S príchodom jesene si záhrada žiada starostlivosť, ktorá jej zaistí zdravie a krásu aj v nasledujúcej sezóne. Či už máte dom, ktorý obývate celoročne, alebo len víkendovú chatu, jesenné upratovanie je kľúčovým krokom nielen na zachovanie estetiky, ale aj na to, aby záhrada prežila zimu v čo najlepšej kondícii.

Starostlivosť o záhradu u celoročne obývaného domu sa veľmi líši od záhrady u rekreačného objektu. Pri domoch, kde budete aj cez zimu, môžete vykonávať údržbu priebežne – odhŕňanie snehu, polievanie zimných druhov rastlín, prípadne starostlivosť o vonkajší nábytok. Pri rekreačných objektoch, ktoré počas zimy neobývate pravidelne, je nutné sa zamerať na dlhodobé opatrenia.

Odstraňovanie lístia nielen kvôli estetike

Jednou z prvých úloh, ktoré vás na jeseň čakajú, je hrabanie lístia. Nerobí sa to len kvôli vzhľadu záhrady. Ponechané vrstvy mokrého lístia môžu spôsobiť hnilobu trávnika a prispievať k šíreniu plesní. „Zhrabané lístie navyše môžete využiť ekologicky, buď ako prirodzenú izoláciu pre citlivejšie rastliny, alebo ho pridať do kompostu, kde vytvorí cenný zdroj živín. Na menších záhradách, kde by mohol zápach z rozkladu obťažovať, zaobstarajte kompostér,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrad v projektových marketoch Hornbach. 

Pripravte trávnik na zimný spánok

Jeseň je ideálny čas na vertikutáciu trávnika. Tento proces, pri ktorom sa z trávnika odstránia machy a nečistoty, podporí jeho rast a pripraví ho na zimu. „Ak máte v pláne zasiať nový trávnik, urobte to pred príchodom prvých mrazíkov, aby mali semená čas zakoreniť,“ dodáva David Benda. Nezabudnite ani na kvalitné hnojivo, ktoré je bohaté na draslík, pomôže trávniku posilniť korene a zvýši jeho odolnosť voči zimným mrazom.

Strihanie a zazimovanie rastlín

Stromy, najmä tie ovocné, by mali prejsť odborným orezaním, ktoré zlepší ich tvar a zdravie. Nenechajte sa však uniesť a pristupujte k tomu opatrne, rany spôsobené necitlivým orezaním by sa počas zimného spánku nemuseli dobre zahojiť. Zamerajte sa len na suché, odumreté a choré konáre a na stromy tak husté, že by sa k nim nedostal dostatok svetla. Ak by ste u nich nezasiahli, nemuseli by mať na jar dostatok sily a nevyrástli by na nich púčiky.

Kríky si tiež zaslúžia vlastnú pozornosť. Skontrolujte stav živého plotu, odstráňte suché konáre a zabráňte prerastaniu do priestoru. Bobuľoviny nám nadelili úrodu dobrých plodov a na jeseň je treba im to oplatiť, kríky musíte zbaviť starých konárov a slabých výhonkov. Citlivejšie rastliny, ako sú ruže alebo trvalky, je potreba zakryť vetvičkami, listami alebo netkanou textíliou, aby boli ich korene ochránené pred nízkymi teplotami.

 

Ochráňte nielen záhradný nábytok 

Väčšina záhradného nábytku môže vydržať vonku celoročne, stačí ho zakryť plachtou. Ak však máte drevené alebo kovové kusy, je lepšie ich na zimu uskladniť v kôlni alebo garáži. Drevo by mohlo nasiaknuť vlhkosťou a začať praskať, zatiaľ čo kov môže hrdzavieť. Záhradné náradie si tiež zaslúži pozornosť – dôkladne ho vyčistite, nabrúste a uložte na suché miesto, aby vám slúžilo ďalšiu sezónu.

Ochrana rybníkov a záhradných dekorácií

Ak máte záhradné jazierko, venujte svoju pozornosť na jeseň aj jemu. Vyčistite ho od opadaného lístia a znížte hladinu vody, aby nedošlo k zamrznutiu a poškodeniu štruktúry jazierka. Pri menších jazierkach môžete použiť špeciálne plaváky, ktoré zabránia tvorbe ľadu,“ vysvetľuje odborník z Hornbachu.

Záhradné dekorácie, či už keramické sošky alebo väčšie kúsky, ako sú fontány, by mali byť na zimu uložené do bezpečia, aby neboli vystavené mrazom, ktoré by ich mohli poškodiť. Aj drobnosti, ako sú záhradné lampáše, by mali byť dôkladne očistené a uskladnené.

Zabezpečenie rekreačných objektov

Upratovanie záhrady je u rekreačných objektov dôležité aj z hľadiska bezpečnosti. Zlodeji často vyhľadávajú opustené chalupy a chaty, preto by malo byť zabezpečenie záhrady a domu neoddeliteľnou súčasťou vašej jesennej prípravy. Vhodné je upratať všetky cenné nástroje, ako sú kosačky, píly, krovinorezy či iná technika do uzamknutých priestorov. Záhradný nábytok, ktorý by mohol slúžiť ako „návnada“, tiež schovajte alebo ho minimálne pevne prikryte.

Nezabudnite na detaily, ktoré môžu na jar ušetriť čas

Hoci sa to môže zdať zdĺhavé, správna príprava na zimu vám ušetrí kopu práce na jar. Jesenné upratovanie je jedinečnou príležitosťou, ako sa postarať nielen o krásu svojej záhrady, ale aj o bezpečnosť a ochranu svojho majetku. S dobre naplánovanými krokmi zabezpečíte, že zima prebehne bez problémov a jar sa začne bez zbytočných starostí.

 

Viac informácií nájdete na: www.hornbach.sk

 

Pridajte sa k nám na Facebooku – https://www.facebook.com/HornbachSK

Zobrazenia: 10

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

Sponzorovaný odkaz

Sponzorovaný odkaz

Udalosti

Sponzorský odkaz:

svetlotechnika - vypracujeme svetlotechnický posudok pre Váš projekt. 

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby