Počujete každý krok alebo Vám „dupú“ deti nad hlavou? Desí Vás každý neznámy zvuk alebo krik od susedov? Jednoduchým riešením je prevedenie dodatočného odhlučnenia pomocou zvukovo izolačných doskových materiálov WOLF. Zvukovo izolačné dosky WOLF sú vyrobené na báze ťažkých hmôt v tzv.nespájanej forme. V praxi to znamená použitie biologicky čistého, páleného kremičitého piesku, integrovaného v trojvlnovom kartóne, ktorý je konštruovaný na princípe preglejky.

 Podľa známych fyzikálnych zákonov môže iba ťažká hmota v nespájanej forme docieliť vysoký zvukový útlm a dobrú tepelnú akumuláciu. V konštrukcii trojvlnového systému dosky WOLF sa používa špecifická zmes náplne z kremičitého piesku, aby tak bolo možné pojať a eliminovať celé frekvenčné spektrum zvuku. Zvuková vlna musí prejsť až siedmimi vrstvami papiera a šiestimi vrstvami piesku. Pri prechode medzi veľa vrstvami rôznych materiálov stráca  zvuková vlna svoju energiu a je týmto efektom výborne tlmená. Výhodou výroby zvukovo izolačných dosiek WOLF je skutočnosť, že základnú surovinu tvorí používaný kartón z potravinárskeho priemyslu, ktorý bol určený na balenie potravín. Kremičitý piesok sa zase používal k čisteniu pitnej vody. Tým je docielený efekt, že dosky  WOLF predstavujú biologicky čistý stavený výrobok, ktorý je obzvlášť vhodný pre alergikov. Inými slovami, zvukovo izolačná doska WOLF je biologickou „wellness - doskou“, ktorá v porovnaní s konvenčnými podlahami, vyrobenými pomocou suchých aj mokrých procesov, pozitívnym pôsobením mení celkovú klímu v interiéri. Hodnota pocitu pohody a komfortu má v tomto prípade celkom odlišnú dimenziu.

Zvukovo izolačné dosky WOLF bezpečne odolávajú vysokým tlakom – až 65 ton/m2. Jedná sa o tzv. systém suchého poteru. Tento systém umožňuje veľmi rýchlu ekonomicky úspornú pokládku, ktorá nevyžaduje žiadne kotvenie či lepené spoje. Pri použití zvukovo izolačných dosiek WOLF nevznikajú žiadne zvukové mosty. Dôvodom je skutočnosť, že dosky sa kladú tesne ku stene. Nespojovaný voľne uložený plniaci materiál dokonale tlmí každý zvuk. Vďaka tomu odpadá i časovo náročná inštalácia okrajových izolačných pásikov.

Pomocou zvukovo izolačných dosiek WOLF predstavujúcich systém „suchého poteru“ inštalovaného priamo na drevené či betónové podlahy sa docielia vynikajúce hodnoty útlmu kročajového hluku a nízkofrekvenčného zvuku. V spojení s mäkkými drevovláknitými doskami sa už pomocou jednej vrstvy izolačných dosiek WOLF docielia omnoho lepšie zvukovo izolačné hodnoty ako pri obvyklých poterových systémoch.

Hlavnou prednosťou pri pokládke dosiek WOLF je jednoduchosť a rýchlosť. Pokládka zvukovo izolačných dosiek WOLF na rovnom povrchu je technicky tak jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý. Jednoducho poukladáme dosky na podlahu od jedného roku k druhému, pričom sa dosky kladú na doraz. Je potrebné dbať iba na to, aby dosky bolo poukladané na väzbu. Následne je po položení zvukovo izolačných dosiek WOLF možné priamo na ne poukladať finálnu vrstvu podlahovej krytiny ako napríklad parkety, laminát, korok, dlažbu atď. ...

Montáž zvukovo izolačných dosiek na strop je trochu zložitejšia. Vo väčšine prípadov sa dosky kotvia na drevený alebo kovový rošt a prikryjú sa vrstvou sadrokartónu. Dosky sa môžu použiť aj do podhľadových konštrukcií. Tu je však potrebné dať pozor na pomerne veľkú hmotnosť takejto konštrukcie a použiť odpovedajúce kotviace prvky. 

Pre zvislé konštrukcie stien a priečok sa ponúka hneď niekoľko systémových riešení pre zvýšenie vzduchovej nepriezvučnosti konštrukcií. Jednou z možností je priama montáž s použitím špeciálnych akustických hmoždiniek Herkules alebo montáž predsteny z kovových (drevených) profilov. Priečkové konštrukcie je možné aj dodatočne izolovať vrstvou zvukovo izolačných dosiek WOLF a následne prekryť finálnou vrstvou sadrokartónu. Vždy je potrebné dbať na montážne pokyny a odporúčania výrobcu pre dosiahnutie maximálneho zvukovo izolačného účinku.

 

Pomocou dosiek WOLF Professional je možné bežne dosiahnuť zlepšenie kročajového útlmu až o 33 dB a zlepšenie útlmu zvuku až o 36 dB. Použitie týchto dosiek je taktiež vhodné pri sanácii a rekonštrukcii starších stavieb, hlavne v prípade, keď je požadovaná zvuková izolácia proti  hluku z ulice, pri železnici alebo napríklad v blízkosti rušnej leteckej dopravy. Inštaláciou zvukovo izolačných dosiek WOLF je možné docieliť zlepšenie útlmu zvuku v sanovaných priestoroch až o 18 dB. Oproti konkurenčným materiálom dosahujú dosky WOLF vynikajúce výsledky zvukového útlmu hlavne v nízkofrekvenčnom spektre od 50 do 200 Hz. Na základe výsledkov meraní môžeme skonštatovať, že zvukovo izolačné dosky WOLF sú vhodné aj pre použitie na zvukovo izolačné dvere, v strojovniach a v modulárnej výstavbe. Z vyššie uvedeného je zrejmé, že akustické dosky WOLF sú do budúcna veľmi hodnotným príspevkom pre zlepšenie akustiky stavieb.


Podrobnejšie informácie nájdete na webových stránkach: www.vuno.skwww.wolfdesky.cz.

Zobrazenia: 4241

Komentár


FIRMA
Komentár osoby Jakub Hreus o Február 17, 2012 na 10:49

Dobrý deň p. Procházkova velmi rád vam pošlem podrobnejšie informácie.


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Február 15, 2012 na 9:19

ok, ďakujem, ak to bude aktuálne, budeme Vás kontaktovať ...


FIRMA
Komentár osoby Jakub Hreus o Február 15, 2012 na 9:16

Dobrý deň p. Kristiánová, momentálne je možný odber zvukovo izolačných dosiek WOLF v Žiline. Avšak pracuje sa na tom, aby bolo možné zakúpiť dosky aj v Košiciach :-).


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Február 10, 2012 na 16:27

... práve toto hľadáme, máte nejakého predajcu aj v Košiciach?

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby