Čo je to ekočistička ? A ako funguje?

Koreňová ekologická čistiareň odpadových vôd.

Ekočističky čistia vodu až na 90-95%, recyklujú vodu, fungujú bez elektrickej energie, s minimálnou údržbou, tvoria kyslík a prispievajú k tvorbe životného prostredia. Chceme planétu v prvom rade obnovovať, nie ničiť. Treba sa zamyslieť, čo je lepšie? Mať plast alebo ekológiu v záhrade, kde žijú vtáky, rastliny, ktoré produkujú kyslík a plávajú rybky.

Ekočistička je štrkové izolované pole do ktorého priteká pred čistená odpadová voda z domácnosti. Pred čistená znamená bez hrubého kalu, ktorý sa zachytí v zbernej nádrži alebo už v existujúcej žumpe, septiku. V štrkovom poli sú vysadené rôzne druhy bahenných a mokradných rastlín, ktoré v spolupráci s baktériami čistia všetky druhy odpadových vôd, či je to z priemyslu, zdravotníctva, farmy, obce, rodinného domu alebo  chaty ich výhodou je ze nepotrebujú stály prítok odpadovej vody. Vyčistená voda sa zachytáva buď v jazierku, ktoré môže slúžiť na chov rýb, alebo v zberných nádržiach tie môžu mať využitie vo veľkých závodoch ako požiarne zásobárne . Táto vyčistená voda sa dá spätne využívať - na polievanie, v domácnosti, umývanie auta a všade, kde nám netreba pitnú vodu. 

Ekočistička je živí organizmus, preto sa  rastlinám v čističke darí a treba ju udržiavať. Avšak oproti klasickým chemickým čistiarniam, ktoré sú bežne dostupné na trhu máme až o 80% nižšie prevádzkové náklady. Prečo? Pretože nepotrebujeme elektrickú energiu a čistička sa neskladá zo žiadnych mechanických častí, ktoré sa môžu pokaziť. V dnešnej dobe má všetko záruku a  čoraz zložitejší servis. My ideme inou cestou potrebujeme minimálnu údržbu, čo sa o chemických čističkách nedá povedať.

Sú ekočističky niečím limitované? Napríklad čo sa nemôže v domácnosti používať, aby dom mohol využívať ekočističku?

Ekočističky sú limitované len plochou pri rodinnom dome je to 5m2 na obyvateľa. Môj prototyp mám napojený na vlastný rodinný dom a neobmedzujem sa v ničom. Perieme, do toho umývačka a hnojíme tak ako keď sme nemali ekočističku. Pri množstve vody, čo človek denne minie sa tieto chemikálie dostatočne zriedia. Samozrejme je lepšie používať ekologické prostriedky, ktoré sú  už bežne dostupné na trhu, ale tu tiež treba mať na pamäti, že nie je všetko zlato, čo sa blyští, preto zákazníkom odporúčame nami overené prostriedky. 

Aká je cena jednej ekočističky? Koľko stojí samotná čistička a koľko jej montáž?

Cena ekočističky sa veľmi ťažko odhaduje, pretože každá čistička je originál a nikdy sa nestretnete s rovnakou alebo aspoň podobne nami odvedeniu prácou. Preto aj cena je pri každej odlišná, ale v priemere ekočistička pre rodinný dom zo 4obyvatelmi stojí zhruba 3000 až 4000€. Cena veľmi závisí aj od zabezpečenia a ceny materiálu v danej lokalite realizácie. Tu si ale treba uvedomiť že oproti konkurencii máme o 80% nižšie prevádzkové náklady a nepoužívame súčiastky ktoré sa kazia. Investícia sa Vám vie vrátiť do 4 až  6 rokov, podľa toho či využívate recyklovanú vodu aj spätne. Pri  chemických čistiarňach sa Vám investícia nikdy nevráti!

Pre koho sú ekočističky určené.

Ekočistička je určená pre kazdého kto produje odpadovú vodu ale majú aj obrovský potenciál pre Obce a velké zariadenia. Pretože oproti chemickým čističkám majú nizke prevádzkové náklady. Obec pre 1000 obyvatelov má náklady na prevádzku chemickej čističky 20 000 – 30 000€ ročne čo je obrovská čiastka a čistička ju do 5 rokov na servise stojí tolko isto penazí ako ked ju vybudovala. Naše ekologické čističky majú servis pre  1000 obyvatelov maximálne 8 000 – 15 000€ ročne pričom náklady môžu byt aj ovela nižšie.

EKočističky sú určené aj pre jednotlivcov.

Sú to ľudia, ktorí majú estenické vnímanie a ktorí chcú oživiť svoju záhradu a jej okolie. Ďalej sú to ekologicky založení ľudia, ktorým nie je ľahostajná naša krajina, ľudia ktorí chcú šetriť na spotrebe vody a nesplachovať napríklad WC pitnou vodou, ktorej cena za posledné roky vzrástla 10 násobne a bude vždy len narastať pretože obyvatelia si uvedomia jej cenu môžu to byť aj ludia ktorí stavajú dom a rozhodujú sa čo z odpadovou vodou v domácnosti. Tiež je určená pre chatové oblasti ktoré niesú stale obývané . Sú určené pre ludí ktorý sa nechcú zaoberať údržbou a zbytočným servisom, pretože ekočističky si vyžadujú minimálnu údržbu.

Projekcia

    Dizajn

-          Pôdorysu

-          návrh záhrady a funkčné usporiadanie

-          3D vizualizácia budúceho vzhľadu stavby.

 

Stavba na kľuč – od projektu po realizáciu.    

-          Projekt koreňovej ekologickej čističky odpadových vôd (ekočov)

-          BIO bazén a kúpacie jazerá – Projektovanie a realizácia kúpacích biobazénov, terás a jazier

-          Retenčné nádrže a jazerá

-          Dažďové záhrady

-          Zimné záhrady

-          Gabiony – predaj, stavby

-          Inžinierske siete (vykurovanie, zdravotechnika, klimatizácia, kanalizácia)

-          Energetický certifikát

-          Nízkoenergetické a ekologické stavby 

-          Stavebný  dozor

 

 

 

 

 

Zobrazenia: 954

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby