Jar sa hlási o slovo a s ňou sú spojené aj prípravy na „odzimovanie“ záhrady alebo siatie. Teda činnosti, ktoré sa nezaobídu bez vody. Je preto ideálny čas na niekoľko užitočných rád pred spustením domácej vodárne alebo čerpadla na vašej chate či záhradke.

 

Základná údržba čerpadla

 

Pokiaľ ste čerpadlo pred zimou demontovali a uložili ho do teplejších priestorov, je možné, že čerpadlo (či už na vodárni alebo samostatné) zatuhlo a je potrebné ho pred namontovaním a spustením pretočiť. „Odporúčam zložiť kryt ventilátora, hasákom uchopiť hriadeľ a pretočiť čerpadlo. Je to veľmi jednoduchý úkon, ale ušetrí vás množstva ďalšej práce, prípadne vyhodeného ističa či – v najhoršom prípade – spáleného motora,“ vysvetľuje Martin Křapa, obchodný riaditeľ spoločnosti Pumpa, a.s., ktorá sa na predaj, servis a montáž čerpadiel, čerpacích systémov, vodární a nádrží špecializuje už od roku 1991.

Kontrola sania a zavodnenia čerpadla

Následne je potrebné skontrolovať sanie a čerpadlo dôkladne pripojiť, aby nikde nemohlo prisávať vzduch. Pokiaľ vzduch prisáva, znamená to, že nečerpá, a teda nie je funkčné. V takom prípade nastáva fáza zavodnenia čerpadla a sania, pri ktorej je nutné nechať z celého systému „vybublať“ nahromadený vzduch. Pomocou týchto jednoduchých krokov čerpadlo alebo vodáreň pripravíme na spustenie. „Často sa tiež stáva, že po dlhšej dobe nepoužívania čerpadla dôjde k prilepeniu klapky sacieho koša. Tu existuje jednoduché riešenie - čerpadlo spustíme a ľahko poklepeme sanie čerpadla umiestneného v studni. Kôš sa vo väčšine prípadov odlepí a čerpadlo začne normálne fungovať,“ radí Křapa.

Pri domácich vodárňach si dávajte pozor na vzduch v nádobe!

V prípade, že spúšťate domácu vodáreň, je ešte jedna vec, ktorú treba skontrolovať – tlak vzduchu v nádobe. „Pri nenatlakovanom systéme by mal tlak v nádobe predstavovať 90 % zapínacieho tlaku tlakového spínača. Pokiaľ vašu vodáreň ovláda frekvenčný menič, ide o 70 % nastaveného tlaku na danom meniči,“ hovorí Křapa.

Ponorné čerpadlá

Až doteraz sme sa venovali spusteniu povrchových čerpadiel so saním. Veľa chatárov a záhradkárov však vlastní ponorné čerpadlá umiestnené v studniach či vrtoch. Tieto sa na zimu nevyťahujú, lepšie im je v stálom prostredí, kde neustále pracujú. Podmienky, v ktorých fungujú, sa však rôznia, čo je zapríčinené rôznou tvrdosťou a kvalitou vody. Môže sa teda stať, že čerpadlá zatuhnú, respektíve zarastú. „V takom prípade odporúčam niekoľkokrát za sebou po dobu 2 až 3 sekúnd čerpadlo zapnúť a vypnúť. Pokiaľ sa neroztočí, je potrebné vybrať ho zo studne či vrtu a zájsť s ním do odborného servisu, kde ho rozoberú, vyčistia a odskúšajú. Toto však nerobte sami. Súčasťou čerpadla je aj motor, teda elektrické zariadenie, a osoba bez príslušného oprávnenia by s ním nemala manipulovať,“ varuje Křapa.

Zobrazenia: 32

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby