Chystá sa revolúcia v bývaní. Inteligentná elektronika neobíde ani naše domovy.

Digitálne technológie, ktoré by dokázali úplne bez nášho pričinenia riadiť naše domovy nie sú až tak vzdialenou budúcnosťou, ako by sa mohlo zdať. S jednou z prvých vízií inteligentnej domácnosti, prišiel ešte v roku 1995 Bill Gates. Dnes, takmer dvadsať rokov neskôr je bežnou realitou u architektov, technologických firiem, vrátane popredných svetových výrobcov domácich elektrospotrebičov a samozrejme stále náročnejších zákazníkov.

Ako by mohla vyzerať inteligentná domácnosť podľa popredného svetového výrobcu televízorov, spoločnosti Changhong, si môžete pozrieť na videu:  

Technológie prichádzajú na pomoc

Diaľkové ovládanie garážových dverí, okenných závesov, klimatizácie či televízie dnes za úplne bežné a vlastne už aj zastarané technológie. To isté platí aj o väčšine elektronických či dokonca robotických pomocníkov v domácnostiach, či bezdrôtových technológiách.  Čo nás teda ešte čaká a neminie? Všetko nasvedčuje tomu, že stojíme na počiatku éry inteligentného bývania, ktoré ruka v ruke kráča s rozvojom moderných technológií. V súvislosti s „múdrou“ domácnosťou sa veľa diskutuje o najmä o domácej automatizácii. Vďaka inteligentným rozvádzačom sa prepoja rôzne spotrebiče a zariadenia, čo ovládať váš byt či dom z jedného miesta, ale aj na diaľku pomocou smartfónu alebo tabletu, trebárs aj z druhého konca sveta.

Možnosti domácností s inteligentným riadením sú potom takmer neobmedzené. Je už na vás, či si prajete ovládať kúrenie, osvetlenie, zásuvky, tienenie, či kamerový a bezpečnostný systém keď nie ste doma. S modernými technológiami v domácnosti môžete dokonca byť šetrný k svojej peňaženke, ale aj životnému prostrediu. Návratnosť takejto investície je pomerne rýchla – výrobcovia deklarujú až 30-percentné úspory napríklad pri kúrení.  Pri dnešných cenách energií sa tak sa tak investícia vráti v priebehu niekoľkých rokov.

 

Prepojiteľnosť je heslo dňa

S pojmom inteligentná domácnosť sa stretávame tiež u domácností, ktoré sú vybavené jednotlivými inteligentnými spotrebičmi. Nemusí sa tak nevyhnutne jednať o sofistikovane technologické riešenia, ktoré je možné realizovať len počas stavby. „Takmer ako pohľad do budúcnosti sa môže zdať výpočet technických „vychytávok“ na poli spotrebnej elektroniky,“ uvádza Jiří Mrkvička, obchodný riaditeľ Changhong pre Českú a Slovenskú republiku.

„Trendom výrobcov spotrebnej elektroniky je v súčasnej dobe navigácia elektronických zariadení pomocou hlasov či gest, schopnosť smart televízorov rozpoznať používateľov podľa tváre alebo interaktívne funkcie športových hier ovládaných pohybmi používateľa. Zo statického diváka – konzumenta sa tak stáva divák s aktívnou účasťou na programe,“ dodáva J. Mrkvička.

Prepojenie inteligentných televízorov s mobilnými zariadeniami užívateľa ako sú mobilný telefón alebo tablet je potom samozrejmosťou, rovnako ako vzájomné zdieľanie dát v týchto zariadeniach. Fotografie získané mobilným telefónom alebo zvukové či video záznamy uložené na tablete je predsa len príjemnejšie sledovať na veľkej televíznej obrazovke.

Sci-fi na dosah

Technologickí lídri a výrobcovia idú však ešte ďalej. Ak si zaobstaráte inteligentnú domácnosť, odpadne vám množstvo každodenných starostí. Pri odchode z domova nebudete stále myslieť, či ste náhodou nenechali odomknuté dvere, otvorené okná, pustený sporák alebo či sa vaše deti dostanú domov, keď si zabudnú kľúče.

Tým ale výpočet možností inteligentnej domácností ani zďaleka nekončí. V digitálnej domácnosti sa vám nemôže stať, že by ste sa spálili horúcou kávou, pretože vás príslušné zariadenie upozorní na jej teplotu, ráno nebudete musieť strácať čas hľadaním najčerstvejších správ na internete, pretože sa v prípade potreby priamo zobrazia na zrkadle v kúpeľne. Môžete si ich tak prečítať napríklad pri čistení zubov.

Pri návrate z práce nebudete musieť premýšľať na tým, čo vám chýba v chladničke, pretože smart technológie to urobia za vás. „Pozrú“ sa do vašej chladničky za vás a vy môžete zamieriť z práce priamo do obchodu s nákupným zoznamom vo svojom smartfóne. A tým zaneprázdneným jednoducho objednajú chýbajúce potraviny cez internet. Inteligentná domácnosť skrátka dokáže dozrieť na všetko, čo dnešný človek potrebuje. Nám tak ostane viac času na život

Zobrazenia: 649

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby