Tapety na stenách nie sú záležitosťou minulého storočia. Práve naopak. V posledných rokoch sú veľmi populárne a zažívajú veľký návrat. Nechajte ich zažiariť. Tmavú izbu presvetlia, krátku opticky predĺžia. Treba len vedieť, ako na to. Ich aplikácia nie je náročná. Tapety na stenu zvládnete nalepiť aj sami. Prezradíme vám, ako na to.

Poriadna príprava dláždi cestu k úspechu 

Na tapetovanie sa poriadne pripravte. Ušetríte tým veľa času, nervov a v konečnom dôsledku aj peňazí. Väčšinu z pomôcok na tapetovanie doma určite máte. Určite si spomeniete, kde to nájdete. Na lepenie tapiet potrebujete: 

  • tapety
  • lepidlo
  • nádobu s vodou na prípravu lepidla
  • maliarsku pásku
  • ceruzu 
  • nožnice a technický nôž
  • meter
  • valček alebo štetec na lepidlo a tapetovanie 
  • vodováhu 
  • mäkkú špongiu 

Čistá, rovná, odmastená 

Pomôcky nachystané, na rade je stena. Jej povrch musí byť čistý, rovný, odmastený a suchý. Tapety na stenu sa vám budú lepiť ľahšie a výsledný efekt nepokazia žiadne hrbolčeky a bublinky. 

Príprava tapety a lepidla

Tapetu vyberte z ochranného obalu. Opatrne s ňou. Nepoškoďte ju skôr, ako pristúpite k tapetovaniu. Lepenie jednofarebných tapiet je jednoduchšie. Pásy tapety narežte aspoň o 5 cm dlhšie z každej strany. Pri lepení budú prečnievať, ale nakoniec ich orežete. Motívy a vzory na tapetách musia k sebe pasovať presne. Nastrihané rolky tapiet si očíslujte, aby ste vedeli, ako ich k sebe ukladať. Počítajte s tým, že odpad v prípade týchto tapiet bude väčší.  Lepidlo si pripravte podľa pokynov, ktoré sú uvedené na obale. 

Nie je tapeta ako tapeta

Spôsob lepenia tapiet závisí od toho, akú tapetu na stenu si vyberiete. S papierovými tapetami je to najnáročnejšie. Spotreba lepidla je pri nich vyššia. Treba ho natrieť na stenu aj na tapetu. Tapeta musí pod vplyvom lepidla zmäknúť, aby sa vám s ňou ľahšie pracovalo. Papier sa rád trhá. Pri lepení si na to dávajte veľký pozor. Papierové tapety nie sú veľmi odolné a nedajú sa umyť, ale sú lacné a majú pestrý výber.

Vliesové tapety sa lepia priamo na stenu. Sú vyrobené z buničiny a manipulácia s nimi je oveľa jednoduchšia. Lepidlo neste na stenu a tapetu naň priložte. Menšie nezrovnalosti jej neprekážajú. Prispôsobí sa im. Vzduchové bublinky vytlačte špongiou alebo mäkkou handričkou.

Vinylové tapety môžete použiť aj vo vlhkých priestoroch. Sú odolné, nemenia farbu a v prípade potreby ich môžete pokojne umyť. Bez problémov prekryjú drobné nezrovnalosti a praskliny a nalepíte ich na každý povrch. Lepidlo naneste na tapetu a počkajte pár minút, kým do nej vsiakne. Inak ju na stenu nenalepíte.

Lepenie samolepiacich tapiet je najľahšie. Na hladký a suchý povrch ich nalepíte hneď, ako ich prinesiete z obchodu. Žiadnu špeciálnu prípravu nevyžadujú. Najčastejšie sa nimi olepujú police a skrine. Keď sa rozhodnete ozdobiť nimi stenu, zbavte ju prachu a nerovnosti vyhlaďte, aby k stene dobre priľnula.

Všetko pripravené, lepenie sa môže začať

Na stenu, ktorú chcete tapetovať, urobte ceruzou v šírke tapiet zvislé čiary. Vytvoríte si vodiacu čiaru, ktorá vám lepenie uľahčí. Keď tapetujete stenu s oknom, začnite od okna. Na stenu naneste tenkú vrstvu lepidla. Tapetu k stene lepte zhora dole. Prvý diel musí vodiacu čiaru kopírovať presne. Keď ho nalepíte zle, ostatnými časťami to už nevyžehlíte. Vzduchové bublinky z pod tapety vytlačte špongiou, jemnými krúživými pohybmi. Začnite hore. Presne tak, ako pri lepení. 

Ostatné časti tapety nalepíte rovnako. Nezabúdajte, že vzory na tapetách k sebe musia nadväzovať presne. Časti, ktoré prečnievajú pri strope a na podlahe orežte ostrým nožom. 

Postupujte podľa návodu. Nie je to hanba

Presný návod, ako nalepiť tapetu, nájdete priložený ku každej rolke tapety, ktorú si vyberiete. Preštudujte si ho skôr, ako sa pustíte do práce. Čítať ho, až keď pri tapetovaní strácate nervy je už neskoro. 

Skontrolujte, či je všetko tak, ako má byť. Kým lepidlo nezaschne, drobné nedostatky ešte odstránite. Keď je všetko v poriadku, nechajte tapety poriadne vyschnúť. 18 až 21°C je na schnutie tapiet ideálne. Neurýchľujte to. Na sušenie tapiet si vyhraďte aspoň 24 hodín. Vypínače a lišty pozakladajte, až keď bude tapeta celkom suchá. Hotovo! Zvládli ste to. 

Foto: Dovido.sk

Zobrazenia: 202

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby