Svetový výrobca skla, firma Pilkington, prešla testom televízie BBC, ktorý bol súčasťou informačného programu, ktorý uvádzal James May, známy z relácie Top Gear. Program „20 storočie podľa Jamesa Maya“ približuje rôzne inovácie a objavy za posledných 100 rokov. James navštívil centrum pre výskum spoločnosti Pilkington v meste Lathom, aby sa bližšie pozrel na inovatívne sklo.

 

Spoločnosť je na čele výroby sklenených výplní. V snahe predviesť sklo s názvom Pilkington Planar™ , zorganizovala firma test, pri ktorom spustila na sklo 15 ročný automobil Mini, ktorý váži 640 kg. Test ukazuje, ako sa za posledných 100 rokov zmenila pevnosť a flexibilita skla, použitím laminovania a tvrdenia. Takéto sklo vydrží zemetrasenia, hurikány a požiar, ako aj ľudské nástrahy v podobe bômb.

 

Pri pokuse s autom sa výpočtami ukázalo, že na zachytenie automobilu úplne vystačí sklo s plochou 2 x 3.6 m typu Pilkington Planar™ . Pozostáva z dvoch 10 mm hrubých tabúľ skla Pilkington Optiwhite™   s jadrom zo skla Sentry Glass®  Plus.

 

James sa snažil sklo rozbiť kladivami rôznych hmotností, no nezanechali na skle ani škrabanec. Skákal po ňom a zavolal si na pomoc asi 10 ďalších ľudí, no sklo vydržalo aj to. Potom prišlo na rad auto, ktoré bolo spustené z výšky jedného metra. No ani po spustení auta z výšky jeden a pol metra sa sklu nič nestalo. Tento typ skla nebol špeciálne vyrobený pre program a záujemcovia si ho môžu kedykoľvek zakúpiť.

 

Sklo má neporovnateľne vyššiu pevnosť v tlaku než železobetón nevýhodou bola až doteraz jeho krehkosť, myslím si, že v dohľadnej dobe bude možné vidieť prvé nosné sklenené stĺpy a steny v budovách. Čo by nepochybne veľké množstvo architektov ocenilo (investorov už menej :-).

Zobrazenia: 591

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Február 21, 2011 na 15:16
možno sa niekomu zíde, toto je odkaz na webshop s plexisklom v nemecku (jeden z najväčších výrobcov plexiskla - Evonik , dajú sa objednať aj malé vzorky, prišlo do pár dní a majú vo webshope aj typy ktoré sa nedajú na slovensku zohnať) - webshop je iba anglicky alebo nemecky: http://www.plexiglas.de/product/plexiglas/en/Pages/default.aspx /ceny sú ale adekvátne výberu a menu výrobcu/

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Február 20, 2011 na 22:57


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Február 20, 2011 na 22:37

máš pravdu test by pravdepodobne dopadol inak ale  :

James sa snažil sklo rozbiť kladivami rôznych hmotností, no nezanechali na skle ani škrabanec. Skákal po ňom a zavolal si na pomoc asi 10 ďalších ľudí, no sklo vydržalo aj to. Potom prišlo na rad auto, ktoré bolo spustené z výšky jedného metra. No ani po spustení auta z výšky jeden a pol metra sa sklu nič nestalo.


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Február 20, 2011 na 21:57
... no nie som fyzik, ani statik, ale som zvedavý čo by nato to sklo "povedalo" keby púšťali železnú guľu vážiaci ako ten Mini z rovnakej výšky a nie na kraj kotvenia ale na stred... hmmm.?.. Obdobný efekt ako keď fakír si ľahne na klincovú posteľ. Ale ani najväčší borec by nechcel si ľahnúť na jeden klinec čo trčí so stredu postele.

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Február 20, 2011 na 19:33
Sklo je zvláštny materiál, svojou priesvitnosťou ako keby optický protirečil fyzickým zákonom. Relatívne objemné "veci" (v našom prípade nábytok) vyrobené zo skla nepôsobia tak masívne.  (samozrejme to sa dá dosiahnúť aj farbami alebo leskom). V tlaku a ťahu sklo (aj bez dodatočných úprav) má perfektné hodnoty. Jeho achýlova päta je ohyb. V interiéroch sa bežne používajú dve technológie aby sklo sa stal bezpečnejším a odolnejším. 1. Je pezpečnostná fólia ktorá sa lepí medzi dve alebo viac vrstiev skla: sklo nebude viac odolným len keď sa rozbije zostane v celku. Také sklá sa používajú ako stupne alebo zábradlie na schodoch alebo povrch stolov. 2.je kalenie čo je obdobný proces ako u kovov. (aj obdobné účinky) Vysoký výhrev a rýchle chladenie. (cena kalenia rapidne rastie s hrúbkou skla - lebo musia "zohriať" do celej hrúbky. Výsledok: tvrdá a odolná štruktúra. Dodatočná úprava takého tvrdeného skla je skoro nemožné (skúsili sme vrtať ani mechanicky ani vodným lúčom ) Také sklo keď sa rozbije rozpadne na guličky. (čelné sklo auta). Ja osobne keď chcem dosiahnúť fest tvrdé a odolné sklo, tak si dám zlepiť 3 vrstvy skla do kopy medzi nimi bezpečnostnú fóliu a "forhend" stranu dám kaliť. Na takomto stole sa dá aj tancovať. ( ešte som sa na ten tanec neodvážil :) ale ako vidím borci nemali problém nato auto pustiť.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby