O tom že sakrálne stavby nemusia byť majestátne a stáť veľa peňazí svedčí aj malý pravoslávny kostol sv. Mikuláša, ktorý vznikol prestavbou starého kovového obchodu. Keďže miestny cirkevníci si nemohli dovoliť financovať stavbu novej budovy, rozhodli sa pre túto alternatívu. Pôvodná stavba ktorá služila ako predajňa bola rozšírená o 13 metrov tak, aby zahŕňala narthex (vstupná časť kostola) a vežu. Budova dostala novú fasádu zo sendvičových panelov a farebného skla. Interiér a jeho zvislé plochy sú zaliate svetlom a farbami. Pôvodná betónová strecha obchodu bola upravená a doplnená o kupolu, ktorá je vyrobená zo starej paraboly. A tak je len ťažko z interiéru badateľný  pôvod budovy. Pri prechode cez narthex sa plafón pomaly približuje k dubovej podlahe, čo núti návštevníka skrčiť "ukloniť" sa a až tak mu dovolí prejsť popod vežu. Podlaha je pokrytá dubovým drevom a veriaci sedia pod kupolou. Moderný kostolík pojme viac než 100 ľudí.

Zdroj: www.worldarchitecturenews.com

 

Zobrazenia: 1032

Komentár


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o September 24, 2011 na 22:44

je to zvláštne sledovať komentáre... plnej miere chápem nadšenie MMM, lebo tvarovo je to úplne čistá sakrálna stavba. Na druhej strane aj komentár p.Rujáka je na mieste lebo ten kostol fakt vyzerá ako zadný sklad v JRD. Ja by som ten kostol nazval farnosť u sv.Rietvelda (Gerrit)

...nech je Boh snami (architektodizajnérmi) keď niečo také produkujeme...

...a ešte niečo: hovorí sa u nás, že odvážny je ten, kto prdie v kostole. Ja by som to porekadlo zmenil, že odvážny je ten, kto kreslí také kostoly. :)


ODBORNÁ VEREJNOSŤ
Komentár osoby Ing. Pavol Ruják o September 13, 2011 na 11:16

NEVKUSNÉ´, ŠKAREDÉ (Záhoráci by to nazvali pekným slovom "š e r e d n é".)

Budova ako taká nemá chybu, ale na kostol sa to vôbec nehodí, kostol by mal navrhovať niekto, kto má k danej stavbe určité duchovné cítenie - nemal by to byť architekt - ateista. Nech sa nikto nehnevá, ale toto je príklad, keď projektujú ateisti sakrálnu stavbu...keby to bolo hocičo iné, nenamietal by som proti tomu ani slovo, ale na kostol sa táto plechová kvádrová búda lacnej architektúry vôbec n e h o d í.

Chýba mi tu nejaké nápadité výtvarné riešenie, je to príliš strohé - taký priemyselný design skladového objektu.


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o September 6, 2011 na 16:52

ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o September 5, 2011 na 11:34
...veľmi pekné, ale fascinuje ma hlavne jeho okolie - kde to je?

ARCHITEKT
Komentár osoby marketa anna medas o September 5, 2011 na 11:26
vynikajuce!!!!!!!!!

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby