Ozdobou rodinného domu, chaty alebo chalupy je terasa. Vzhľad drevených terasových dosiek je rovnako dôležitý ako nálada počas chvíľ, ktoré tam strávite. Starostlivosť o drevenú terasu vyžaduje pozornosť, čas a trochu zručnosti, ale dá sa zvládnuť pomerne jednoducho.

Terasa je miesto pre odpočinok, posedenie s priateľmi alebo trávenie spoločného času s rodinou. Drevo je tým pravým materiálom, ktorý jej dodá prírodný a zároveň nadčasový ráz. Je príjemné na dotyk i na pohľad a pri správnom ošetrení taktiež odolné. V opačnom prípade drevo časom bez úpravy degraduje. Medzi jeho prirodzených nepriateľov patrí vlhkosť, UV žiarenie a drevokazné organizmy. Preto mu treba venovať pozornosť, obzvlášť ak ide o drevo v exteriéri. Základom dlhej životnosti je prevencia a ochrana.

Starať sa a chrániť

Drevo je ekologický prírodný materiál, ktorý bez správneho ošetrenia ľahko podlieha opotrebovaniu. Našťastie existujú spôsoby, ktorými možno jeho životnosť predĺžiť. Dôležitou súčasťou udržovania krásy každej drevenej plochy je jej dostatočná ochrana pred nežiaducim poškodením. Vrchné vrstvy oleja spočiatku terasové dosky ochránia, ale časom sa vplyvom počasia môžu spôsobiť nenapraviteľné škody. Preto je nutná pravidelná starostlivosť. „Drevo je prírodný materiál, ktorý na záhradnú terasu skrátka patrí. Nevýhodou je však jeho vrtkavá životnosť podmienená náročnejšou údržbou v podobe každoročného náteru vrstvou špeciálneho oleja,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Očistiť a pripraviť

Ak je drevo zájdené alebo sú na ňom mastné fľaky od jedla, existujú dve možnosti, ako terasu vyčistiť. Jednou z nich je čistič na drevo, druhou zbrúsenie dreva. Čistič na drevo sa nanesie štetcom a približne jednu hodinu sa nechá pôsobiť. „Drevo ho vsiakne, čím sa obnoví kresba dreva. V prípade, že miestami zostali šedé fľaky, náter sa zopakuje. Ak je všetko v poriadku, opláchne sa drevo vodou. Nie je žiaden problém tak učiniť pomocou záhradnej hadice alebo vysokotlakového čističa. Pred ďalším postupom sa nechá terasa uschnúť,“ radí špecialista.

TIP: Čistič na drevo a WPC nielen dôkladne vyčistí všetky drevené povrchy s veľkým účinkom, ale zároveň aj odpudzuje nečistoty. Hutná štruktúra prípravku zaručuje po zmiešaní s vodou dostatočné penenie aj pri použití malého množstva. S prehľadom odstráni machy, pôvodné olejové nátery a zájdený nádych dreva. Výrobok možno použiť ako na terasu, tak napríklad na záhradný nábytok.

Neleniť a natierať

Zásadnou výhodou drevených terás, oproti iným materiálom, je možnosť kompletnej renovácie. V prípade, že sú dosky opotrebované, nastal čas zasiahnuť a naniesť nový náter. „Drevo neustále pracuje, a preto sa odporúča drevenú terasu pravidelne ošetrovať náterom. Opätovný náter nezahŕňa brúsenie," upozorňuje odborník z Hornbachu a pokračuje, „ide o nanesenie ďalšej vrstvy povrchovej úpravy na vrchnú časť dosiek, aby sa jej vrátil lesk. Zatiaľ čo v interiéri je lepšie nanášať na drevené podlahy lak, v exteriéri, kde vlhkosť kolíše, radšej tvrdý voskový olej." Tento postup pomôže predĺžiť životnosť terasových dosiek o mnoho rokov.

U starších či poškodených dosiek bude potrebné povrch dôkladne zbrúsiť. Následne je nutné naň naniesť špeciálny olej, ktorý zaistí väčšiu odolnosť dreva – odpudzuje nečistoty a vodu, drevo chráni proti vysušovaniu, minimalizuje praskanie a neodlupuje sa. Olej na drevo zdôrazňuje a optimálne obnovuje prirodzený tón dreva.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 66

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby