Hľadáte spôsob ako vykúriť vašu kúpeľňu efektívne a zároveň štýlovo? Najlepším riešením sú vykurovacie rebríky či dizajnové vykurovacie panely. Odborníčka z Hornbachu radí, ako vybrať vykurovacie teleso do kúpeľne.

Výber kúpeľňového radiátora je dôležitá úloha. Aby ste sa mohli správne rozhodnúť, zohľadnite týchto 6 kľúčových kritérií.

  1. Výkon a účel radiátora

Najdôležitejším parametrom pri výbere vykurovacieho kúpeľňového telesa je jeho výkon. Ten sa bude odvíjať od veľkosti vykurovanej miestnosti, ale aj účelu, na ktorý radiátor potrebujete. Príliš malý radiátor nebude mať dostatočnú silu na vyhriatie celej kúpeľne. Priveľký radiátor zas bude vyzerať zvláštne a náklady na vykurovanie budú vyššie, ako by mali byť. „Pamätajte, že na meter kubický je potrebný výkon 100 W. Ak si nie ste istý výberom, nechajte si radšej poradiť odborníkom, ktorý vám pomôže zvoliť vykurovacie teleso s dostatočným výkonom pre vašu potrebu,“ radí Marcela Bínová, odborníčka z oddelenia kúpeľní a vykurovania v projektových marketoch Hornbach.

  1. Na veľkosti záleží

Rozmer radiátoru je veľmi individuálny parameter. Ak ho plánujete využívať primárne na sušenie uterákov, pri výbere zohľadnite počet členov domácnosti. „Pre 2-člennú domácnosť sa odporúča radiátor s veľkosťou aspoň 100 cm, pre viac člennú ideálne od 170 cm,“ radí odborníčka. Ak potrebujete okrem sušenia uterákov miestnosť aj vyhrievať, zvoľte väčšie modely s dostatočným výkonom.

  1. Spôsob kúrenia

Elektrické kúrenie

Elektrický radiátor je spravidla naplnený nemrznúcou tekutinou, ktorú ohrieva integrované vykurovacie teleso. Inštalácia elektrického radiátora je veľmi jednoduchá, pretože na jeho fungovanie ho stačí pripojiť k elektrickej sieti. V tomto prípade je vykurovacie zariadenie nezávislé od vykurovacieho systému v dome. Je možné ho ovládať manuálne alebo ovládačom.

Teplovodné kúrenie

Teplovodný radiátor sa na rozdiel od elektrického ovláda úplne rovnako ako bežný radiátor. Zatiaľ čo elektrický vykurovací rebrík je pripojený k elektrickej sieti, teplovodný je pripojený k ventilom vykurovacieho systému. Voda v ňom preto cirkuluje. „Tento radiátor sa odporúča do domácností, ktoré už majú existujúci vykurovací systém, pretože si vyžaduje pripojenie na vykurovací systém,“ upozorňuje Marcela Bínová.

 

Kombinované kúrenie

Kombinovaný alebo hybridný radiátor spája oba predchádzajúce spôsoby vykurovania do jedného. To znamená, že jeho prevádzka môže byť v závislosti od preferencie elektrická aj teplovodná. Výber tohto typu kúrenia je obzvlášť užitočný v domácnostiach, kde je potrebné chladnú kúpeľňu vykúriť aj mimo vykurovacej sezóny.

  1. Materiál

Oceľové radiátory

Oceľové radiátory majú tú výhodu, že sa veľmi rýchlo zohrejú, čím pomerne rýchlo uvoľňujú teplo do miestnosti. Tento odolný materiál sa zvyčajne uprednostňuje aj kvôli schopnosti pokračovať v ohrievaní aj po vypnutí radiátora.

Hliníkové radiátory

Vykurovacie rebríky z hliníka predstavujú funkčné riešenie, vďaka ktorému je možné získať teplo oveľa rýchlejšie ako pri oceľových radiátoroch. Hliníkové radiátory sa zvyčajne volia vtedy, keď je potrebné inštalovať radiátor na tenké steny alebo priečky. Dôvod je veľmi jednoduchý: hliník má oveľa nižšiu váhu ako oceľ, takže jeho hmotnosť nebude mať na steny príliš veľký vplyv. Aj keď sa hliníkové radiátory zahrejú veľmi rýchlo, rovnako rýchlo vychladnú a po vypnutí si neudržia teplo.

  1. Dizajn

Aby ste vašej kúpeľni dodali nielen prvotriedny výkon ale zároveň zlepšili aj vzhľad, siahnite po dizajnových radiátoroch. Na trhu dnes nájdete široký sortiment zaujímavých prevedení v rôznych farbách a tvaroch. „Pri výbere farby sa riaďte farebnou schémou vašej kúpeľne. Ak hľadáte funkčný no zároveň dizajnový doplnok do vašej kúpeľne, skúste zvoliť vykurovacie rebríky v chrómovom či nerezovom prevedení. Mimoriadne trendy sú aj radiátory so zrkadlom, ktoré poskytujú teplo a zároveň príťažlivý bod v kúpeľni. Okrem farieb či povrchových úprav tiež nájdete radiátory v extravagantných atypických tvaroch,“ hovorí odborníčka z Hornbachu.

  1. Cena

Rozpočet zohráva pri výbere dôležitú úlohu. Cena radiátorov sa odvíja od veľkosti, materiálu, výkonu ale aj samotného výrobcu. Najlacnejšie kusy môžete kúpiť za skutočne prívetivé ceny, treba ale počítať s nižšími parametrami. V prípade dizajnových kúskov rátajte s vyššími nákladmi.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 279

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby