Vnímanie študentskej jedálne od Romi Khosla Design Studius sa mení na základe polohy užívateľov

Študentská jedáleň na kampuse JMI University v Nai Dillí, navrhnutá Romi Khosla Design Studios sa stáva stredobodom všetkých spoločenských aktivít na kampuse. Kvôli extrémnym klimatickým podmienkam v Nai Dillí, kde teploty v lete stúpajú nad 45 stupňov Celzia a v zime padajú pod 5 stupňov, nedisponuje väčšina študentských jedální v Indii klimatizáciou a často sú slabo vetrané, čo ich robí veľmi horúcim miestom v lete a veľmi studeným v zime.

 

Táto jedáleň bola navrhnutá ako ´polootvorená kaviareň´, čo umožňuje dosiahnúť príjemnú teplotu počas celého roka a zaručuje dobrú ventiláciu, pričom je možné meniť mieru tienenia podľa počasia. Romi Khosla Design Studios popisujú dizajn ako „skutočne jedinečný a súčasný“, pričom dodávajú: „veríme, že bude poslom nového veku architektúry pre univerzitu“.

 

Budova zastrešuje kuchyňu vo východnej časti, ktorá pozostáva z plne uzatvoreného priestoru na varenie a podávanie jedla. Štrukturálne elementy, ktoré definujú budovu samotnú sa transformujú v závislosti od toho, ako sa užívatelia priestoru týmto pohybujú. Pri tom ako sa užívatelia pohybujú na západ pozdĺž budovy, vnímajú priestory jedálne ako dve steny a strop. Ďalej po ich ceste je interiér definovaný jednou stenou a stropom a neskôr je priestor dominovaný len jednou stenou, pričom na konci je už len podlaha.


Nájsť viac podobných fotografií na stavebnictvo.sk

Pozdĺž tohto meniaceho sa interiéru a exteriéru ostávajú jedálenský priestor a priestor na sedenie jednoliate, a tak priestor previazujú. Tento koncept sa snaží zahmliť hranice medzi interiérom a exteriérom, pričom tieto hranice fungujú ako prvok určujúci vzťah užívateľa a klímy v Nai Dillí. Všetky elementy budovy sú definované nezávisle od seba. Steny sa nedotýkajú podlahy a strop sa nedotýka stien.

 

Architekt : Romi Khosla

Zdroj : WORLD ARCHITECTURE NEWS

Zobrazenia: 172

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby