Novo-otvorené Liverpoolske múzeum  je najväčšie národné múzeum ktoré bolo v Británii postavené za posledných 200 rokov. S rozlohou 13 000 metrov štvorcových a hranatým tvarom zapadá do živej promenády rieky Mersey, ktorá spája Prístavnú promenádu a Albert Dock.

 

            Mesto Liverpool sa preslávilo mnohými vecami: svojimi futbalovými klubmi Liverpool a Everton, priemyselným obchodom v prístave ako aj hudobnou legendou, skupinou Beatles. Spoločnosť 3XN, ktorá projekt realizovala, sa inšpirovala jeho umiestnením v prístave a celé so prevádza tematika obchodných lodí.

            Kreatívny riaditeľ spoločnosti 3XN a architekt projektu, Kim Herforth Nielsen, vysvetľuje, že múzeum spája mesto ma mnohých úrovniach – fyzicky, spoločensky ako aj architektonicky. Od začiatku bolo jeho snahou vytvoriť múzeum, ktoré by v sebe spájalo fyzické ako aj symbolické prvky.

            Ústredným bodom stavby je tvarované schodisko, ktorého dizajn spoločnosť často využíva vo svojich projektoch. Špirálovité schody sú umiestnené uprostred ártia a Nielsen ich považuje za niečo, čo vzbudí diskusiu návštevníkov už pri vstupe do budovy. Poznamenáva taktiež, že jemne zakrivená forma odstraňuje potrebu dlhých chodieb a optimálne využíva priestor.

Architekt : 3XN

Zdroj : world architecture news

Zobrazenia: 671

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby