Vonkajší vzhľad domu je veľký záväzok voči okolitému prostrediu. Výber farieb, ktoré použijete na obálke domu si preto poriadne premyslite. Odborníčka z Hornbachu radí, čo všetko brať do úvahy pri hľadaní vhodných farebných kombinácí.

Omietka predstavuje najobľúbenejší spôsob úpravy fasády. Jej prednosťou je, že ju možno aplikovať takmer na akýkoľvek podklad. Konkrétny druh omietky sa vyberá podľa toho, na aký podklad bude aplikovaná a aký vzhľad a štruktúru chcete dosiahnuť.

Uprednostnite odolné materiály, ktoré ochránia fasádu pred ultrafialovým žiarením, a ľahko sa nanášajú. „Výber farebnosti omietky závisí od toho, či preferujete teplé alebo chladné tóny. Aj keď chcete, aby váš dom vynikol, mal by prirodzene ladiť s okolitým prostredím. Farba by mala korešpondovať so štýlom domu, použitými materiálmi a farebnosťou strechy či okien,“ vysvetľuje Monika Linghartová, odborníčka z oddelenia farby a laky v projektových marketoch Hornbach.

Svetlé farby majú tendenciu dom opticky zväčšiť, zatiaľ čo tmavé farby ho zmenšia. K dreveným detailom ako sú vchodové dvere, okná či dvere garáže, sa lepšie hodia neutrálne odtiene, ktoré podčiarknu prirodzenú krásu dreva. Domy v tradičnom štýle lepšie doplnia konvenčné farby, zatiaľ čo netypické tvary či moderné domy vám dajú možnosť použitia odvážnejších odtieňov. „Uistite sa, že exteriérové farby nevyberáte pri umelom svetle, ktoré môže skutočnú farbu dramaticky zmeniť. Farby vyberajte vonku, no nie na priamom slnku. Tiež pamätajte, že na malých plochách vyzerajú sýte farby intenzívnejšie, ako sú v skutočnosti. Na veľkej ploche domu môžu pôsobiť bledšie, ako by ste chceli,“ upozorňuje odborníčka z Hornbachu.

Detaily dotvárajú celok

Celkový dojem fasády dotvárajú aj dvere a okná či ďalšie detaily. Tie by mali farebne ladiť s fasádou. Použiť môžete kontrastné farby alebo bledšie či tmavšie odtiene omietkovej farby. „Plastové dvere ponúkajú mimoriadne širokú farebnú škálu. Kovové či drevené dvere je síce zložitejšie nájsť v netradičných farbách, môžete ich ale jednoducho premaľovať. Stačí vybrať vhodnú farbu v závislosti od materiálu. Ak sa nebojíte sýtych farebných akcentov, siahnite po žltej, limetkovo zelenej, oranžovej či červenej farbe. Konzervatívni stavebníci môžu vyskúšať tmavé tóny zelenej, bordovej či baklažánovej,“ radí Monika Linghartová.

Ak premýšľate nad farbami okenných rámov zvážte, či chcete aby rámy vynikli alebo splynuli s domom. „Biele alebo iné svetlé odtiene majú tendenciu zvýrazňovať okno a upriamovať pozornosť na architektonické prvky. Tmavé odtiene naopak lepšie splynú so sklom, čo vytvorí vizuálne príjemný vzhľad,“ hovorí odborníčka na farby.

 

 

Nezabúdajte na strechu

Možnosti výberu strešnej krytiny sú v súčasnosti mimoriadne široké. Bez ohľadu na to, či zvolíte ľahkú alebo skladanú krytinu, jej vizuálna stránka by mala korešpondovať s celkovým vzhľadom domu. „Farba strešnej krytiny môže dizajn domu vylepšiť, alebo doslova zničiť. Na strechu vyberajte taký farebný odtieň a povrchovú úpravu, ktorá harmonicky doplní obálku domu. Čierne, antracitové a tmavošedé farby strechy vyniknú najmä na modernej architektúre. Klasické červené či hnedé farebné odtiene strechy sa dobre hodia k tradičným a vidieckym stavbám,“ uzatvára Monika Linghartová z Hornbachu.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 89

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby