Kúpeľný areál v Kúpeľoch Luhačovice (Lázně Luhačovice, a.s.) prechádza najväčšou zmenou vo svojej histórii, ktorá si vyžiada celkové náklady viac ako 27 miliónov českých korún. Celkovo v ňom vysadia 476 nových stromov, 15 290 kríkov, 7 499 trvaliek a ošetria 104 drevín. Nová výsadba nahradí predchádzajúcu, ktorá už nevyhovuje zo zdravotného hľadiska stromov, alebo novej koncepcie územia. Práce začali v novembri 2013 a mali by byť ukončené do decembra 2014. Väčšina prác však bude skončená do začiatku hlavnej sezóny roku 2014. Informoval o tom generálny riaditeľ Kúpeľov Luhačovice a.s., MUDr. Eduard Bláha.

„Projekt počíta s výsadbou zelene, ktorej počet približne dvojnásobne prevýši množstvo odstránených stromov a kríkov. Základnou myšlienkou projektu je spriehľadnenie parku a vytvorenie stromových alejí pozdĺž hlavných peších promenád. Nová zeleň bude zladená s rôznorodou architektúrou kúpeľného stredu. Jednotiacim prvkom sa stane aleja riečky Šťávnice. Celé územie, ktorého sa revitalizácia týka, je majetkom akciovej spoločnosti a je súčasťou mestskej pamiatkovej zóny. Autorom celkového riešenia novej výsadby je profesor Ivar Otruba, popredný znalec v odbore architektúry a urbanizmu,“ povedal  E. Bláha.

Dodal, že projekt je súčasťou komplexného riešenia Revitalizácie kúpeľného areálu Luhačovíc, ktorý sa zaoberá celkovou obnovou cestnej siete a technického vybavenia. Zároveň je súčasťou  širších zámerov mesta, na ktoré kúpeľný park nadväzuje, predovšetkým ide o pripravovanú celkovú rekonštrukciu ulice Dr. Veselého.

Kúpeľný areál v Luhačoviciach je známy celým radom architektonicky cenných stavieb i rozlohou. Teraz v ňom prebieha zásadná zmena, týkajúca sa zelene. Projekt obnovy zelene sa pripravoval od roku 1992 a vzhľadom na to, že ide o výnimočný zásah, ktorý ovplyvní pohľad naLuhačovice na niekoľko ďalších generácií, je aj rozsah prác celkom mimoriadny. Na začiatku bude odstránených spolu 283 vzrastlých stromov, 2320 m2kríkov a 962 m2náletov.

„Odstránené budú predovšetkým stromy prestarnuté a prevádzkovo nebezpečné, ktoré ohrozujú bezpečný pohyb návštevníkov. Celý rad stromov vykazuje zlý zdravotný stav, so zníženou  vitalitou a mnohé trpia hubovou infekciou. Niektoré stromy označili odborníci priamo za havarijné.

Odstránené však budú aj tie, ktoré nezodpovedajú významu miesta a novým kompozičným riešeniam. Budú sa vykonávať aj  rezy vetví a odľahčenia korún zostávajúcich stromov. Niektoré kríky absolvujú omladzovacie rezy, iné budú redukované. 

Dodal, že cieľom revitalizácie je zlepšenie kvality kúpeľného prostredia, pri zachovaní  hodnôt areálu parku. Po nedávno sprístupnenom napájadle prameňa Nový Jubilejný je to ďalší z radu filantropických činov akciovej spoločnosti Kúpele Luhačovice.

Mimoriadny rozsah prác

Výpestky budú vyberané v dostatočnej veľkosti a vysádzané  čo najskôr. V kúpeľnom areáli sa celkovo vysadí 476 stromov, 15 290 kríkov, 7 499 trvaliek a ošetrí 104 drevín . Listnaté stromy sa budú vysádzať  vyrastené vo veľkosti obvodu kmeňa minimálne 14 až 16 cm s výškou nasadenia koruny 2 m. Významnejšie stromy, tvoriace kostru kompozície a stromy v aleji pozdĺž Šťávnice budú vysadené vo veľkosti výpestkov s obvodom kmeňa  20 až 25 cm s výškou nasadenia koruny 2,5 m. Pôjde o zeleň so zvýšenými nárokmi na kvalitu. Stromy budú svojím pôvodom aj  celým obdobím života pochádzať zo zhodných klimatických oblastí ako sú Luhačovice. Pre jednotnosť vzhľadu výsadieb bude tiež pravidlom, že stromy budú pochádzať z jednej škôlky. Guľovité javory budú napríklad od nemeckých a holandských dodávateľov. ,,Väčšina novo vysadených stromov a kríkov patrí k drevinám , ktoré sú nielen veľmi kvalitné , ale nie sú bežne vysádzané. Mnohé z nich zdobia len zámocké parky alebo botanické záhrady,“ doplnil výkonný riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a.s , Ing. Jiří Dědek.

Buková alej , horský smrek aj japonská záhrada

Výrazným prvkom v južnej časti parku bude  alej červenolistých bukov predstavujúcich stĺporadie, ktoré bude pokračovaním kolonády smerom od kaplnky k riečke Šťávnici.  Alej tak prepojí promenádu ​​s kúpeľnou kolonádou. V okolí Vily pod lipami a Alpskej ruže bude alpská architektúra podporená výsadbou borovice limby a horského smreku. ,,Nezabudli sme ani na japonskú záhradu pri hoteli Jestřabí. Kompozícia tu bude obnovená realizáciou ústrednej plochy hrabaných pieskov, nad ktorou budú vytvorené mimoúrovňové drevené lávky a pergoly

 s posedením. Vegetácia bude doplnená o rôzne druhy kríkových a stromčekových javorov a v japonských chrámových parkoch obľúbených krypromérií, ktoré odclonia priestor od rušnej komunikácie. Na okraji tr

ávnatých plôch bude založený vlniaci  sa záhon bambusov a okrasných tráv navodzujúcich charakter japonskej záhrady, ktorý bude doplnený skupinou okrasných stromov, z ktorých najpozoruhodnejším je prehistorická Gingko biloba. Obvodový plášť parku pozdĺž hlavnej cesty bude posilnený výsadbami kríkového poschodia zmiešaných a ihličnatých skupín. Park tak bude plniť aj ochrannú, bezpečnostnú a hygienickú funkciu a zníži tak množstvo prašnosti prestupujúceho do vnútorného areálu,“ dokončil opis pripravovaných zmien J. Dědek.

Pomôžu dotácie

Celý projekt Revitalizácia zelene v kúpeľnom areáli Luhačovice je spolufinancovaný z Operačného programu Životné prostredie, teda z prostriedkov Štátneho fondu životného prostredia Českej republiky a Európskeho fondu pre regionálny rozvoj. Celkové výdavky projektu predstavujú približne 27,8 milióna českých  korún. Dotácia zo štátneho fondu predstavuje  asi 3 milióny korún, z európskeho potom približne 17 miliónov. Celková výška dotácie teda predstavuje 20 miliónov českých korún. Z vlastných prostriedkov tak uhradí akciová spoločnosť asi 7,8 milióna korún .

Viac informácií o prebiehajúcej obnove zelene nájdete na www.LazneLuhacovice.cz

a na Facebooku .

Zobrazenia: 382

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby