Ani jeden normálny dizájner(architekt) si nemyslel, v škole alebo po škole, že bude projektovať rustikálne interiéry. Je to nemoderné, netrendové, a vôbec nie je anitrošku cool. Po Starckovi a po Fosterovi alebo vôbec po Bauhaus riešiť rustikálne interiéri je kacírstvo minimálne rúhanie dizajnu.

Rozmýšľal som rovnako.Minimalizmus nebol môj štýl, krásu som našiel v organike. O rustiku  som nechcel ani počuť. Ale stal som sa dizajnérom v jednej krbárskej firme, kde sa klienti  nepýtali, čo sa páči mne. Musel som projektovať všetko: minimalizmus, rustik, organika, sedliacky štýl a množstvo všelijakých nezariaditeľných klientských úletov... ...a pomaličky sa človek naučil nielenže všetky štýly akceptovať a tolerovať, ale vytvoriť si skonzumovateľné a sem-tam aj pekné projekty v každom štýle. A tak sa začala moja dlhá púť rustiku.

Pred tromi rokmi pri jednom veľkom projekte, hlavný manažér investora chcel vsadiť na istotu, nemal páru o tom,čo je pekné alebo trendové, tak vygooglil zopár známych súčasne žijúcich topnóbl talianskych dizajnérov. Na základe ich projektov si vyžiadal vytvoriť interiéri do jedného Bratislavskeho paláca. Čo mám povedať, bol to rustik.Projekt sa mu páčil, tender sme vyhrali.

       Projekt ma donútil rozmýšľať. O čom je krása? Akým právom môžeme povedať o nejakom štýle, že je trendy alebo cool? Aký je náročný projekt? Stavebnícto.sk ako aj vaše portfólia sú plné krásnych jednoduchých, minimalistických projektov, kde sú drahé materiály, lesklé podlahy, kamenné obklady a sádrokartóny so štrbinovým osvetlením vo farbách celého spektra. To sa všetkým páči, hlavne nám dizajnérom. Ale kto z Vás už projektoval krásny rustikálny priestor? Ak niekto áno, vie že to nie sú len kanelúry. Proporcie a tvary musia byť fakt na svojom mieste, lebo to bude vyzerať, ako keby to riešil „sused stolár so svokrou“. Tak som začal experimentovať. Vykašlal som sa na všetky európske slohy a nábytok, do svojej pracovne (čo sa nachádza v hnusnom oplechovanom činžiaku) som naprojektoval v perzskom štýle zo 14stor. Mal som výhodu, lebo som aj drevársky inžinier , tak viem čo dokáže CNC. Manželka, tiež dizájnerka,  keď videla výkres vyhlásila, že buď ona alebo nový konferenčný stolík... ...zostali obe.

         Ostatné už prišlo samo, klienti videli že rustikálny nábytok môže vyzerať dobre, aj keď sú „hodené“ do moderného prostredia. Ako keby sa vrece roztrhlo. Jeden klient chcel luxusne  zariadiť chalupu.

Druhý doniesol ako vzor najnovšie anglické časopisy o bývaní...

Prvý klient po chalupe chcel aj dom....

Atď, atď...

Či je rustika najlepší štýl? Pre mnohých určite nie, dokonca ani pre mňa. Ale naučil som sa nielenže tolerovať,ale aj vážiť pekný rustikálny priestor. Aj tých, ktorí to projektovali. Viem, že vytvoriť podarený stolík v štýle light rustik je omnoho náročnejšie, ako naprojektovať 20cm vysokú „kocku“ ,akože konferenčný stolík. Ten, kto nad tým len máva rukou, že je to strašné a nemoderné, tak mu odporúčam, aby sivytvoril taký stolík aspoň z recesie. Bude veľmi prekvapený, ako ťažko vyrobiť architektonicky/dizajnovo krásny exemplár. Nehovoriac o tom, že to treba aj pekne ladiť s interiérom, svetlom a doplnkami. Vzdávam hold všetkým, ktorý sa o to pokúšajú a sa im to aj darí.

 

K obrázkom.

1.     Motešický palác, Bratislava   projekt ja, vizu ing. Andrea Šníderová

2.     Moja pracovňa, Zvolen projekt ja, vizu ing. Vierka Dorčáková

3.     Chata v Terchovej    projekt a vizu ing. Vierka Dorčáková

4.     Rodinný dom, Bratislava    projekt a vizu ing. Vierka Dorčáková

5.     Rodinný dom, Bratislava    projekt ing. Vierka Dorčáková  vizu Ing. Miroslav Kušnír

 

Ing. Hruskó Krisztián, PhD.

President spoločnosti Neopolis

www.neopolis.eu

 

Zobrazenia: 2952

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Jún 15, 2012 na 17:24

rustikálny štýl má asi dve roviny - jedna je elegantná a druhá vidiecka. Myslím, že všetko sa hodí niekam inam - ja som za to, že vonkajší vzhľad architektúry musí korešpondovať s jeho vnútrom. Rustikálny štýl v paneláku mi príde úplne scestný  - či jeden, či druhý. Jednoduchý vidiecky štýl, ktorý sa musí odzrkadliť aj v materiáloch, je príjemný do rodinných domov. Elegantný rustikálny štýl sa hodí do starých meštianskych domov v centrách miest. No a u nás na Slovensku vznikla ešte jedna cesta - podnikateľský barok. To je už nedefinovateľný štýl všehochuti a ľudia si ho akosi s radosťou osvojili - toť vizitka Slovákov.


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Jún 15, 2012 na 11:48

alebo (síce pohľad k tomu úplne nesedí)


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Jún 15, 2012 na 11:43

hore viz ale a k tomu fotka


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Jún 12, 2012 na 9:02

... veľmi elegantne a diplomaticky ste "lightrustic" poslali... ...k vode. :)

nemal som v pláne napísať ódu s týmto článkom k rustiku, ja osobne tiež preferujem minimalistický hightech, ako Vy (možno mne sem-tam nejaká krivka nevadí :))

... ale predtým než to úplne zatratíte, tak to skúste - predsa ste dizajnér - potom prídete nato aké je to ťažké urobiť dobre. Pri službách prvoradý je klient a jeho sny, a nie naše. Predsa nie všetci klienti preferujú hightech minimalizmus.


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ján Čičmanec o Jún 11, 2012 na 14:52

Čo byt, alebo dom to okno do duše bývajúceho ... No musím priznať že sa veľmi často stretávam s totálnym chaosom v usporiadaní a nezmyselných kombinácií jednotlivých štýlov ...

Romantika a ďaleká futuristika sa dosť často mieša v ponímaní akéhosi pohodlia. Nepíšem už radšej o doslova kontraproduktívnom miešaní materiálov a ich farebnej degradácie ...

Ja uprednostňujem jednoduchosť, volné priestory a teplo priestoru z tradičných materiálov a skryte spotrebiče 21 storočia ...

Ale čo sa páči nám nemusí sa páčiť iným, navyše za všetko sa dnes platí ...

Tak mi vychádza jednoduchá pravda. Ľudia žijú podľa svojich príjmov a nedívajú sa na svoj štýl bývania ..A tí ktorý na to majú, tým spravíme to čo od nás očakávajú ....

  Ján.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby