Nesprávne svetlo pri pozeraní televízie môže spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy, napríklad bolesť hlavy, slzenie alebo bolesť očí. Nepodceňujte preto správne osvetlenie v miestnosti. Moderné televízory sa už predávajú s podsvietením, ale ak nový televízor len kvôli podsvieteniu kupovať nechcete, nezúfajte. Svoj starý si môžete podsvietiť aj sami a za pár eur.

Obrázok: Osvetlenie obrazovky nie je len estetické, ale aj zdravé pre vaše oči. Zdroj: 123led.sk

Ako na oči pôsobí kontrast svetla televízora a tmy v miestnosti

Pokiaľ ste zvyknutí pozerať telku, alebo sa hrať na hernej konzole po tme, namáhate tým zbytočne svoje oči. Nedostatok svetla a kontrast medzi svetlom obrazovky a tmy v miestnosti spôsobuje namáhanie očných svalov, čo spôsobuje následnú bolesť alebo dokonca poškodenie zraku.

Niekedy však nie je vhodné zažnúť stropné osvetlenie, pretože sa od obrazovky odráža, alebo je pre vás hlavné svetlo v miestnosti pri relaxovaní nepríjemné. Je teda vhodné nájsť ideálnu variantu, ktorá nebude pre vás nepríjemná, a zároveň ochráni vaše oči

Namáhanie očí pri pozeraní na obrazovku prebieha tak, že sa zrenice stále rozširujú a sťahujú.

Na to, aby ste v tme videli, sa musia rozšíriť čo najviac a meniaci sa obraz v tme spôsobuje neustálu zmenu svetla. Okrem zreníc sú preťažené aj čapíky a tyčinky, ktoré musia viac pracovať pri kontrastoch svetla a tmy. Toto preťažovanie spôsobuje rezanie, pálenie a slzenie očí a môže vyústiť až do nepríjemnej bolesti hlavy.

Správne osvetlenie v miestnosti pri pozeraní televízora

Ak vám nevyhovuje hlavné svetlo v miestnosti, zaobstarajte si tlmené a rozptýlené osvetlenie, a to napríklad v podobe stojacej lampy. Osvetlenie umiestnite idelálne za televízor. Takto umiestnené osvetlenie zlepšuje kvalitu obrazu, kontrast a hlavne vás a obrazovku zbytočne neoslňuje.

Najideálnejšie a najestetickejšie osvetlenie je také, ktoré lemuje okraje televízora. Samozrejme, zo zadnej strany, aby bolo vidieť len svetlo a nie jeho zdroj. Najlacnejším, a zároveň najlepším variantom, sú nalepovacie LED pásiky. Pokiaľ ich inštalujete na zadnú stranu televízora, nebude ich vôbec vidieť a naviac sú šetrné k spotrebe elektriny a majú dlhú životnosť.

Obrázok: LED pásiky skvele osvetlia priestor za televízorom. Zdroj: 123led.sk

Inštalácia LED pásikov na televízor

Inštalácia LED pásikov je jednoduchá a zvládne ju aj úplný laik. Aby vám to šlo od ruky, poradíme vám ako na to.

Najskôr si pripravte všetko potrebné pre inštaláciu. Budete na ňu potrebovať LED pásik, niečo na odmastenie plochy, na ktorú pásik pripevníte, trafo, príslušenstvo, ako sú rohové spojky a kábel, spájkovačku a nožnice.

Na osvetlenie televízora vám stačí LED pásik s výkonom 4.8 W/m a farbou svetla - extra teplá biela alebo teplá biela. To je ideálna farba pri pozeraní na obrazovku, aby ste si zbytočne nenamáhali oči.

LED pásiky s vyšším výkonom na podsvietenie televízora nie sú vhodné, a to hlavne pre zložitú inštaláciu. 

Ak chcete regulovať intenzitu svetla, môžete si zaobstarať ovládač, ktorý prepojíte pomocou DC konektorov.

Pokiaľ pri inštalácii nemáte možnosť spoje spájkovať, nič sa nedeje. Môžete si zaobstarať tzv. CLICK spojky, ktoré spájkovanie cínom nahradia. Ak ale spájkovačku máte, pripevnite spoje radšej ňou, pretože potom lepšie držia.

Samozrejme, dobre si zmerajte potrebnú dĺžku pásikov, aby sa vám nestalo, že vám dĺžka pri spojoch nebude sedieť. 

Je dosť možné, že televízor má nerovný povrch, a tak pásiky nemusia dobre držať. Pod LED pásiky preto nalepte obojstrannú lepiacu pásku, aby ste mali istotu, že sa vám po čase neodlepia.

Ešte pred nalepením pásik skontrolujte, či je v poriadku a svieti, pretože v opačnom prípade bude veľmi obtiažne ho strhnúť a následne reklamovať.

Zobrazenia: 815

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby