Nízkoenergetické a pasívne domy sú trendom súčasného bývania. Okrem nízkej ekologickej záťaže prinášajú majiteľom aj významnú úsporu energií. Pri ich výstavbe je však potrebné ustrážiť niekoľko param…


Nízkoenergetické a pasívne domy sú trendom súčasného bývania. Okrem nízkej ekologickej záťaže prinášajú majiteľom aj významnú úsporu energií. Pri ich výstavbe je však potrebné ustrážiť niekoľko parametrov. Jedným z kritických prvkov sú okná a dvere, ktoré patria medzi miesta s najväčším únikom tepla.

Uw menší ako 0,8 W/m2K

Základným parametrom, ktorý musíte mať na pamäti pri výbere okien, je súčiniteľ prestupu tepla, ktorý udáva tepelno-izolačnú schopnosť stavby. Ten musí byť v prípade nízkoenergetických domov menší ako 0,8 W/m2K. Rozhodujúca je celková hodnota výpočtu za stavbu a nie jednotlivých prvkov.


„Pre výber rámu okna a ďalších prvkov pre pasívne a nízkoenergetické domy môžem odporučiť databázu Passive Home Institute. Je to nezávislý výskumný ústav, ktorého certifikát je jediný medzinárodne uznávaný a na výkonnosti založený energetický štandard v stavebníctve. Certifikáciou Passive Home Institute prešiel aj náš profil so stredovým tesnením SOFTLINE 82 MD,“ hovorí
Milan Klepsa, hlavný zástupca spoločnosti VEKA na Slovensku. Spoločnosť je popredným svetovým výrobcom plastových profilov okien a dverí triedy A.

Presklená plocha južnej strany stavby by nemala presiahnuť 40%

Pre nízkoenergetické a pasívne domy je potrebné použiť trojsklo, ktoré zabezpečí vysokú mieru izolácie, ale prepustí dostatok svetla. Nakoľko sa vetranie u týchto stavieb rieši rekuperáciou a klimatizačnou technikou, je hermetičnosť okna veľmi dôležitá. Preto je vhodné použiť práve profily triedy A, ktoré zabezpečia dlhodobú stabilitu, stálosť tvaru a predovšetkým nosnosť okien. Obzvlášť to platí pre moderné veľkoformátové okná, ktoré nevážia práve málo. Pre lepšiu predstavu, okno s plochou 4 m2 so 6 mm hrubým sklom váži až 160 kg!

„Odporúča sa, aby u nízkoenergetických budov bolo kvôli prirodzenému svetlu a získavaniu tepla čo najviac miestností orientovaných na juh. Často sa však zabúda na leto, kedy môže ľahko dôjsť k prehriatiu budov a preto by presklená plocha južnej steny nemala presiahnuť 40%. Pri teplotách nad 30 stupňov nezabúdajme na tienenie,“ pripomína častú chybu Martin Klepsa. Pre pasívne domy sú pritom vhodnejšie zvislé okná.

Nepodceňujte ani správnu montáž a tesnenie!

Nemali by sme zabúdať ani sa správnu montáž okien. Pre dosiahnutie požadovaných tepelno-izolačných vlastností je potrebné okná správne osadiť a optimálne utesniť. Práve prostredníctvom hermetičnosti, využitím purenitu alebo parozábran, je možné dosiahnuť ďalšie zlepšenie parametrov.

 

Zobrazenia: 62

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby