Tropické horúčavy súvisiace s globálnym otepľovaním, v posledných rokoch aj na Slovensku, nútia milióny alergikov, astmatikov, srdciarov a starších ľudí, rozmýšľať, ako prežiť leto bez ujmy na zdraví, alebo priameho ohrozenia života. Zdanlivo najjednoduchšie riešenie – klimatizácia má práve pre tieto skupiny obyvateľov veľa nevýhod. Od vysokej spotreby elektrickej energie a s tým súvisiacich nákladov na prevádzku, cez výskyt plesní, rôznych druhov baktérií, vírusov a ochorení až po život v stálom prievane. Jedným z elegantných riešení pre staršie stavby je výmena okien za vysoko kvalitné a zateplenie takýchto domov. Pre novostavby je to rovno výstavba nízkoenergetických a pasívnych domov.
Dušan Majer, riaditeľ spoločnosti Makrowin, s.r.o., Detva, ktorá je popredným slovenským výrobcom energeticky úsporných drevených a drevohliníkových okien, k tomu poznamenáva: ,,Práve okná sú jedným z rozhodujúcich činiteľov pri konečnej bilancii tepelno-izolačných vlastností celého domu. Ale nie je okno ako okno a za kvalitu si treba niečo priplatiť. Počiatočné zvýšené náklady sa vrátia v tepelnej pohode počas letných horúčav aj zimných mrazov. Bonusom sú niekoľkonásobne nižšie náklady na energie pri prevádzke dobre zatepleného staršieho, alebo pasívneho nového domu, než je tomu v prípade bežnej stavby. Takéto domy nepotrebujú klimatizáciu a zabezpečujú svojim užívateľom stálu pohodu aj počas horúčav. Väčšiu časť leta postačí pre zabezpečenie ochladenia prirodzené nočné prevetrávanie chladnejším vzduchom, alebo prípade pasívnych a nízkoenergetických domov kombinácia nočného prevetrávania a chladenia pomocou zemného výmenníka, prípadne tepelného čerpadla. Nevyhnutnou podmienkou je zabezpečenie tienenia veľkých presklených plôch okien z exteriérovej strany.“
Dodáva, že kvalitné drevené okná a vchodové dvere z produkcie Makrowin predstavujú špičku spĺňajúcu tie najnáročnejšie požiadavky pre použitie v nízkoenergetických, pasívnych alebo nulových domoch. Základný materiál pre výrobu týchto okien tvorí jediná obnoviteľná surovina – drevo. Tepelnoizolačné vlastnosti dreva sú výborné a jeho vysoká trvácnosť zaručí dlhú životnosť okien. Štruktúra dreva predurčuje jeho relatívne nízku dĺžkovú rozťažnosť a prispieva tak k tvarovej stálosti.
„Okná Makrowin zabezpečujú vysokú úsporu energie v zime a v lete v kombinácii s exteriérovým tienením zabraňujú prehrievaniu interiéru. Najčastejšími riešeniami exteriérového tienenia sú exteriérové žalúzie, ktoré môžu byť aj zabudované priamo v okne, okenice, pevné slnolamy a markízy. Pri takomto riešení je možné v lete znížiť vnútornú teplotu až o 9 °C. Z našej ponuky je ideálnym riešením drevo-hliníkový typ okna Makrowin Blind s integrovaným exteriérovým tienením a hrúbkou izolačného trojskla 44 mm,“ vysvetľuje D. Majer.
Spoločnosť Makrowin vyrába nielen drevené okná, ale zachytila trend na trhu, ktorým sú dreveno-hliníkové okná. Tieto výrobky si zachovávajú prírodnú krásu dreva a jeho tepelné a technické vlastnosti a zároveň sú hliníkovým systémom chránené pred vplyvmi počasia. Z vnútornej strany si okno zachováva svoju prírodnú krásu, štruktúru, pocit tepla a farebnej kombinácie s interiérom. Vonkajšie hliníkové obloženie zasa chráni drevo napríklad pred UV žiarením a niekoľkonásobne predlžuje jeho životnosť. Konštrukčné spojenie oboch materiálov umožňuje plynulé odvetrávanie medzipriestoru a tak sa v ňom zabraňuje kondenzu vodných pár a tvorbe plesní.
Spojením dreva a hliníka si okno zachová najlepšie vlastnosti z oboch. Pri hliníku je to minimálna náročnosť tohto materiálu na údržbu, farebná stálosť, dobrá kombinovateľnosť s prvkami fasády a tým aj dosiahnutie požadovaných estetických riešení. Súčasné trendy pri dizajne okien uprednostňujú štíhle hranaté tvary a práve hliníkový profil upevnený na rám a okno, s precízne vypracovaným spojom vertikálnych a horizontálnych častí, spĺňa tieto požiadavky. Podmienkou je samozrejme profesionálne osadenie okien a konzultácie s výrobcom už v čase prípravy projektu. Spoločnosť Makrowin poskytuje svojim zákazníkom bezplatné odborné poradenstvo vrátane projektovej prípravy, osadenia okna v obvodovom plášti a projekčnú prípravu exteriérového tienenia. Týmto servisom zákazník predíde množstvu chýb počas samotnej realizácie na stavbe.
Viac informácií je na: www.makrowin.sk , alebo na tel: +421 45 5455346,
e-mail: info@makrowin.sk

MAKROWIN BLIND
Drevohliníkové okná MAKROWIN BLIND vám poskytnú útulnosť dreva z interiéru a odolnosť vhodne upraveného kovu z exteriéru. Hlavnou výhodou tohto okna je integrované exteriérové tienenie, ktoré zabezpečuje ochranu interiéru v lete proti prehrievaniu. Okná sú dodávané spolu s exteriérovým tienením. Odpadá zložitá projekčná príprava exteriérového tienenia a hlavne dozor na stavbe pri všetkých realizátoroch – dodávateľ okien, dodávateľ exteriérového tienenia, dodávateľ zateplenia a fasády, kde vzniká množstvo chýb pri vzájomnej „nekomunikácii“.

Zobrazenia: 185

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby