Ako ani uprostred mesta a technológií nestratiť kontakt s prírodou? Odpoveďou je biofilný dizajn

Biofília je stále obľúbenejším trendom v interiérovom dizajne. Je definovaná našou vnútornou tendenciou hľadať spojenie s prírodou a hľadá riešenia, ktoré nás k nej približujú. Podľa najnovšej štúdie „HEAD DOWNERS 2021“ spoločnosti VELUX je pre nás príroda nesmierne dôležitá, ale zároveň cítime, že s ňou strácame kontakt.

Štúdia „HEAD DOWNERS 2021“ vznikla na základe rozsiahleho prieskumu spoločnosti VELUX realizovaného v ôsmich európskych krajinách: Českej republike, Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku a Slovinsku. Každý štvrtý z 2 408 respondentov pripúšťa, že vonku trávi v priemere menej ako hodinu denne a polovica všetkých respondentov vonku trávi za deň najviac 2 hodiny. Na čerstvom vzduchu väčšinou nie sme, ani keď máme voľno. Celkom 70 % respondentov prieskumu potvrdilo, že trávia príliš veľa času pred obrazovkami svojich elektronických zariadení.

Skoro tri štvrtiny respondentov, bez ohľadu na národnosť, priznalo, že stráca kontakt s prírodou. Na Slovensku to potvrdilo 72 % respondentov. Do prírody skoro nechodíme, a keď už sme vonku, tak ani nesledujeme svoje okolie. Tento prístup pramení v našom životnom štýle, ktorý nás od prírody odďaľuje, avšak stále si ju veľmi vážime a cítime potrebu byť s prírodou prepojení. Tieto trendy sa potom odrážajú aj v dizajne a architektúre.

Biofilný dizajn je jednou z hlavných tém nadchádzajúceho dizajnového veľtrhu „Salone del Mobile“ v talianskom Miláne, ktorý sa uskutoční v apríli budúceho roka. Tí všetci sa zaoberajú „dizajnovaním budúcnosti“, ktorá nám umožní žiť udržateľným životným štýlom a priblíži nás k prírode.

Biofilný dizajn je zároveň efektívnym riešením pre tzv. „head downers“, čiže ľudí, čo sa nedokážu odtrhnúť od obrazoviek svojich smart zariadení. Vďaka biofílii môžu žiť vo väčšej rovnováhe medzi technológiami a prírodou. Začleňovaním prírodných prvkov do interiéru nám do života navracia spojenie s prírodou, bez ktorej sa skrátka necítime dobre a biofilný dizajn tak napomáha nášmu fyzickému a duševnému zdraviu. Slováci sa z 96% domnievajú, že príroda je dôležitá pre ich odpočinok a 90 % z opýtaných potvrdilo, že príroda má pozitívny vplyv na ich kondíciu.

Odtrhnutí od prírody

Správa spoločnosti VELUX „HEAD DOWNERS 2021“ zistila, že viac ako polovica respondentov sa pravidelne nepozerá na oblohu a ani nepozoruje napr. vtáky, mraky či slnko. Aj taká maličkosť, ako je pohľad na oblohu, nám pritom môže pomôcť cítiť sa bližšie k prírode. Častejšie sa to podarilo obyvateľom vidieka ako obyvateľom väčších miest (61 % oproti 49 %). Na oblohe však vidia respondenti veľa vecí, ktoré nevedia pomenovať. Viac ako 70 % Slovákov nerozoznáva konkrétne druhy oblakov a takmer polovica (46 %) nepozná hviezdy alebo súhvezdia. Približne 30 % rozpozná do päť druhov vtákov a okolo 20 % do päť druhov stromov. Zdá sa, že starší ľudia majú širšie vedomosti ako mladší. Napríklad 13 % ľudí vo veku 18 - 34 rokov pozná viac ako 20 druhov vtákov, zatiaľ čo medzi ľuďmi vo veku 50 rokov a viac je to o 14 percentuálnych bodov viac.

Niekedy sa stačí len pozrieť z okna a zahľadieť sa do diaľky, aby sme vďaka kontaktu s prírodou načerpali energiu a zlepšili tak svoju náladu a zdravie. Výsledky zo správy spoločnosti VELUX sa zhodujú s výrokmi rady významných osobností v odbore architektúry, napr. Olivera Heatha, ktorý patrí medzi najznámejších architektov so zameraním na biofilný dizajn. Heath nabáda ostatných k tomu, aby sa zapájali do projektov, ktoré monitorujú miestnu prírodu. Ako príklad uvádza výskum britského programu monitorovania opeľovačov, ktorého účastníci strávili 10 minút počítaním, koľko hmyzu zasadne na jeden kvet. Vďaka blízkemu kontaktu s prírodou sa po ukončení tejto aktivity všetci účastníci cítili oveľa lepšie.

Prieskum spoločnosti VELUX jasne ukazuje, že si pozitívny vplyv prírody na naše zdravie plne uvedomujeme. Prevažná väčšina (až 90 %) respondentov hovorí, že im príroda chýba, a pripúšťa, že im kontakt s prírodou pomáha uvoľniť sa a je prospešný pre ich zdravie (v tento fakt verí až 93 % respondentov). Práve preto je biofilný dizajn tak dôležitý.

V interiéroch sa príroda najlepšie prejaví denným svetlom a výhľadom von

Amos Goldreich, držiteľ Medzinárodnej ceny za architektúru z roku 2019, identifikoval štyri kľúčové prvky, na ktoré v oblasti biofilného dizajnu nemožno zabudnúť. Prvým z nich je vizuálne spojenie. Interiér musí byť navrhnutý tak, aby bol vonkajší svet, napr. záhrada, vidieť úplne odkiaľkoľvek. Druhým bodom je vnesenie prírody do interiéru cez prirodzené svetlo. Preto sa Goldreich snaží, aby všetky vnútorné priestory boli čo najotvorenejšie a dobre presvetlené a to šikovným využitím fasádnych aj strešných okien. Tretí prvok nie je vizuálny, ale sú v ňom zakomponované vône a zvuk. Posledný prvok je definovaný harmóniou medzi ostatnými prvkami a schopnosťou ovplyvňovať priestor, v ktorom sa nachádzajú.

Naše životy sa dnes odohrávajú prevažne v uzavretých miestnostiach. Práve preto je dôležité, aby sme sa starali o kvalitu vzduchu a jeho cirkuláciu v interiéri. Za deň sa priemerný človek nadýchne 22 000-krát, preto má veľký význam časté otváranie okien a vybavenie systémami, ktoré zaisťujú kvalitu vzduchu v dome. Dobre prevetrané miestnosti majú pozitívny vplyv na ľudskú myseľ a pomáhajú nám s relaxáciou.

Interiéry, ktoré sú plne presvetlené denným svetlom, zvyšujú produktivitu až o 15 %. Možnosť rozhliadnuť sa a pozrieť do diaľky taktiež zmenšuje riziko krátkozrakosti. Dostatočný počet správne rozmiestnených okien prepustí do interiéru dostatok svetla a čerstvého vzduchu, čo má pozitívne účinky na zníženie krvného tlaku a tepovej frekvencie. Podľa denníka Financial Times, ktorý cituje popredných britských architektov: „skoro každý moderný projekt bývania zahŕňa riešenie, ktoré skĺbi interiér s pocitom exteriéru“. Drevené okná perfektne reflektujú ekologický štýl bývania, zvlášť pokiaľ sú, tak ako okná VELUX, vyrobené z certifikovaného dreva ťaženého v udržateľnom množstve. Tento spôsob výroby je garanciou ochrany biodiverzity a voľne žijúcich zvierat a rastlín, udržateľnosť navyše zaručuje opätovné zalesňovanie a výsadbu nových stromov.

Zodpovedný dizajn chráni prírodu

95 % všetkých respondentov štúdie VELUX „HEAD DOWNERS 2021” sa zhoduje, že aby sme sa vyhli devastácii klímy, musia ľudia zmeniť svoj prístup a vzťah k prírode. Príkladom rezidenčného domu, ktorý si zakladá na pozitívnom vzťahu medzi prírodou a mestom, je Bosco Verticale (zvislý les) v Miláne. Pozostáva zo 700 stromov a 20 000 rastlín a vegetácia sa tu stala zásadným architektonickým prvkom stavby.

Zodpovednosť za udržateľný dizajn nesú v neposlednom rade aj výrobcovia stavebných materiálov. VELUX je jedným z lídrov úsilia o udržateľné stavebníctvo a znižovanie uhlíkovej stopy. Už v rokoch 2007 - 2020 znížil svoju uhlíkovú stopu o 59 %, pričom pôvodný cieľ bol 50 %. V minulom roku sa VELUX zaviazal dosiahnuť 100 % uhlíkovú neutralitu do roku 2030 a súčasne spustil projekt, s ktorého pomocou do roku 2041 vymaže svoju historickú uhlíkovú stopu vyprodukovanú za 100 rokov existencie spoločnosti.

www.velux.sk/o-spolocnosti/zmente-svoj-pohlad

Zobrazenia: 73

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby