Bratislava, 27. novembra 2014 – Výhodou presklených budov je dostatok svetla a menšie nároky na umelé osvetlenie. Na druhej strane je ale spojené s väčšími tepelnými stratami a výkyvmi teplôt v interiéri. Popredný svetový výrobca skla Guardian preto vyvinul špeciálne sklá SunGuard SN70/35, ktoré prepúšťajú rovnaké množstvo vonkajšieho svetla ako bežné sklá, avšak pri minimálnych tepelných stratách. Guardian svoju novinku predstavil na nedávnom veľtrhu Glasstec v nemeckom Düsseldorfe.

Takéto vlastnosti má vďaka špeciálnemu povlaku s dvomi funkčnými vrstvami kovu nanesenými na povrch skla. Tie zvonku prepustia až 70 % denného svetla, pričom prenikanie slnečného tepla do interiéru je len na úrovni 35 %. Pre rovnaký efekt bolo dosiaľ nutné použiť povlak s trojitou vrstvou pokovenia.

To najlepšie z obidvoch svetov

Pri použití skla SunGuard SN70/35 postačia len 2 vrstvy pokovenia a práve vďaka tomu sklo dosahuje index selektivity na úrovni 2,02. Selektivita zasklenia je vyjadrená podielom svetelného činiteľa (LT) a celkového činiteľa prestúpenia slnečného žiarenia (SF).

Inými slovami, SunGuard SN70/35 je ideálnym riešením pre budovy so sklenenými fasádami. Poskytuje skvelý výhľad, svetlom zaliate interiéry a zároveň šetrí rozpočty na kúrenie a klimatizovanie miestností. Nájomníci, či majitelia tak získajú komfortné priestory, ktoré sa v lete nebudú prehrievať a v zime zase ochladzovať studeným vzduchom zvonku. To platí aj pre použitie v izolačných trojsklách, ktoré ďalej zlepšia celkové tepelne-izolačné vlastnosti  presklených plôch. Súboj o steny a fasády medzi sklom a pevnými materiálmi sa tak opäť o ďalší kúsok posúva smerom ku sklu.

Úspora energie na princípe zrkadla

Vďaka použitiu špeciálnych skiel SunGuard SN70/35 je možné tiež udržiavať požadovanú teplotu v interiéri, pretože okom neviditeľné pokovenie odráža vnútorné teplo späť do priestoru a nedochádza tak ku tepelným stratám. Sklo tak funguje na princípe zrkadla, ktoré je však priehľadné a prepúšťa dovnútra svetlo zvonku. Guardian ponúka tento produkt aj v bezpečnostnom a akustickom prevedení.

Parametre a výkonnosť konkrétneho presklenia je možné si vopred overiť prostredníctvom nástroja Guardian Configurator, ktorý si môžete zadarmo stiahnuť na adrese http://www.sunguardglass.pl/ToolsandResources/OnlineTools/GlassConf....

 

O spoločnosti Guardian

Guardian je globálny výrobca plochého skla, hotových výrobkov zo skla, izolácie zo sklených vlákien a ďalších stavebných materiálov pre komerčné a rezidenčné stavby. Vedenie spoločnosti sídli v Auburn Hills v americkom štáte Michigan. Súčasťou spoločnosti je aj SRG Global Inc., ktorá je jedným z najväčších globálnych dodávateľov vysoko kvalitných lakovaných a pochromovaných plastových dielov pre automobilový priemysel. Vďaka vlastnému výskumu v Science & Technology Center udáva Guardian inovačné trendy v technológii nanášania tenkých povlakov z ušľachtilých kovov na sklo magnetronovou metódou a v ďalších vyspelých technológiách. Guardian spolu s dcérskymi spoločnosti a pobočkami zamestnáva 18000 ľudí vo výrobných  podnikoch v Severnej Amerike, Európe, Južnej Amerike, Ázii, Afrike a na Blízkom a Strednom východe. Viac informácií nájdete na http://www.guardian.com.

 

Zobrazenia: 289

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby