Na jeseň je potrebné pristrihnúť všetky stromy, kry a dreviny. Vďaka tomu im ostane dostatok sily na prezimovanie a na jar môžu opäť bohato vyklíčiť. Pri ich skracovaní je potrebné dodržiavať pár základných pravidiel. Nechajte sa inšpirovať praktickými radami, s ktorými strihanie na záhrade zvládnete ľavou zadnou. 

„Drevinám všeobecne striháme odumreté konáre, zároveň sa odstraňujú aj tenké konáriky blízko kmeňa a choré časti rastliny. Príliš vytiahnuté konáre odstrihnite priamo nad mladým výhonkom. Konáre, ktoré sa krížia alebo sa o seba obtierajú, môžete tiež odstrihnúť. Pri skracovaní muchovníka, lieskovníčka alebo hortenzie buďte opatrní. Pri zastrihávaní totiž trpia a môžete ich poškodiť,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Pri prerezávaní živého plota platia iné pravidlá. „Živý plot by mal byť po zastrihnutí v spodnej časti širší než v hornej. Týmto spôsobom získajú listy na nižšie položených konároch dostatočný prísun slnečného svetla a vzduchu. Vďaka tomu sa môžu vytvoriť nové listy,“ radí David Benda z Hornbachu.

 

Základom je správne náradie

Ak plánujete zastrihávať dreviny, dbajte na správne náradie. „Tak ako sú rozdielne vlastnosti jednotlivých drevín, tak sa líšia nástroje na ich tvarovanie. Nožnice so systémom Bypass ponúkajú presnosť, zatiaľ čo kovadlinkové zase silu,“ vysvetľuje David Benda z Hornbachu.

Na silnejšie konáre a hustejšie dreviny sú ideálne Kovadlinkové nožnice na konáre for_q, ktoré majú maximálny rezný výkon 40 mm.

 

Na živý plot sú vhodné Nožnice na živý plot for_q s 20 cm dlhou oceľovou čepeľou, ktorá zaručí ľahký a presný strih.

Akumulátorové prístroje vám ušetria čas aj námahu. Sú nenáročné na údržbu a ohľaduplné k životnému prostrediu. „Záhradné aku prístroje for_Q majú nižšiu hmotnosť než porovnateľné benzínové prístroje, a to pri rovnakom výkone. Navyše sa batéria z jedného prístroja značky for_q hodí do všetkých akumulátorových zariadení tejto značky,“ hovorí David Benda z Hornbachu.

Aku nožnice na živý plot for_q AHS 4055 majú laserom brúsené nože s dĺžkou záberu 55 cm a hrúbkou záberu maximálne 22 mm.

 

Na jednoduché skrátenie a zarovnanie plotu zhora sú ideálne Aku nožnice na vysoké kry for_q AHH 4052, ktoré majú nastaviteľnú strižnú hlavu, ktorú viete optimálne upraviť podľa príslušného strihania.

Po dokončení práce je dôležité nástroje očistiť od rastlinných sekrétov a smoly, čepele a kĺby ošetriť trochou oleja. Vďaka tomu ostanú dlhšie funkčné.

 

Biologický odpad

Ak ste už rastliny, stromy a kríky dostatočne zbavili živelne rastúcich výhonkov, prichádza na rad drvenie. S vhodným záhradným drvičom, ako je for_q FQ-ELH 2500, to bude hračka. „Nepokúšajte sa vkladať materiál do drviča násilím, mohli by ste ho poškodiť. Väčšie odrezky odporúčam zmenšiť pomocou silnejších nožníc na konáre s veľkou pákou. Ak je materiál po prvom drvení príliš hrubý, môžete proces zopakovať,“ radí David Benda. Do prístroja by sa nemal dávať príliš mokrý a silno znečistený materiál, pretože tým sa životnosť nožov skracuje.

Na záver je potrebné nadrvený odpad skompostovať. „Pre dosiahnutie dobrého výsledku pri kompostovaní dbajte na to, aby bol materiál pri plnení kompostéra čo najpestrejší a suchý sa dobre premiešal s mokrým. Tým sa vytvorí vyrovnané prostredie, ktoré kompost potrebuje k tomu, aby sa stal dobrým hnojivom,“ vysvetľuje odborník z Hornbachu. Zároveň dodáva, že do kompostu môžete pridať biologický kuchynský odpad, posekanú trávu, suché lístie, odrezky zo živého plota a kríkov, zbytky kvetov aj odrezky zo stromov. Hodnotný humus, ktorý vznikne kompostovaním, sa hodí ku skvalitneniu namáhanej záhradnej pôdy a obnoveniu jej života.  

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 216

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby