Môj príspevok sa zakladá na problémoch platobnej disciplíny v stavebníctve. Rozčuluje ma fakt, že niekto si objedná zhotovenie diela a potom nezaplatí, alebo len čiastočne zaplatí za vykonanú prácu. V poslednej dobe sa stretávam s firmami ako napríklad KEMO-IMEX s.r.o., že si objednajú firmu na vykonanie diela zaplatia zálohu a po dokončení už žiadne peniaze nedostanete. Veľkou praxou je teraz keď je veľa nezamestnaných, najať si firmu len raz, nezaplatiť a na ďalšiu zákazku najať druhú. Takéto firmy, ktoré neplatia mali by byť zverejnené a samozrejme, ako je to v iných štátoch nezaplatí zákaz podnikania. S.R.O. je síce výhoda, ale v našom štáte sa to zneužíva.
Všetci chcú za noc zbohatnúť, voziť sa na drahých autách, dovolenkovať a kašlú na ľudí, ktorí na nich robia.
Mojim životným krédom je a to v stavebníctve robím už 20 rokov, že prvý je robotník a potom som ja. Nebude on spokojný, nebudem mať ani ja.

Zobrazenia: 2054

Odpovedať na toto

Odpovede na túto diskusiu

Nepomôžete si lebo sa nedá ich preveriť a veľa ich nie je ani na nete medzi dlžníkmy.Príde,otvorí si s.r.o oklame pár ľudí ,rýchlo zruší firmu,vymaže sa z obch registra,prevedie-predá všetko a môžte ho potom hladať.V Austrálii to funguje dobre:prídete na úrad nahlásiť dlžobu od konkrétnej firmy,oni hneď zablokujú všetky majetky,účty až kým sa nevyrieši daný problém!Tak to by sme potrebovali aj tu!!!!!Len tu sú zákony na hovno bohužiaľ!Naposledy mi nevyplatili 420 € no o tejto firme by som mohol rozprávať ako vydiera svojich ľudí keď musí na termín odovzdať niečo tak makajú aj do desiatej večera a pod.Je to smutné kam sme sa dostali.

Zdravím vás, vaša diskusia ma zaujala, aj keď nie som stavbár.

Chcem sa posťažovať s podobným problémom.

Pred rokom sme kupovali novostavbu bytu v Bytči priamo od stavebnej firmy, ktorá postavila bytovku. Firma JAKA a menovite jej majitelia Ján Kadík a Michal Jánošík sa tvárili vpohode, veľmi ústretoví až do chvíle, keď im prišli peniaze na účet. Odvtedy s nami takmer nekomunikujú, sľubujú, že odstránia reklamácie, potom neberú telefóny ani poštu a stále dokola to isté. Mimochodom reklamácií je dosť a mnohé závažné (zatekanie strechy, zlé okná, dvere, ...).

Vidím len jedno východisko, keďže nežijeme v Austrálií (-: Nenechať to tak a sťažovať sa na podobných fórach. Nie len na firmu, ale na konkrétnych ľudí, majiteľov, aby si ich zákazníci a obchodní partneri mohli preklepnúť, aj keď si založia inú firmu.

Takže odporúčam sa zďaleka vyhnúť firme JAKA, s.r.o. aj jej majiteľom Ján Kadík a Michal Jánošík zo Žiliny.

Verím, že to pomôže mnohým, ktorí na túto firmu natrafia.

ano je to pravda nase sudnictvo nam nepomoze skor zoberie, aj mne dlzi spominana firma peniaze a zvazujem trestne oznamenie alebo platobny prikaz no zaroven sa zamislam si sa mi to oplati ci mi to stoji za tie nervi a tahanice ako tu spominate, a svoje peniaze aj tak uz neuvidim...
to som všetko podal a stále nemám nič ani nereagovali na to a na trestné oznámenie mi poslali späť že nakoľko to nie je trestním činom-zastavujú konanie a môžem pokračovať v očiansko-právnom konaní ale ja už nemám ani peniaze ani nervy a zas to bude pár rokov trvať ako doteraz.Už sa súdim a vláčim sa piaty rok a nič.

tak to ziram, dnes mi spomenuta firma odpovedala;citujem, aj ked na nas podate zalobu na sude preukazeme ze sa chzba nestala nasim zabvinenim a aj tak nedostanete ani cent"mal som sto chuti rozbit pocitac,ja som stavbar a v tejto brandzi je to priam narodny sport''ak si nas objedna obzcajny clovek da vam aste aj najest" no ak zavola velka firma na subdodavku tak pride takzto mail a hlava v smutku ako ma ja teraz.

 

Tiež mám podobný názor : TREBA SI DAŤ NA ESEROČKY POZOR ! Hlavne na živnostenskom a obchodnom registri treba overiť štatutárnych zástupcov a členov dozorných rád, pokiaľ fungujú (alebo v minulosti boli pozaplietaní) vo viacerých firmách, alebo v minulosti firmu s.r.o. zrušili a v súčasnosti ďalšie s.r.o. založili - na takýchto špekulantov dvojnásobný pozor !!! Radšej si rozmyslieť či pre nich niečo robiť, a keď, tak si zmluvne najprv vyžiadať vysokú zálohovú platbu !

ALE NAJISTEJŠIE RIEŠENIE JE PRE SRO NIČ NEROBIŤ.

Tiež mám tento problém, na slovensku sa toto stáva narodným športom. Skúste pohroziť autorským zákonom, tam sa to kvalifikuje ako tresný čin.Mne to s časti pomohlo. Tie platobné príkazy su k ničomu, aj tak medzitým tie s.r.o. zaniknú  a vymožitelnosť práva je nulová.

pomoze reklama! verejne hlasat o firmach ktore klamu podvadzaju! ono netreba sa bat po podpisani zmluvy ich napadnut zmluvne a to aj formou sudu.

Mali by sme preto presadiť do zákona, aby súčasťou povoľovacích konaní (ÚP, SP, kolaudácia) bolo preukázanie legálnosti získania predkladaného projektu nielen jeho odborným garantovaním (pečiatkami a podpismi autorizovaných projektantov), ale aj jeho riadnym zakúpením - vyplatením. Podobne ako povinný poplatok stavebnému úradu za vydanie povolenia. Čiže posledné činnosti IPP by mali byť uhradené pred kolaudáciou stavby.

osobne si myslím, že by to pomohlo, ale neviem si predstaviť akým sposobom by sa to dalo presadiť resp.zrealizovať.

bohuzial je to tak asi vo vsetkych oboroch, bez tvrdej zmluvy s jasnymi podmienkami uz clovek snad ani nos z bytu nevystrci...Niekedy mam pocit ze slovensky investor by bol najradsej kebyze sme si sami zaplatili za pracu na ktoru nas on najal.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby