Moji známi chcú stavať rodinný dom. Údajne si vyžiadali niekoľko cenových ponúk na vypracovanie projektu pre stavebné povolenie v podrobnostiach realizačného projektu. Výsledky mi vyrazili dych. Verte - neverte, vraj sú ceny medzi 550 až 1200, maximálne 1400 € !!! Tak si myslím, že pre toto je projektant považovaný len za nejakého skresľovača, hlavne nech dá pečiatku aby bolo "stavebko". A dom sa už nejako postaví ... Aký máte názor ?

Zobrazenia: 3352

Odpovedať na toto

Odpovede na túto diskusiu

Tiež som sa stretol s podobnou praxou, že projektant ohodnotil svoju prácu veľmi mizerne, ale potom ten projekt aj tak vyzeral - mizerne ! Projektantov je čím ďalej tým viac ak chcú získať zákazku a nevedia ju inak získať ako tým, že idú pod cenu skôr či neskôr to aj tak spravia- čím viacej ich tak spravý tým ide cena nižšie a nižšie -Sami si zato môžeme,Kvalita klesá spolu s cenou.  Autorizačné skúšky by mali byť prísnejšie a autorizovaných architektov a inžinierov by mohlo byť menej. Úrady by mali od stavebníkov vyžadovať úplné dokumentácie a nie len nejaký papier aby bol ale čitatelnú dokumentáciu. Projektanti by si to hneď s cenou rozmysleli ak by im párkrát dali doplniť PD.
Každá komora chce mať čo najviac členov, takže touto cestou to asi nepôjde. Ja si myslím, že pritvrdiť by mali na školách a hlavne stavári by mali začať tvoriť od prvého ročníka, lebo potom to dobehnú len tí fakt šikovní. A cena? Tiež si myslím, že projekt aj podľa toho vyzerá, ale niekedy aj technicky premakaný projekt je na figu. V každom prípade časom sa projektanti vyselektujú a tí "k veci" sa už potom vezú so svojou klientelou, s ktorou si rozumejú a robí sa im fajn. Takže tie ceny sú relatívne, je to aj o sympatiách, empatiách a priateľstvách. No a hlavne o východnom Slovensku ...
Aj keď som z trochu iného fachu, skúsenosti mám v zásade podobné. Pri akejkoľvek projekčnej činnosti však platí podľa mňa to, čo v akomkoľvek obchode a totiž: Máte to, za čo si zaplatíte. Môžete si kúpiť auto za povedzme 5000€, no nemôžete čakať, že to bude nové BMW. Tí, čo si kupujú a predávajú lacné služby sa tak slobodne rozhodujú a slobodne na to potom doplácajú - vo výsledku totiž nikto nieje spokojný, ani projektant, ani klient. My ostatní presviedčame ľudí, že priplatiť za kvalitu sa naozaj oplatí. Keď už kvôli ničomu inému, tak aspoň kvôli tom, že je to naozaj pravda... a všetci to dobre vedia.

môj názor? ľudia sú ochotní dať za pohybujúci sa plech 1-2 mio korún.Avšak za projekt max 1/10 cenu. Veď načo by aj ano, však? Naozaj vidím a počúvam, ako sú potom nešťastní, keď zistia, ako to dopadlo a sú odsúdení na užívanie takého objektu.

Sú i takí, ktorí kvoli tomu rozbehnú druhú stavbu :-)

je to veru smutné. Ja tvrdím, že za takú cenu sa nedá naprojektovať schopný dom, nedá sa ani všetko premyslieť. Neviem sa do toho vžiť. Spomínam si na tie kolá posedení, ako vždy všetko do detailu prechádzame, veľakrát jednu vec mnohonásobne. Nie, také ceny sú nemožné!

 

Investor žije a bude stále žiť v tom , že jediná vec na ktorej vie ušetriť je projektová dokumentácia.
hm, ako si len škodí...ani sám nevie.v tej etape sa naozaj teší, že v tom okamihu ušetril.ale potom to príde..

Ahoj Palino :-)

To znie vcelku super - za projekt 100 - 200 tisíc  ;-)

A sa aj trocha ozvy na skyp, pár slovami aspom..

skype: amr.atelier

Pekný 1.jún

Miro

 

Aj keď v prevažnej miere cena projektu odzrkadľuje jeho kvalitu, napriek tomu si myslím, že nie je to pravidlo. Pracovala som pár rokov na pamiatkovom úrade a rukami mi prešlo množstvo projektov a verte, či neverte, na väčšine sa človek riadne pobavil - od dispozičných chýb, cez proporčnú necitlivosť, až po úplnú neznalosť historických konštrukcií a neschopnosť dať dokopy históriu so súčasnosťou ... niektoré robili renomovaní architekti za ťažké peniaze, ale boli zrelé do koša ... a našlo sa pár krásnych projektíkov od mladých architektov, ktorí k tomu mali cit a robili to s chuťou a zábavou (nie len pre peniaze), ktoré boli fakt vydarené a tie realizácie naozaj vyšli. Tí mladí ale teraz už robia za iné ceny a sú niekde inde, ale holt, každý si musí svoje vybojovať a lepší nakoniec predsa len vyhrá ... chce to hlavne robiť to s láskou - myslím, že aj klienti to vycítia a ocenia
Ďakujem za každý Váš názor. Asi sa musím otriasť z tej skúsenosti a povedať si, že aj zákazníka si môžem vyberať. Pokiaľ ten milý človek v role investora očakáva kvalitný projekt, a zároveň na ňom plánuje ušetriť, tak nech sa s dôverou obráti na kolegu :-) Hoci - potom nastupuje tá dilema, či budem mať zákazky na prežitie ...
Na to Vám poviem jednu milú historku, ktorá sa mi stala včera: Bol som v jednom tetovacom štúdio predbežne sa informovať o možnostiach a podmienkach dať si spraviť trvalú ozdobu tela. Na záver mi ten mladý sympatický chlapík povedal: "Takto Vám poviem, ak sa rozhodnete dať si spraviť u mňa tetovanie, bude to pre mňa cťou... ale chcem aby ste vedeli, že momentálne je čakacia doba u mňa 5 mesiacov. Pri rezervácii tých 5 mesiacov dopredu je nutné zaplatiť nevratnú zálohu - je to kvôli skvalitneniu služieb mojim klientom." Celkom ma tento postoj zaujal - myslím že akýkoľvek poskytovateľ služieb v akomkoľvek fachu môže dosiahnuť kvalitnou prácou tento stav (jemu sa to podarilo za nejakých 15 rokov). A potom sa všetky problémy s nízkou cenou a špekulatívnymi klientmi stanú bezpredmetnými...
Mohol by som trepať parafrázy, ktoré Vám projektantom úplne jasné: "cena je relatívna, tá istá suma niekomu je vysoká, niekomu je zas priateľná" alebo "cena projekčných služieb je v Európe 5-10 násobne vyššia ako na Slovensku" Ale to Vy presne viete. Ja by so povedal že vlastnú cenu si všetci musíme nastaviť sami - musí to odzrkadliť naše vedomosti, skúsenosti a schopnosť to predať klientovi. My (Neopolis) neprojektujeme domy, robíme interiéry. Preto nie sme projektanti v pravom slova zmysle. Cena samotného projektu kompletnej realizácie sa hýbe 5-7%. Veľa, málo? Podľa % možno poviete že je to málo, veď dosť na tom bazírujeme aby výstupy boli čo nakrajšie a čo najdôverihodnejšie. Čo to ale znamená v praxi: 4 izbový (prívlastok luxusný vynechám) cca 130-140m byt celková realizácia vychádza cca 70-80 tisíc Euro (+/-). Je to veľa, málo? Projekt bytu stojí ~4000Eur. Začiatočníkovi podpis takého projektu je "dievčí sen", pre skúsenému Slovenskému architektovi taká suma je len cca polovica svojej bežnej ceny. (Talianskemu architektovi je to len 10%). Celú túto otázku by som to riešil ako pomer. Ak zostaneme pri tom 130-140m byte v Blave, tak: cena bytu je cca 220-250 tisíc euro (100%) - realizácia interiéru je 30-40% ceny bytu - projekt je 5-7% ceny realizácie (100-35-6). Pre mňa ten zdravý (subjektívny) pomer by bol 100-60-10.
Tak tak, len s tým dodatkom, že tých posledných 10 (cena projektu) by malo byť 10% z ceny realizácie interiéru (takto to vyzerá v absolútnom pomere ako 10% z ceny bytu a to by bolo možno pre niekoho trochu moc :-)

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby