Klesajúci počet pestovaných odrôd šalátu inšpiroval skromný projekt vo francúzskom Amiens.

Projekt je súčasťou každoročného festivalu Imaginez maintenant, ktorý sa organizuje práve v Amiens. Festival podporuje mladých kreatívnych ľudí v oblastiach architektúry, poézie, divadla a módy. Architekti štúdia Atelier Alterna - Sylvain Morin a Aurelien Zoia vytvorili podnetnú aktívnu inštaláciu, ktorá upozorňuje na zníženie počtu pestovaných druhov šalátu v oblasti.

Skupina architektov navrhla skromnú štruktúru o rozlohe 300m2 . Projekt sa nachádza na ostrovoch Hortillonnages, ktorý je prístupný vďaka loďkám, známym ako "barques a Comet". Tieto ohromujúce plávajúce záhrady o rozlohe presahujúcej 300 hektárov sú prepojené 65 kilometrovou sieťou kanálov. Záhrady, ktorých pôvod siaha až do stredoveku, sa postupom času stali obľúbenou turistickou atrakciou a miestom, kde miestny radi nakupujú.

Architektonický koncept natiahol hranice tradičného pestovania šalátu, pretože navrhuje pestovať niektoré druhy šalátu, ktoré boli zakázané zákonom. Architekti chceli využiť dva malé opustené ostrovy na Salad Harbour (šalátový prístav) a vybudovať tu miesto pre pestovanie starých a zabudnutých odrôd.

Plánovali v tejto oblasti pestovať niekoľko tisíc druhov šalátov a tie potom následne medzi prvým a štvrtým júlom zadarmo rozdávať miestnym obyvateľom, pretože tieto odrody nesmie poľnohospodári predávať. Záhony so šalátom sú zvýraznené kovovou štandardou, na ktorej je napísané "on vous raconte des salades", čo v preklade znamená "rozprávame Vám príbeh šalátu".

Sadenice boli zasadené len krátko pred fotením. Sadenice tak len začínajú tvoriť zelený koberec, chránený nakloneným rámom a ochranným pletivom. Atelier Alterna chce tiež návštevníkov dôkladne informovať o "strate záujmu poľnohospodárstva o staré odrody zeleniny."

Zobrazenia: 1007

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby