Nábytok z paliet - originálna dekorácia a pohodlie pre vašu záhradu

Palety sa v posledných rokoch stali hitom v oblasti záhradného nábytku. A niet divu – ponúkajú totiž hneď niekoľko benefitov. Nízku cenu, ekologickú šetrnosť, variabilitu, ahkú výrobu. Vďaka paletám si tak môžete skrášliť a zútulniť záhradu originálnym a kreatívnym spôsobom bez nutnosti investovať veľké peniaze.

Aké druhy paletového nábytku si môžete vyrobiť?

Možnosti sú takmer neobmedzené. Z paliet sa dá vyrobiť prakticky všetko, čo na záhrade potrebujete. Lavice, kreslá, sedacie súpravy, hojdačky, rôzne druhy stolov, lehátka, postele, dekorácie v podobe kvetináčov alebo vyvýšených záhonov. Ako postaviť vyvýšený záhon sa dočítate v tomto článku.

Tipy na výrobu paletového nábytku

Predtým, ako sa pustíte do práce s kladivom a klincami, venujte čas plánovaniu. Ujasnite si, aký typ nábytku chcete vyrobiť – bude to lavice, stôl, kreslo, hojdačka, alebo niečo iné? Premyslite si rozmery a proporcie nábytku, aby odpovedal priestoru, v ktorom bude umiestnený, a zároveň bol pohodlný pre jeho užívanie. Nakreslite si návrh nábytku – i jednoduchý náčrt vám pomôže s plánovaním materiálu a usnadní samotnú výrobu. Na internete nájdete mnoho inšpirácie a návodov, ktoré vám pomôžu s návrhom.

Palety sa dajú zohnať za nízku cenu, niekedy aj zadarmo. Tu je niekoľko tipov, ako ich nájsť:

  • Firmy: Obráťte sa na firmy, ktoré s paletami manipulujú, a opýtajte sa, či ich nepredávajú alebo nerozdávajú zadarmo.
  • Inzertné portály: Prehľadajte inzertné portály, ako je Bazos alebo Aukro, kde sa palety často ponúkajú za symbolickú cenu.
  • Zberné dvory: V niektorých zberných dvoroch sa dajú palety nájsť zadarmo, je ale nutné sa informovať o ich otváracej dobe a pravidlách.

Pred montážou nábytku je dôležité palety zbaviť nečistôt a nerovností. Pomocou kefy a vody odstráňte z paliet nečistoty a prach. Ak sú na paletách nerovnosti, obrúste ich brúsnym papierom. Ostré hrany na paletách obrúste alebo zahlaďte pilníkom.

Palety sa dajú spájať pomocou klincov, skrutiek alebo vrútov. Klince sú rýchlym a jednoduchým spôsobom spájania paliet, ale nie sú tak pevné ako skrutky alebo vruty. Skrutky sú pevnejšie a stabilnejšie než klince, ale ich montáž je časovo náročnejšia. Vruty sú najpevnejším a najspoľahlivejším spôsobom spájania paliet, ale vyžadujú vŕtačku.

Pri montáži dbajte na to, aby bol nábytok stabilný a bezpečný. Používajte dostatok spojovacích materiálov, aby ste zaistili pevné spojenie všetkých častí nábytku. Predvŕtavajte otvory, ak používate skrutky alebo vruty, aby sa drevo pri skrutkovaní neprasklo. Spájajte palety v pravých uhloch, aby ste sa uistili, že nábytok nebude krivý.

Po zostavení nábytku prichádza na rad jeho finálna úprava. Pre hladší povrch nábytku ho môžete obrúsiť brúsnym papierom. Pustite sa do kreatívnej časti! Môžete nábytok natrieť farbou v odtieni, ktorý sa bude hodiť k vašej záhrade. Ak chcete zachovať prírodný vzhľad dreva, môžete ho natrieť olejovou lazurou alebo nalakovať priehľadným lakom. Náter ochráni nábytok pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi a predĺži jeho životnosť.

Tipy pre ešte lepší výsledok:

  • Polstrovanie: Pre väčšie pohodlie môžete na sedací nábytok pripevniť molitanové podložky a textilné poťahy alebo textilné podsedáky.
  • Textilné doplnky: Ozdobte nábytok látkovými prehozmi, obrusmi alebo vankúšmi s veselými vzormi.
  • Kování a pánty: Pre zvýšenie funkčnosti môžete nábytok doplniť o pánty a kovanie, napríklad pri odklopávacích častiach alebo pri veku u záhradného truhlíka na náradie.

Nebojte sa experimentovať a popustite uzdu svojej fantázii! Paletový nábytok je skvelá príležitosť na vytvorenie originálnych kusov, ktoré dodajú vašej záhrade jedinečný štýl.

 

Zobrazenia: 23

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby