Štúdia č. 1 – Dvojitá krivka

Komplexné formy sa pre výrobcov čoraz viac stávajú normou a zdvíhajú latku možného čoraz vyššie a tak sa aj výrobcovia snažia vyvinúť spôsoby realizácie, ktorý umožnia ich produkciu s čo najmenším úsilím.

 

Dvojité krivky nie sú v stavbe budov ničím novým no napriek tomu spôsobujú veľké problémy architektom pri postupe od koncepčných náčrtov cez 3D modely a detailne úpravy, inžinierom ako aj stavbárom.

 

Jeden takýto projekt, South Bristol Skills Academy, predstavoval komplexnú technickú výzvu. „Škrupina“ budovy sa asymetricky stáča v troch rozmeroch. Pôdorys, priečny reze a pozdĺžny rez – všetky rezy sa asymetricky stáčajú do zložených kriviek. 

 

Realizácia tejto formy si vyžadovala úzku spoluprácu spoločnosti AWW ako architektov a spoločnosti Clarke Bond ako stavebnej firmy, SIAC steel ako výrobcu ocele, KalZip – dodávateľa obkladov a Lakesmere ako ich montérov už od začiatku.

 

Komplexný tvar stavby znamenal, že každý kus strešnej krytiny a plášťa musel mať svoj zvláštny tvar a musel byť individuálne navrhnutý. Každý z týchto 1 500 kusov sedí iba na jedno miesto a tak bolo nutné, aby všetky detaily sedeli na 100%. Niektorí pracovníci popisovali prácu na vonkajšom plášti budovy ako obrovskú 3D puzzle skladačku, ktorá si samozrejme vyžadovala detailné plánovanie, monitorovanie a kontrolu.

 

Úzka spolupráca a tímová práca všetkých strán znamenala hladký priebeh stavby. Základom úspechu boli skoré stretnutia, na ktorých sa spoločnosti dohodli na požiadavkách a možnostiach a následne si vymieňali 3D CAD modely.


Nájsť viac podobných fotografií na Stavebnictvo.sk - Pre tých čo pomáhajú, alebo chcú lepšie bývať.

Zdroj :WORLD ARCHITECTURE NEWS

Zobrazenia: 630

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby