavebník kolauduje budovu postavenú presne podľa projektu, tak výpočet PROJEKTOVÉHO HODNOTENIA = výpočet NORMALIZOVANÉHO HODNOTENIA.

Zodpovednosť za správnosť návrhu budovy z hľadiska energetického kritéria (nazvime ho trebárs energetickou hospodárnosťou budovy) je na PROJEKTANTOVI, ale vrecko si naplní AUTOR ENERGETICKÉHO CERTIFIKÁTU - LEBO TEN NA TOM NAJVIAC ZAROBÍ.
(Potom sa nečudujme, že žiaľ projektanti často neprojektujú v zmysle mnou citovaných legislatívnych predpisov...)

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby