Interlace (vrstvenie) je jeden z najväčších a najambicióznejších projektov obytnej zástavby v Singapure. Predstavuje radikálne nový prístup k modernému bývaniu v tropickom prostredí. Namiesto vytvárania zhluku izolovaných vertikálnych veží, čo je bežná typológia obytnej zástavby nie len v Singapure, toto riešenie navrhuje prekladanú sieť obytných a spoločenských priestorov integrovaných s prírodným prostredím.

Tridsaťjeden bytových domov, všetky šesťposchodové a rovnako dlhé, sú naskladané na seba šesťuholníkovom usporiadaní v štyroch vrstvách, čím tvoria osem rozsiahlych otvorených a priedušných nádvorí . Vzájomne prepojené bloky vytvárajú akoby zvislú dedinu so spoločnými aj súkromnými vonkajšími plochami na viacerých úrovniach. Vďaka veľkorysým rozostupom stavebných blokov je zachované súkromie jednotlivých bytov. Komplex Interlace vytvára interaktívnu sieť vonkajších priestorov orientovaných okolo stredových nádvorí, pričom rešpektuje a rozširuje okolitú prírodu.

Projekt sa stavia na osem hektárovom pozemku na zelenej vyvýšenine Southern Ridges (Južné Hrebene) a bude obsahovať deväť kilometrov zelených pásov parkov rekreačným vybavením. Jeho rozsiahle vybavenie a zariadenie je pretkané do bujnej vegetácie a ponúka príležitosti pre spoločenské kontakty.

170.000 m2 zastavanej podlahovej plochy, poskytne viac ako 1000 bytových jednotiek rozličných veľkostí, pričom každý voľný výhľad na park, mesto aj more. Na udržateľnosť prostredia bolo myslené od začiatku projektu prostredníctvom dôkladnej analýzy životného prostredia, oslnenia, pôsobenia vetra ako aj mikro-klimatických podmienok. Bytový komplex je naprojektovaný ako nízkoenergetický, prispôsobený na tropickú klímu Singapuru.

Toto monumentálne a nezvyčajné architektonické dielo má na svojom konte renomované architektonické štúdio Office for Metropolitan Architecture (OMA).

Zdroj a ďalšie informácie:

OMA

The Interlace

Projekt počas výstavby sa podarilo zachytiť aj googlu vo svojej službe street view.

Zobrazenia: 543

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby