Možno sa pýtate, prečo záhradné dreviny vôbec striháme, keď sa vo voľnej prírode nestrihajú. Ak rastliny, stromy a kríky nebudeme upravovať, nezomrú, ale budú sa stále zväčšovať a vaša záhrada bude nakoniec vyzerať trochu neusporiadane. Nie je nič zlé na tom, ak sa vám páči mierne "divoký" vzhľad. Ak však máte radi záhradu s trochou poriadku, jeseň a zima sú ideálnym obdobím na strihanie.

Neexistuje jedno pravidlo, ktoré by platilo pre všetky druhy rastlín, a preto je potrebné posudzovať každý prípad osobitne. Vo všeobecnosti ale platí, že najvhodnejším obdobím na strihanie okrasných stromov je neskorá jeseň až zima. Pri drevinách sa strihajú odumreté, poškodené alebo choré konáre. Rovnako je vhodné odstrániť aj skrížené vetvy. Čo sa týka ovocných stromov, vhodné obdobia pre rezanie stromov sú dve: jar a zima.

Ako bezpečne rezať a strihať

Základným pravidlom pri orezávaní je vyhnúť sa akejkoľvek forme ohrozenia ľudí či domácich zvierat. Tie by sa mali v prvom rade držať ďalej od rezných nástrojov, a to tak v pokoji, ako aj počas ich používania. „Bezpečnosť pri práci platí samozrejme aj pre pracujúcich. Aj keď má moderné elektrické náradie bezpečnostné mechanizmy, mnohé nožnice alebo ručné píly ho nemajú a preto musíte byť pri práci veľmi opatrní. Nikdy nepracujte na rebríku, ktorý nie je sto percentne stabilný. Taktiež dbajte na to, aby ste sa nenakláňali tvárou nahor, pretože hrozí, že sa na rebríku prevrátite,“ upozorňuje na bezpečnosť David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Aké náradie budete potrebovať

Pre strihanie a rezanie je dôležité zvoliť predovšetkým správne náradie. Na silné a hrubé konáre sa hodia nákovové nožnice, ktoré majú rezný výkon až 40 mm. Na menšie porasty zvoľte radšej nožnice so systémom Bypass, ktoré ponúkajú presnosť. Ak potrebujete píliť kmene alebo veľmi hrubé vetvy zvoľte prerezávaciu alebo motorovú pílu. „Na strihanie živých plotov použite plotové nožnice s teleskopickými tyčami, s ktorými jednoducho spravíte presný strih. Aby ste sa pri rezaní nemuseli príliš namáhať, zaobstarajte si akumulátorové prístroje. Sú ľahké a kompaktné, a majú rovnaký výkon ako benzínové prístroje. Odporučiť môžem napríklad zariadenia značky for_q, ktoré sú medzi našimi zákazníkmi mimoriadne obľúbené,“ radí odborník z Hornbachu.

Zabúdať by ste nemali ani na ochranu očí a pokožky. Vždy používajte rukavice odolné proti porezaniu a ochranné okuliare, ku ktorým môžete pridať aj špeciálny odev, ktorý je tiež odolný proti porezaniu.

Správna technika rezu

Pri rezaní stromov a kríkov sa robí azda najviac chýb. Základným pravidlom je: menej je viac. Vždy je lepšie rastlinu pristrihnúť menej, ako by ste mali odrezať príliš veľa, a čakať niekoľko rokov, kým budete mať ker opäť v dobrej kondícii. Rázny rez môže vyviesť niektoré dreviny dokonca z rovnováhy. V lepšom prípade jednoducho nebude niekoľko rokov kvitnúť, v horšom prípade bude drevina zakrpatená a možno zahynie. „Rez, ktorý je dobrý z estetického hľadiska, je vo všeobecnosti dobrý aj z hľadiska funkčnosti rastliny. Preto sa odporúča začať s malým zastrihávaním, potom urobiť niekoľko krokov dozadu a zastaviť sa, aby ste pozorovali, ako rastlina vyzerá a pokračovať ďalej. Strihanie ovocných stromov má o niečo iné pravidlá. Tu je mimoriadne dôležitý predovšetkým správny uhol a miesto rezu. Rez vždy vykonávajte nad púčikom v dostatočnej vzdialenosti,“ dodáva odborník z Hornbachu.

Biologický odpad je ideálnym kompostom

Všetok biologický odpad, ktorý po strihaní a rezaní ostal nevyhadzujte, ale rozdrvte ho vo vhodnom záhradnom drviči. Orezaný materiál ale nevkladajte do drviča násilím, pretože by ste ho mohli poškodiť. Pokiaľ sú odrezky príliš veľké, zmenšite ich pomocou silnejších nožníc alebo sekerou. Nadrvený drevený odpad môžete pridať do kompostu, do ktorého pridajte kľudne aj biologický kuchynský odpad, posekanú trávu, suché lístie či zvyšky kvetín. Čím bude kompost pestrejší, tým viac sa bude vaša záhrada radovať.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 235

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby