Máte doma počas letnej vlny horúčav príliš horúco? Nezúfajte. Existuje veľa spôsobov, ako dostať teploty na príjemnú úroveň. Tie najlepšie vám prezradíme v dnešnom článku.

Bezstarostné riešenie: Inštalácia klimatizácie

Ak máte dostatok financií, môžete si dovoliť kúpu klimatizácie. Tá má jasnú výhodu – v miestnosti bude veľmi rýchlo presne taká teplota, akú si nastavíte. V dnešnej dobe navyše nepôsobí klimatizácia v interiéri príliš rušivo, je možné kúpiť aj designovo vydarené kúsky.

Na druhú stranu, klimatizácia potrebuje vonkajšie vyústenie a ak na to nie je vaša nehnuteľnosť pripravená, čaká vás buď rekonštrukcia alebo improvizácia, ktorá však bude mať k ideálu ďaleko.

Ďalším problémom je už zmienená finančná náročnosť klimatizácie. Výdaje za elektrinu skokovo vzrastú a aj napriek tomu, že si možno na začiatku poviete, že to stojí za to, pri koncoročnom vyúčtovaní môžete ľutovať.

Do úvahy je nutné vziať aj dopad na životné prostredie. Klimatické zmeny, kvôli ktorým máme aj na Slovensku, stále viac dní s tropickými teplotami, s najväčšou pravdepodobnosťou urýchľuje ľudská činnosť skrz emisie skleníkových plynov. Energeticky náročné klimatizovanie prehriatych stavieb tento problém iba prehlbuje.

Efektívne riešenie: Zateplenie a zatienenie

Znie to možno zvláštne, ale zateplenie (či lepšie povedané, izolácia) stavby neslúži iba na to, aby sa v zime pomohlo k udržaniu tepla vo vnútri. V lete totiž naopak pomôže a to, aby teplo zostalo vonku. V dobre zateplených stavbách je skrátka príjemnejšie.

K tomu pridajte moderné zatienenie. Najlepšie funguje to vonkajšie – či už v podobe vonkajších roliet či žalúzií. Skvelou voľbou sú ale zatemňovacie závesy a ďalšie varianty zatienenia okien v interiéri.

Okrem regulácie teploty v miestnosti pomôžu tieto prvky aj so zútulnením domácnosti a počas večerov – najmä ak k vám vidia susedia či okoloidúci – prispejú k vytvoreniu súkromia.  

Naučte sa správne vetrať

Počas letných sparných dní môžete vidieť, ako má veľa bytov a domov okná aj dvere dokorán. Ľudia sa snažia teplo „vyvetrať“. To funguje iba v extrémne prehriatych miestnostiach v podkroví so zlou izoláciou strechy. V mnohých prípadoch – najmä v prízemných domoch a bytoch – sa však miestnosti skôr ďalej zahrievajú. Ak je skrátka vonku 35 stupňov, kvôli vetraniu budete mať 35 stupňov aj doma.

Vetrajte teda radšej v noci, kedy teploty aj počas najteplejších dní klesajú k 20 stupňom. V tejto chvíli otvorte všetky okná a kľudne celú noc nechajte tento chladný vzduch kolovať interiérom, aby sa celý dokonale ochladil. Ráno potom všetky okná zatvorte a zatemnite. Prijemná teplota sa doma udrží počas celého dňa. A to úplne bez energetického výdaja.  

Zdroj obrázka:

fizkes / Shutterstock.com

Zobrazenia: 127

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby