Expandovaný polystyrén ako zatepľovací materiál? Týmto mýtom neverte

Zateplenie domu prináša majiteľom celý rad výhod. Najvýraznejšími sú úspora energií a zvýšený komfort bývania. Medzi obzvlášť obľúbené tepelnoizolačné materiály patrí expandovaný polystyrén. O polystyréne však stále koluje mnoho nepravdivých mýtov. Je načase ich uviesť na pravú mieru.

 

Expandovaný polystyrén (EPS) patrí k najvhodnejším tepelnoizolačným materiálom. Mnoho ľudí od zateplenia s použitím tohto materiálu však odrádzajú dávno vyvrátené tvrdenia, ako napríklad, že EPS bráni domu v „dýchaní“, spôsobuje vznik plesní či po rokoch degraduje. Poďme sa pozrieť na to, čo sa o polystyréne hovorí a aká je v skutočnosti pravda.

 

MÝTUS č. 1: Po zateplení s využitím EPS dom „nedýcha“


Pojem „dýchanie domu“ je fyzikálny nezmysel. Schopnosť obvodovej steny prepúšťať vodnú paru – „dýchať“, vyjadruje veličina difúzny odpor. Čím je difúzny odpor steny väčší, tým menej vodnej pary stena prepustí a tým menej teda „dýcha“.

Paropriepustnosť obvodovej steny závisí v prvom rade od materiálu, z ktorého je postavená. Aj po zateplení vnútorná konštrukcia, samozrejme, naďalej reaguje na zmeny vlhkosti vnútorného vzduchu – dom „dýcha“.

Pre lepšiu predstavu uvádzame nasledujúci príklad: difúzny odpor vrstvy prírodného materiálu – dreva – je trojnásobne vyšší než má rovnaká hrúbka expandovaného polystyrénu. Bežný dom, bez ohľadu na stavebný materiál, odvedie cez obvodové steny maximálne 3 % vlhkosti. Omnoho dôležitejšie je dbať na výber kvalitného zatepľovacieho materiálu a pravidelné vetranie.

 

MÝTUS č. 2: Použitím expandovaného polystyrénu na zateplenie sa zvyšuje riziko vzniku plesní


Práve naopak! Vonkajšie zateplenie výrazne znižuje riziko kondenzácie vodnej pary vo vnútri konštrukcie. K vlhnutiu muriva dochádza v dôsledku rozdielu teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím. Ak je vzduch v interiéri príliš teplý a teplota stien je kvôli chladnému vonkajšiemu vzduchu nízka, tvorí sa v murive vodná para. Na miestach, kde teplota povrchu klesne pod kritickú hodnotu (teplotu rosného bodu), dochádza ku kondenzácii.

Pri použití dostatočnej hrúbky EPS sa rosný bod presunie z povrchu konštrukcie v interiéri do vnútra konštrukcie a tým sa zvýši vnútorná povrchová teplota obvodovej steny. „Základom je odborný návrh a kvalitné prevedenie zateplenia. Dostatočná hrúbka EPS zabráni zvýšeniu vlhkosti v obvodových stenách a následnému vzniku plesní,“ hovorí Juraj Urban, výkonný riaditeľ Združenia EPS SR.

 

MÝTUS č. 3: Zateplenie je vhodné iba na zimu

Väčšina majiteľov domov sa domnieva, že zateplenie funguje iba ako teplý zimný kabát a chráni stavbu pred únikmi tepla. Pravdou však je, že kvalitné zateplenie funguje ako termoska, ktorá v interiéri udržiava stabilnú teplotu po celý rok. V zime uchováva teplo, v letných mesiacoch udržuje vo vnútri domu príjemnú klímu. Nie je nutné využívať toľko klimatizáciu a v zime zas stačí menej kúriť. To sa priaznivo prejaví aj na účtoch za energie.

 

MÝTUS č. 4: Polystyrén je horľavý

V súčasnosti sa na stavebné účely používa výhradne samozhášavý expandovaný polystyrén s ekologickým retardérom horenia, ktorý je vždy aplikovaný pod ochrannými krycími vrstvami tepelnoizolačného systému ETICS. Správne inštalované výrobky z EPS nepredstavujú žiadne požiarne riziko a nevedú ani k zvýšenému riziku vzniku hustého dymu. Väčšina tepelnoizolačných systémov z EPS bola zaradená do triedy B, teda neľahko horľavý. Tvrdenie, že expandovaný polystyrén je horľavý, je nepravdivé. Podľa výsledkov skúšok a správania sa vzoriek pri skúškach, možno tvrdiť, že EPS neprispieva k rozvoju požiaru a požiar sa ani po a ani v systéme ETICS s použitím EPS nešíri. Pre viac informácií si môžete prečítať článok od špecialistu na požiarnu ochranu Ing. Jozefa Cinculu.

 

MÝTUS č. 5: Expandovaný polystyrén po čase degraduje a zmizne

Polystyrén v konštrukciách ani po čase nemizne. Ide o ďalší nepravdivý mýtus, ktorý sa rozšíril v začiatkoch jeho používania, kedy sa na zatepľovanie používali lepidlá s organickými rozpúšťadlami. Tie mohli s tepelnoizolačným materiálom reagovať a rozpustiť ho. Pri správnej aplikácii je však polystyrén vysoko stabilný materiál s preukázanou životnosťou viac ako 50 rokov. Prvé budovy sa pomocou EPS zatepľovali už v 50. rokoch minulého storočia a dodnes plnia svoj účel. Ide o ľahký, no veľmi pevný a odolný materiál s dlhou životnosťou.

 

MÝTUS č. 6: Polystyrén je nebezpečný a neekologický

K častým mýtom patrí aj informácia, že expandovaný polystyrén je neekologický a má negatívny vplyv na zdravie človeka či prírodu. EPS je bezpečný a udržateľný materiál. Za mnoho rokov, čo sa používa, sa nepreukázali žiadne negatívne účinky na ľudské zdravie. Neobsahuje freóny či iné látky, ktoré by sa uvoľňovali do ovzdušia. Nakoľko nie je rozpustný vo vode, neunikajú z neho látky, ktoré by mohli kontaminovať podzemné vody. Na zateplenie stavieb sa používa už iba polystyrén s ekologickým retardérom horenia, ktorý je bezpečný. „Expandovaný polystyrén je 100 % recyklovateľný materiál. Z 98 % ho tvorí vzduch, preto je jeho výroba i prípadná likvidácia jednoduchá a nezaťažuje životné prostredie nebezpečnými splodinami,“ dopĺňa Urban.

O jeho zdravotnej bezpečnosti hovorí tiež jeho široké využitie v potravinárskom či obalovom priemysle, ale aj to, že pri realizácii zateplenia nie sú potrebné žiadne ochranné odevné prvky navyše, na rozdiel od iných tepelnoizolačných materiálov.

 

Expandovaný polystyrén ako zatepľovací materiál ponúka množstvo výhod. Pokiaľ tiež uvažujete nad zateplením s využitím EPS, nenechajte sa zmiasť nepravdivými mýtmi a dajte vždy na rady odborníkov.

 

www.epssr.sk

Zobrazenia: 4

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby