V dnešnej dobe je pri starostlivosti o domácnosť dôležité určiť si jasné priority, aby sme si zabezpečili pohodlný, zdravý a energeticky efektívny domov. Zatiaľ čo niektoré predmety, ako staré rádio či historický nábytok, môžu mať veľkú nostalgickú hodnotu, rovnako nevyhnutné je venovať pozornosť modernizácii a údržbe stavebných prvkov, ktoré výrazne ovplyvňujú kvalitu nášho života.

Podľa údajov Building Performance Institute Europe[1] býva každý štvrtý Európan v budovách, ktorých kvalita vnútorného prostredia nedosahuje národné normy. Viac ako 30 miliónov občanov žije v príliš tmavých obydliach, čo môže mať negatívny vplyv na duševné aj fyzické zdravie. V tomto kontexte je nevyhnutné nájsť rovnováhu medzi zachovaním sentimentálnych predmetov a modernizáciou, ktorá zabezpečí komfort a energetickú efektívnosť.

Spoločnosť VELUX, líder v oblasti strešných okien, vyzdvihuje dôležitosť inovácií a modernizácie v domácnostiach. Spoločnosť ponúka širokú škálu strešných okien, ktoré nielenže zvyšujú vnútorný komfort a energetickú účinnosť, ale prispievajú aj k modernému vzhľadu a funkčnosti domova. Moderné strešné okná s trojsklom dokážu výrazne znížiť tepelné úniky a zároveň umožňujú pasívne solárne zisky, čím znižujú potrebu vykurovania. Väčšia plocha okenných otvorov prináša do interiéru viac prirodzeného svetla, čo znižuje náklady na umelé osvetlenie a zlepšuje kvalitu života v domácnosti.

Pri výbere nových strešných okien je rozhodujúcim faktorom súčiniteľ prestupu tepla celým oknom, známy ako Uw. Tento ukazovateľ vyjadruje, koľko tepla unikne cez 1 m² plochy okna pri zmene teploty o 1 Kelvin. Čím je hodnota Uw nižšia, tým sú tepelnoizolačné vlastnosti okna lepšie. Spoločnosť VELUX ponúka strešné okná s nízkym Uw, ktoré sú štandardne vybavené trojsklom, ktoré zvyšuje tepelnú izoláciu a zároveň chráni pred nechceným hlukom zvonku. Napríklad strešné okná kategórie VELUX Štandard Plus majú súčiniteľ Uw len 1,0 W/m²K, čo znižuje tepelné úniky až o 60 % oproti starým oknám. Navyše, zapustená montáž môže túto hodnotu ešte viac znížiť na úroveň Uw = 0,94 W/m²K. Tým sa nové strešné okná stávajú ideálnym riešením pre dlhodobú úsporu energie v podkroví.

Okrem zasklenia zohráva dôležitú úlohu aj vonkajšie tienenie strešných okien, ktoré okrem vynikajúcej ochrany pred teplom poskytuje aj dodatočnú izoláciu a zlepšuje energetickú efektívnosť domácnosti. Zvýšený počet strešných okien v podkroví prináša hneď niekoľko benefitov: zvyšuje prísun prirodzeného svetla, zlepšuje cirkuláciu vzduchu a znižuje potrebu umelého osvetlenia, čo má pozitívny vplyv na zdravie, náladu a produktivitu obyvateľov.

Podľa štúdie VELUX Healthy Homes Barometer 2022[2] žije na Slovensku až 6 % ľudí v byte s nadmernou vlhkosťou a 27 % ľudí s nízkymi príjmami nie je schopných udržať vo svojich domovoch dostatočné teplo. Viac ako jeden z piatich Slovákov je vystavený rizikám nezdravej vnútornej klímy, ako sú tma, vlhkosť, hluk a chlad. Renovácie, vrátane výmeny strešných okien, môžu tieto riziká výrazne znížiť, čo prináša výhody v podobe zlepšenia zdravotného stavu, zvýšenia produktivity, úspor na energiách i zníženia vplyvu na klímu.

Výmena strešných okien je rýchly a pohodlný proces, ktorý možno vykonať kedykoľvek počas roka. Inštalácia zvyčajne trvá maximálne jeden deň, čo minimalizuje narušenie každodenného režimu. Tento krok nielenže zlepší komfort vášho domova, ale aj zvýši jeho energetickú efektívnosť a udržateľnosť. Viac informácií o tom, ako môže výmena strešných okien prispieť k zlepšeniu vášho bývania, nájdete na www.velux.sk.

[1] BPIE (Buildings Performance Institute Europe) (2024). Barometer zdravých budov 2024. Ako zabezpečiť zdravé, udržateľné a odolné budovy pre ľudí. Dostupné na: https://healthybuildings.velux.com

[2] https://press.velux.sk/download/1256727/velux-healthy-homes-baromet...

Zobrazenia: 4

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby