Najmä počas slnečných dní často dochádza k odrážaniu svetla od okenných skiel, či skiel výkladov na ulici. Dôvod je jednoduchý – v interiéri je menej svetla ako vonku a sklo sa v takomto prípade správa ako zrkadlo. Odráža objekty vo svojom okolí a tým zabraňuje pohľadu dovnútra – za sklo. Najmä u komerčných prevádzok ako sú obchody, reštaurácie či automobilové showroomy je to neželaný efekt.

Jedným zo spôsobov ako sa tomu vyhnúť je zatieniť odraz, napríklad rukou. Iné, elegantnejšie riešenie ponúka americký výrobca skla Guardian. Je ním špeciálne sklo Guardian Clarity, ktoré neželaný odlesk a odraz okolia eliminuje a umožňuje ničím nerušený pohľad dovnútra.

Je to vďaka špeciálnej povrchovej úprave skla, pri ktorej je na naň nanesený jemný antireflexný film magnetrónovým naprašovaním. Sklo je tak zároveň odolnejšie voči mechanickému alebo chemickému poškodeniu. Takáto úprava odraz svetla eliminuje na úroveň nižšiu ako ako 1 %, presná hodnota závisí od konfigurácie skla a jeho hrúbky. Pohľad cez sklo je takmer úplne zbavený skreslenia.

 

Problém s odleskom a reflexiou skla môže nastať aj v tme – vtedy je problematický pohľad zvnútra vonku. Dochádza totiž k zrkadleniu interiéru na vnútornej strane skla a z výhľadu napríklad na večerné mesto nie je nič. Sklo Guardian Clarity efektívne rieši aj tento problém.

 

Antireflexné sklo našlo svoje uplatnenie aj v múzeách, výstavách a expozíciách, obchodoch, automobilových showroomoch, reštauráciách, kontrolných vežiach na letiskách, športových zariadeniach, zoologických záhradách či akváriách.

 

Odborníci Guardianu upozorňujú, že v špecifických prírodných a svetelných podmienkach v určitých uhloch môže dôjsť k jemnému odrazu, ktoré môžeme zachytiť aj voľným okom. Preto odporúčajú pri výbere vhodného zasklenia tieto faktory zohľadniť a vyskúšať si vzorku skla v konkrétnej lokalite za konkrétnych svetelných podmienok.

 

Výrobca považuje za hlavnú výhodu svojho antireflexného skla Guardian Clarity jeho špičkové optické vlastnosti. Vďaka nim dosahuje maximálnu priehľadnosť a estetickú hodnotu. Jeho základná farba je jemná neutrálna modrá. U aplikácií, ktoré vyžadujú, aby sklo malo aj bezpečnostné parametre, Guardian ponúka možnosť výberu tepelne zosilneného skla.

 

Clarity je sklo, ktoré je kombinovateľné aj s inými typmi skla od Guardianu, napríklad Guardian UltraClear s nízkym obsahom železa alebo vrstveným bezpečnostným sklom Guardian LamiGlass® a može byť takisto vybavené tepelne izolačnými či protislnečnými povlakmi ClimaGuard® a SunGuard®. Clarity sa tiež dodáva v rozmeroch až do 3210 x 6000, čo je zaujímavé najmä ak je potrebné zaskliť veľký priestor. 

Zobrazenia: 331

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby