Ste so svojim bývaním spokojní, ale nemôžete sa zbaviť pocitu, že by mu pristalo ešte trochu viac originality a nápaditosti? Pozrite sa na steny, či si náhodou nezaslúžia trochu viac pozornosti. So správnym dekorom sa môžu stať atraktívnou dominantou interiéru.

Steny v miestnosti môžu zohrať presne takú úlohu, na akú ich pripravíte – či už ako decentné krovie k výraznému zariadeniu priestoru, precízne podanie klasickej elegancie v súlade so svojím okolím alebo výstredná dráma, ktorá na seba strhne všetku pozornosť. Záleží len na vás, pre akú variantu sa rozhodnete. Odborníci z projektových marketov Hornbach pre vás majú zopár cenných rád, ktoré môžu prísť vhod.

Od podlahy

Pokiaľ sa vám páči hra s perspektívou a radi by ste vytvorili určitú optickú ilúziu, možno sa pohrať napríklad s dekorom podlahy. Na stenách rozhodne upúta pozornosť, a pritom nebude pôsobiť nijak násilne napríklad vzor dreva. „Obklad stien dreveným materiálom je najjednoduchší za použitia drevených obkladových pásikov. Ich výhodou je veľmi nízka hmotnosť, vďaka ktorej sú vhodné aj na steny alebo priečky zo sadrokartónu. Je na to však potrebný penetračný náter a špeciálne lepidlo. Tieto obkladové pásiky dokážu so vzhľadom múrov aj celého interiéru neuveriteľné kúzla,“ hovorí Adéla Kadlečíková z oddelenia obkladov v Hornbachu.

Klamanie zraku

Nápad s dreveným dekorom sa vám síce páči, ale inštalácia dreveného obkladu na stenu a následná starostlivosť oň vás od toho odrádza? „Vyskúšajte napríklad keramické obklady s dizajnom dreva. Sú veľmi odolné, starostlivosť o ne je jednoduchá, a aplikácia na stenu tiež nie je nijako zložitá. Neobídete sa však bez špeciálneho lepidla na obklady, stierky, špachtle a škárovacej hmoty. Značka Akkit ponúka celý sortiment kvalitných výrobkov na obkladanie stien,“ upozorňuje Adéla Kadlečíková.

Zaujímavé mimikry

Nechce sa vám do obkladania stien drevenými alebo inými obkladmi? Oveľa jednoduchším a rýchlejším riešením môže byť tapeta so vzorom zvoleného obloženia. Tento typ úpravy zvládne aj nadšenec bez akýchkoľvek predošlých skúseností. Pri nákupe tapiet sledujte sériové číslo, aby ste sa vyvarovali drobným farebným odchýlkam. Vyberať je možné zo širokého sortimentu papierových, vliesových, vinylových, sklovláknitých alebo pretierateľných tapiet. Stenu môžete ozvláštniť aj tapetou s 3D efektom. „Najväčšej obľube sa tešia vliesové tapety – sú priedušné, odolné, čiastočne umývateľné a zaisťujú tepelnú aj zvukovú izoláciu. Najodolnejšie sú tapety vinylové, ktoré dokážu prekryť aj drobné nerovnosti a bez problémov ich nalepíte na akýkoľvek podklad. Nie sú však priedušné, a preto sa nehodia do spální a detských izieb,“ radí Tadeáš Tenkl z oddelenia tapiet v projektových marketoch Hornbach. Pri vliesových tapetách je potrebné dodržať postup a použiť špeciálne lepidlo, napríklad lepidlo Hornbach na vliesové tapety. „Lepidlo nanášajte priamo na vliesovú tapetu a nechajte pár minút vsiaknuť. Pokiaľ chcete nový vzhľad stien, ktoré na sebe majú staré tapety, ktoré sa nedajú ľahko zložiť, môžete si prácu uľahčiť s odstraňovačom tapiet Hornbach,“ dodáva odborník.

Menej je viac

Pokiaľ si nie ste úplne istí tým, že by ste ocenili pohľad na celý múr v drevenom prezlečení, ale dekor dreva na stene vás aj napriek tomu láka, skúste ozvláštniť časť steny napríklad samolepiacim panelom v 3D prevedení. Veľakrát dokáže už takto jednoduchá zmena dodať miestnosti potrebný punc jedinečnosti a kreativity. „Zaujímavým riešením môže byť aj fototapeta so vzorom dreva. Možno ju využiť ako nevšednú náhradu veľkého obrazu, alebo jej pomocou opticky rozdeliť miestnosť na rôzne zóny. V takom prípade je zo všetkého najdôležitejšie jej presné umiestnenie vzhľadom na celkové zariadenie interiéru,“ upozorňuje Tadeáš Tenkl z Hornbachu.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 147

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby