V zaujímavej lokalite, na Ostrove Lauttasaari v Baltickom mori, neďaleko Helsínk vyrastá rezidenčný komplex Merenkulkijanranta obsahujúci 10 budov s luxusnými bytmi. Vo Fínsku ho minulý rok vyhlásili za rezidenčný projekt roka. Toto ocenenie získal nielen kvôli výnimočnému architektonickému riešeniu, ale aj kvalite zákazníckeho servisu, dôslednému dodržiavaniu pravidiel bezpečnosti pri práci počas výstavby, inovatívnemu stavebnému riešeniu a v neposlednom rade aj kvôli energetickej efektívnosti a komfortu bývania.

Návrh celého komplexu vzišiel z architektonickej súťaže spoluorganizovanej mestom Helsinki v roku 2002. Víťazi tejto súťaže, architekti z helsinskej architektonickej kancelárie s názvom Arkkitehdit NRT Oy, priniesli nový pohľad na celú stavbu aj jednotlivé jej budovy na brehu mora. Miesto, kde sa dnes stavia výnimočné bývanie bolo predtým školiacim priestorom pre námorníkov. Odtiaľ dostal projekt aj svoje meno – Merenkulkijanranta, čo znamená vo voľnom preklade „Breh námorníkov“. Oblasť je v blízkosti iných obytných štvrtí a priemyselnej lodiarskej oblasti. Južnú časť tvorí park.

 

 

 

Architektonické riešenie

Cieľom je vytvoriť vysoko kvalitné podmienky na bývanie v ekologicky trvalo udržateľnom štandarde. Po dokončení sa komplex Merenkulkijanranta stane rezidenčnou oblasťou zloženou z 10 budov a približne 250 luxusných apartmánov s výhľadom na more. Tri budovy budú čiastočne postavené nad morom a v pláne je aj menší prístav, aby bol umožnený prístup k objektom aj po vode. Stavať sa začalo v roku 2007 a tri zo siedmich obytných domov sú už dokončené. Priemerná rozloha bytov je len tesne pod 100 m2. Nájdu sa tu teda aj byty s rozlohami od 48 m2 do 206 m2. V komplexe sa nachádza aj spoločné fitness centrum a v každom byte majú obyvatelia k dispozícii vlastnú saunu. Súčasťou projektu je aj podzemná garáž s 270 parkovacími miestami. Dva obytné komplexy sú v súčasnosti vo výstavbe. Jeden z nich je práve ten, ktorý zasahuje vyše 40 metrov nad hladinu mora.

Materiálové a konštrukčné riešenie

Nosné steny objektov sú z betónových prefabrikátov. Fasády sú murované na mieste a potiahnuté bielou omietkou, okrem južnej fasády, ktorá je pokrytá meďou. Všetky apartmány majú zasklené balkóny vyložené drevom. Zasklenie je však možné otvoriť. Ide o prvé apartmány vo Fínsku aj v iných škandinávskych krajinách, ktoré svojou konštrukciou zasahujú čiastočne do mora. Výzvou tohto konceptu je mráz a ľad počas zimy. Betón, ktorý sa používa na stavbe musí byť z tohto dôvodu veľmi pevný. Mechanické namáhanie ľadom je totiž väčším problémom ako samotná voda. Keď budú kryhy narážať na základy budov, môže to spôsobovať vibrácie. Tie však nesmie byť cítiť v bytoch. Apartmány a základy pilierov sú preto od seba oddelené ložiskami. Domy, ktoré zasahujú do mora boli postavené rovnakou technológiou ako sa stavajú mosty, pričom počas stavby je postavená provizórna priehrada, ktorá bude odstránená, keď bude stavba dokončená.

Komplex Merenkulkijanranta zahŕňa energeticky efektívne stavebné riešenia, ktoré vylepšujú celkové pohodlie bývania. Apartmány sú vybavené automatickým systémom, ktorý umožňuje obyvateľom mať pod kontrolou vetranie a vykurovanie v každej miestnosti samostatne. Aj pre systém chladenia sa našlo ekologické riešenie, ktoré šetrí energ iu. Chladiace systémy totiž využívajú morskú vodu. Morská voda sa využíva aj pri ohreve teplej úžitkovej vody. Pri stavbe je znížený súčiniteľ prestupu tepla v konštrukciách a použité okná sú charakteristické zvýšenými izolačnými schopnosťami. 

Dokončenie celého projektu Merenkulkijanranta sa očakáva v roku 2015. Rezidenčná oblasť ponúkne po dokončení projektu novú úroveň kvality. Komfort obyvateľov komplexu Merenkulkijanranta výrazne ovplyvní kombinácia prímorského bývania a mestských služieb. Celý komplex je 24 hodín denne monitorovaný, keďže súčasťou projektu je aj kontrolná budova YIT. Umožní to rýchly zásah v prípade poruchy alebo adekvátne nastavenie v záujme nízkej spotreby energie. Rozhranie eDomu bude slúžiť ako nová webstránka a komunikačný kanál pre obyvateľov, správcov budov a aj ako poskytovateľom služieb. Umožní obyvateľom sledovať spotrebu vody, alebo teplotu v izbách.

Získajú ním prístup k miestnym službám aj ďalším zmluvným partnerom.

Zdroj informácií : Vydavateľstvo Eurostav
Lenka Škorpilová,
Kharisma, s. r. o.
Foto: YIT Reding a. s.

Zobrazenia: 922

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Október 25, 2012 na 8:49

... krásne, závidím fínom takýchto sofistikovaných investorov bez megalomanských komplexov ... poznáte vtip ? : príde developer k doktorovi a vraví:" pán doktor, dajte mi tabletky proti megalománii ... ale véééľa, pán doktor, véééľa"

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby