Začiatok jari je pre záhradkárov veľmi rušným obdobím. Príprava a plánovanie výsadby znamená množstvo práce, od ktorej sa bude odvíjať kvalita úrody či zdravie trávnika. Skôr, ako sa pustíte do svojich záhradných projektov, skontrolujte si potrebné náradie.

Náradie na prípravu pôdy

Pred výsevom nového trávnika alebo výsadbou požadovaných plodín je potrebné vykonať niekoľko krokov, aby bola pôda správne pripravená. Po zime najskôr vyčistite povrch záhrady od popadaných konárov, lístia alebo iných väčších nečistôt. Na túto prácu vám postačia hrable, ktoré po dokončení práce očistite od zvyškov zeminy. Konáre môžete spracovať v záhradnom drviči, ktorý by nemal chýbať u žiadneho skutočného záhradkára.

Pôdu je potrebné následne prevzdušniť, aby sa hlbšie vrstvy dostali na povrch.  Obmedzíte tým rast buriny. Ak vlastníte rozsiahlu záhradu, môžete použiť benzínový kultivátor alebo rotavátor. Pred použitím skontrolujte radlice, a odstráňte prípadné nečistoty, ktoré ostali po jesennej údržbe. Na stredne veľké záhrady môžete použiť elektrický kultivátor, ktorého údržba je o čosi jednoduchšia ako pri benzínovom,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach. Ručné náradie, ako sú motyky, krompáče a lopaty postačujú hlavne pre malé záhrady, nemali by však chýbať ani vo veľkých záhradách.

Náradie na údržbu trávnika

Prebudiť trávnik zo zimného spánku si nevyžaduje väčšiu námahu. Najskôr je potrebné trávnik prevzdušniť, t. j. odstrániť vrstvu rastlinných zvyškov, ktoré trávu dusia. Na tento účel môžete použiť ručný, motorový, elektrický alebo benzínový vertikutátor. „Výber závisí od veľkosti trávnika, a teda aj od času a úsilia potrebného na vykonanie prác. Prevzdušňovanie sa môže vykonávať aj pravidelne po každom kosení, aby sa zlepšil rast trávnika,“ radí odborník z Hornbachu.

S údržbou kríkov a živého plota vám pomôžu akumulátorové nožnice na živý plot, s ktorými bez väčšej námahy dostrihnete aj detaily okolo záhona alebo plota. Pokiaľ je povrch terénu členitý, nezaobídete sa bez krovinorezu. Aby bol výsledok na záhrade dokonalý, nesmiete zabúdať na kvalitnú kosačku. Pred výberom správnej kosačky si musíte v prvom rade položiť otázku, aká veľká je plocha vašej záhrady a o aký terén ide (rovný, svahovitý, terén s mnohými prekážkami ako stromy, záhony, bazén, jazierka, atď). Kosačky na trávu sa delia na štyri hlavné typy:

  • Benzínové kosačky – sú veľmi výkonné, a preto sú vhodné predovšetkým na veľké záhrady (viac ako 200m2). Kvôli ich váhe sa ťažšie ovládajú, ale pri práci vám nebudú zavadzať žiadne káble. „Ich údržba je náročnejšia ako pri iných druhoch kosačiek, pretože musíte pravidelne kontrolovať stav oleja, a pred zimným uskladnením vyprázdniť nádržku na pohonné hmoty,“ upozorňuje David Benda.
  • Elektrické kosačky – cenovo dostupná klasika medzi kosačkami na trávu. Sú ľahké, tiché, ekologické a ľahko ovládateľné. Majú kábel, čo môže komplikovať prácu okolo kríkov a krovov. Sú v celku jednoduché na údržbu, pretože po kosení postačí dôkladne odstrániť trávu.
  • Aku kosačky – aku kosačky sú veľmi ľahké a tiché prístroje. V porovnaní s elektrickými a benzínovými sú menej výkonné, takže sú vhodné skôr na menšie až stredne veľké záhrady. „Výhodou aku kosačiek je, že nemajú žiadne káble, ktoré by vás obmedzovali pri práci. Oceníte ich aj preto, že sú takmer bezúdržbové. Okrem brúsenia nožov nie je nutné vykonávať žiadne ďalšie servisné práce,“ vysvetľuje odborník.
  • Robotické kosačky – snívate o krásnom trávniku bez námahy? Robotické kosačky pokosia trávnik úplne samostatne. Stačí aby ste vymedzovacím káblom ohraničili plochu, ktorá sa má pokosiť. „Robotické kosačky ušetria obrovské množstvo času, ktorý môžete venovať iným činnostiam. Sú ekologické, tiché a prácu vykonajú za každého počasia. Aj keď sa môže zdať, že sú vhodnejšie do menších záhrad, nenechajte sa oklamať. Výkonnostné rozpätie týchto kosačiek sa pohybuje od 400 až do 2000 metrov štvorcových,“ dodáva David Benda z Hornbachu.

Malé záhradné náradie

Na zeleninovú záhradu a všetky rastliny v kvetináčoch na balkóne alebo terase budete určite potrebovať malé ručné náradie, ktoré je užitočné pri precíznejšej práci.

Medzi základné ručné náradie patrí:

  • Ručný sadič alebo sádzací kolík: druh zahnutého rýľa, ktorý slúži na vytvarovanie diery pre rastliny.
  • Kultivátor: používa sa na kyprenie pôdy, keď je príliš kompaktná.
  • Hrabličky: užitočné na prípravu osivového lôžka a zahrabávanie rozptýlených semien.
  • Vypichovač buriny: používa sa na ľahké vytrhávanie buriny.
  • Nožnice a nože: sú určené na strihanie rastlín v kvetináčoch a zber zeleniny.
  • Motyčka: užitočná pri pravidelnom premiestňovaní pôdy, aby sa zabránilo jej prílišnému zhutneniu a rastu buriny.
  • Metla: vždy sa hodí na odstraňovanie odumretých listov a pôdy z kvetináčov.
  • Záhradné rukavice

 

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 107

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby