Kvalitné okná dokážu pri dobrej starostlivosti slúžiť celé desaťročia. Ich životnosť však nie jej nekonečná a po určitom čase ich treba vymeniť. Desiatky rokov staré okná totiž len ťažko dokážu splniť súčasné nároky na funkčnosť či energetickú účinnosť. Vďaka tomu môžete prichádzať o cenné teplo. V rodinnom dome sa zbytočne stratí takmer polovica, v byte dokonca aj viac ako polovica tepla.

Výmena starých okien za nové prináša množstvo benefitov. Dbajte však na ich správny výber či profesionálnu inštaláciu, ktoré môžu mať významný vplyv na komfort vášho domova, úspor nákladov, estetiku domu i bezpečnosť.  

 

Hlavné dôvody na výmenu okien:

  1. Vyššie úspory

Hlavným dôvodom, prečo ľudia k výmene okien pristupujú, sú úspory. Čím staršie okná v dome či byte máte, tým vyššie sú tepelné straty objektu. Zastaralé okná majú nedostatočné tepelnoizolačné vlastnosti, nevhodné zasklenie a nedostatočne tesnia. Domácnosť s takýmito oknami tak môže prichádzať až o 40 % tepla. Oproti tomu moderné okná sú vyrobené z kvalitnejších materiálov, majú lepšie zvolené sklo, odolnejšie profily i neporovnateľne lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Navyše disponujú aj vylepšeným spôsobom tesnenia. „S výmenou okien preto netreba otáľať. Vhodným príkladom sú napríklad majitelia domu v Žilinskom kraji, ktorí vymenili okná z roku 2005 za plastové okná INCON Komfort EVO s rozšírenou stavebnou hĺbkou 82 mm a trojsklom. Po výmene okien zaznamenali až tretinové úspory energie za vykurovanie,“ hovorí Ing. Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ INCON.

 

  1. Nižší dopad na životné prostredie

Moderné materiály a konštrukčné metódy umožňujú minimalizovať straty tepla cez okná, čo znižuje potrebu vykurovania v zimných mesiacoch alebo chladenia miestností v lete. To znamená nižšiu spotrebu energie na udržiavanie príjemnej vnútornej klímy, a tým pádom aj nižšie emisie skleníkových plynov pri výrobe energie. Mnoho moderných okien je navyše navrhnutých s ohľadom na trvalo udržateľné a energeticky hospodárne bývanie. Výrobcovia sa snažia redukovať použitie neekologických materiálov a výrobných procesov. Do popredia sa dostáva opätovné využívanie zdrojov a recyklovateľné materiály, čím sa znižuje negatívny dopad na životné prostredie.

 

  1. Vyššia bezpečnosť domova

Ďalším benefitom výmeny okien je vyššia bezpečnosť. Na bezpečnosť treba myslieť už pri výbere nových okien. Dodatočná inštalácia bezpečnostných prvkov je totiž drahšia. Okná by mali byť dostatočne pevné a mať pokročilé bezpečnostné funkcie, ako sú zosilnené rámy, bezpečnostné zámky či uzamykacie kľučky,“ vymenúva L. Pavlovič. Zvýšiť bezpečnosť okien možno aj bezpečnostným sklom, ktoré je lepené z dvoch skiel, medzi ktorými je fólia. Toto sklo jednak chráni pred nechceným vniknutím do budovy tak, že zdrží potenciálneho zlodeja, ale zároveň v prípade jeho prasknutia či rozbitia nedôjde k vypadnutiu ostrých úlomkov na podlahu či k poraneniu osôb žijúcich v dome či byte. Pre bežnú domácnosť sa odporúča okno s bezpečnostnou triedou RC2 alebo RC3.

  1. Redukcia hluku a prachu

Vedecké štúdie preukázali, že hluk je pre zdravie človeka škodlivý a jeho dlhodobé pôsobenie sa môže negatívne prejaviť na kvalite spánku, ľudskej psychike či prispieť k väčšej nesústredenosti. Nové okná pomôžu v boji proti každodennému hluku a poskytnú vám pokojné prostredie na bývanie. V prípade, že žijete v centrách miest, v blízkosti letísk, železníc či pri frekventovanej komunikácii, odporúčajú sa okná so špeciálnymi akustickými sklami. Tie dokážu absorbovať rôzne frekvencie zvuku a účinne pôsobia proti zaťaženiu hlukom. „Zvukovoizolačné vlastnosti okna možno dosiahnuť niekoľkými spôsobmi ich zloženia, a to kombináciou rôznych asymetrických hrúbok skla, náplní a medzisklených priestorov,“ vysvetľuje Ladislav Pavlovič. V spojení s kvalitným tesnením dokážu moderné okná okrem hluku minimalizovať aj prienik prachových častíc do interiéru.

 

  1. Zlepšenie vzhľadu stavby

Jednou z prvých vecí, ktorú si ľudia pri pohľade na nehnuteľnosť všimnú, sú práve okná. Zatiaľ čo staršie okenné prvky sú viac opotrebované a znečistené a narúšajú tak celkový vzhľad domu, nové okná dokážu dizajn stavby pozdvihnúť. Vyrábajú sa v širokej škále rôznych farieb a povrchových úprav. Dajú sa jednoducho zosúladiť s farbou fasády, s vonkajšími prvkami stavby či so zariadením domácnosti.

 

  1. Nižšie náklady na údržbu a dlhšia životnosť

Okná vyrábané z novších materiálov s použitím kvalitnejších technológií sú odolnejšie voči poveternostným vplyvom, slnečnému žiareniu či korózii. „Sú vyrobené a navrhnuté tak, aby mali pevnú konštrukciu a minimálnu náchylnosť na vznik prasklín a deformácie. Ich súčasťou sú aj kvalitné kovania a tesnenia. To všetko uľahčuje údržbu o okná a predlžuje ich životnosť,“ dopĺňa Ladislav Pavlovič z firmy INCON. Z hľadiska jednoduchej údržby vynikajú najmä plastové okná, ktoré sa ľahko čistia a netreba ich pravidelne natierať.

 

  1. Vyššia hodnota nehnuteľnosti

Nové okná majú významný podiel aj na celkovej atraktivite vašej stavby smerom k potencionálnym záujemcom v prípade predaju domu či bytu. Vzhľadom na vyššiu energetickú účinnosť, finančné úspory, nižšie náklady na údržbu a moderný vzhľad zvyšujú súčasné okná hodnotu stavby na trhu s nehnuteľnosťami.

 

Na výmenu okien získajte dotáciu

Na výmenu okien možno v rámci Plánu obnovy a odolnosti na obnovu rodinného domu z dielne Ministerstva životného prostredia SR získať štátnu dotáciu.  Pripravte sa na najbližšiu výzvu už teraz a prichystajte si potrebné doklady k žiadosti o príspevok. „Tento proces chceme zákazníkom čo najviac uľahčiť. Bezplatne zrealizujeme obhliadku domu a pôvodných okien, navrhneme im vhodné riešenie a preplatíme im náklady spojené s energetickým certifikátom pôvodného stavu domu. Zároveň im pomôžeme aj s vybavením energetického certifikátu PO OBNOVE. Bližšie informácie k téme obnovy domu a výmeny okien poskytneme osobne v našich pobočkách a showroome,“ dodáva Ladislav Pavlovič.

Zobrazenia: 33

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby