Nízkoenergetické a pasívne domy majú budúcnosť a sú atraktívne predovšetkým  pre mladé rodiny. Mladí ľudia, ktorí cestujú po Európe, vidia, že rodinné domy z dreva sú vo vyspelých krajinách preferované pred stavbami z iných materiálov. Zistili, že je to preto, lebo sú cenovo dostupnejšie, úspornejšie, majú nízku spotrebu energií a rýchlu výstavbu oproti stavbám z klasických materiálov. Informoval o tom marketingový riaditeľ najväčšieho slovenského výrobcu nízkoenergetických a pasívnych domov ForDom, s. r. o. Branislav Kuzma.

 

,,Aj pre slovenské domácnosti sú takéto stavby dostupné a mladé rodiny nemusia celé roky šetriť, aby si ich mohli dovoliť. Napríklad s Flexihypotékou od VÚB Banky si môžu obstarať energeticky pasívny dom od ForDomu už od 108 000 eur s DPH a mesačné splátky ich vyjdú na 455 EUR mesačne po dobu 30 rokov. Pritom prevádzkové náklady na všetky energie v dome sa pohybujú od 40 do 60 eur mesačne. V susednom Rakúsku to majú ešte ľahšie, keď rodiny s deťmi môžu dostať rôzne dotácie a úľavy z celoštátnych i regionálnych programov a to až do výšky 70 % z ceny domu. Na takúto podporu majú nárok aj Slováci s trvalým pobytom v Rakúsku, preto rastie ich ochota presťahovať sa do Rakúska. V niektorých prihraničných dedinách sa objavili celé nové slovenské ulice,“ konštatoval  B. Kuzma.

 

Dodal, že mladí ľudia nie sú zaťažení tradíciami, či predsudkami a radi skúšajú nové veci. Pre nich je už nízkonákladové ekologické bývanie samozrejmosťou. Tento trend sa rozšíril z vyspelých západných krajín, kde sa približne 46 % rodinných domov stavia z dreva.

 

,,Pre rodiny s deťmi je vhodný sympatický energeticky pasívny dom EcoUniversal. Jeho dispozícia pozostáva z obývacej miestnosti, spojenej s kuchyňou, plus tri samostatné spálne, dve kúpeľne a jedna technická miestnosť vybavená technológiou SmartHub, s malým tepelným čerpadlom typu zem-voda a tepelným výkonom 4,2 kW. Ide o úplnú novinku na slovenskom trhu. Súčasťou akciovej ponuky EcoUniversalu je, že v cene je zahrnutá aj dodávka modernej kuchynskej linky od spoločnosti TWD Banská Bystrica. Tohtoročnou novinkou je aj modulárna kolekcia nízkoenergetických rodinných domov Puzzle vytvorená v spolupráci s architektonickým štúdiom Kubiš Kupec. Osloví najmä mladých ľudí, ktorým umožňuje navrhnúť si svoj vlastný rodinný dom, akceptujúc modulárnosť tvorby,“ upresnil B. Kuzma.

 

ForDom za obdobie posledných dvoch rokov postavil viac ako 20 energeticky pasívnych rodinných domov na Slovensku, v Rakúsku a Francúzsku. Pre rakúskeho partnera – spoločnosť FertighausOK GmbH firma realizovala za posledné 4 roky viac ako 30 stavieb rodinných domov. V prípade produktu Flexihypotéka je možnosť jej zabezpečenia len financovanou nehnuteľnosťou a vlastným pozemkom, ktorý nie je zaťažený záložným právom. Splatnosť úveru je minimálne 4 roky, horná hranica splatnosti je  30 rokov a výška úveru do 100 % hodnoty realizovanej stavby. Uvoľnenie čerpania úveru je až do 50 % z ceny diela, ešte pred zápisom rozostavaného domu do katastra nehnuteľností, čiže ide o plynulé financovanie výstavby bez prerušení.

 

 

Zobrazenia: 196

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby