Dňa 22. marca si opäť pripomenieme medzinárodný deň vody. Tento deň slúži na zvýšenie povedomia o tom, ako môžeme lepšie chrániť tento životne dôležitý zdroj. Priložte aj vy ruku k ochrane našej planéty a osvojte si zelenší spôsob života. Odborník z Hornbachu prináša tipy, ako efektívne hospodáriť s dažďovou a pitnou vodou.

Denne spotrebuje jeden človek približne 150 litrov vody. Dažďová voda môže nahradiť až 40 % tejto spotreby. Mnohé štúdie dokázali, že zrážková voda je tiež vhodná na celú škálu využitia – či už v domácnosti alebo na záhrade. Pre zavlažovanie záhrady je dokonca vhodnejšia, pretože neobsahuje chlór. Ďalšou výhodou dažďovej vody je aj to, že je mäkká, vďaka čomu sa v potrubí a spotrebičoch neusádza vodný kameň.

Využívanie dažďovej vody

  • Zavlažovanie záhrady

Dažďová voda je ideálna na polievanie záhrady, pretože neobsahuje chlór a je chudobná na soli a minerály. Nedochádza teda k zasoľovaniu pôdy. Kvalita zachytenej vody však závisí od typu strešnej krytiny. „Strechy z klasických pálených (keramických) alebo betónových tašiek sú ideálne na zber zrážkovej vody. Pri plechovej streche si dajte pozor na uvoľňovanie staršieho náteru. Strechy pokryté staršími krytinami z asfaltu alebo eternitu neodporúčam, pretože môžu do vody uvoľňovať toxické či karcinogénne látky,“ upozorňuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach. Zber vody sa realizuje v akumulačných nádržiach a sudoch, ktoré sú zvyčajne umiestnené priamo pri odkvape. „Vodu zo zberného suda jednoducho rozvediete po záhrade buď samospádom, pomocou čerpadla alebo vybavte sud podstavcom, ktorý uľahčí napúšťanie krhiel priamo zo suda,“ dodáva odborník z Hornbachu.

  • Priepustná dlažba

Záhrady hrajú dôležitú úlohu aj pri prevencii záplav v obytných oblastiach. Tieto zelené priestory nasávajú dážď - na rozdiel od dlažby, asfaltu a betónu, ktoré sú menej pórovité a neumožňujú vode vsiaknuť do zeme. „Zrážková voda z tohto pevného povrchu často steká do uličných odtokov a kanalizácie, ktorá jej množstvo nie vždy zvládne. Prebytočná voda potom môže ísť späť potrubím a zaplaviť domy či záhrady. Aby ste tento problém zmiernili, vyberajte na záhradu priepustnú dlažbu. Minimalizujte nepriepustné povrchy,“ radí David Benda a dodáva „priepustná dlažba je tvorená z niekoľkých vrstiev štrku. Na základ sa položí vrstva hrubého štrku, nasleduje vrstva jemného štrku a nakoniec vrstva piesku. Na hotový podklad môžete ukladať dlažbu. Výborne vyzerajú prístupové chodníky tvorené vymývanou dlažbou alebo nášľapnými kameňmi.“

  • Osviežujúca záhradná sprcha

Záhradné sprchy môžu slúžiť ako na prácu tak na zábavu. Ich inštalácia je jednoduchá aj vďaka tomu, že ich môžete umiestniť takmer všade. Stačí vám nato rovný povrch a hadica napojená k zdroju vody. „V podstate stačí, keď sprchu prepojíte s vodovodným kohútikom pomocou rýchlospojok, prípojok a záhradnej hadice. Ak chcete využívať dažďovú vodu, na zbernú sud jednoducho napojte čerpadlo,“ radí odborník.

  • Vytvorte si vlastný „dažďový prales“

Dažďová záhrada je nielen krásna na pohľad, ale zásadne zlepšuje podmienky hospodárenia s vodou na pozemku. Okrem dizajnu poskytuje významnú environmentálnu hodnotu tým, že znižuje odtok dažďovej vody, zmierňuje záplavy a zlepšuje kvalitu vody. „Ide o plytšie priehlbiny určené na zachytávanie zrážkovej vody zo striech, chodníkov, ciest či parkovísk, ktoré umožňujú vode pomaly preniknúť do zeme. Umiestňujte ich na dostatočne slnečné miesto, kde voda nebude stáť dlhšie ako 72 hodín. Ideálne sú nižšie položené miesta na vašom pozemku. Vybudovať takúto záhradu zvládne nejeden domáci majster. Stačí vytvoriť priehlbinu s hĺbkou približne 15 až 30 cm. Voľba rastlín záleží iba na vašom vkuse. Nie je potrebné vysádzanie špeciálnych rastlín,“ vysvetľuje odborník z Hornbachu.

Hospodárenie s pitnou vodou

  • Odpadová voda

Aj pitnú vodu môžete šetriť rozumne, ak sa rozhodnete využívať tzv. „sivú vodu“. Sivá voda je voda odtekajúca z umývadiel, vaní a práčok, ktorá sa dá použiť na polievanie rastlín (na rozdiel od „čiernej vody“ z toaliet, ktorú je potrebné špeciálne upraviť). Aj keď tento trend ešte nie je na Slovensku veľmi rozšírený, v zahraničí si našiel skutočne veľkú obľubu. A nie je sa čomu čudovať. Využívanie sivej vody nielen že znižuje náklady domácnosti, ale tiež šetrí životné prostredie.

Hospodárenie so sivou vodou začína jej zberom do zbernej nádoby, v ktorej sa následne vyčistí. „Akumulačnú nádrž je najlepšie umiestniť do zeme alebo suterénu budovy, kde je dostatočne chránená pred svetlom a ohrievaním. Veľkosť zbernej nádoby závisí od systému sivej vody a tiež technológie čistenia. Tá môže byť chemická, mechanická, biologická alebo prirodzená. Sivá voda by sa ale nemala skladovať príliš dlho (ideálne 24 hodín), takže veľkosť nádrže by mala byť tomu úmerná,“ vysvetľuje špecialista.

Okrem využívania odpadovej vody je ďalšou možnosťou používanie úsporných zariadení na reguláciu prietoku vody. Tieto spôsoby sa využívajú predovšetkým v panelákových bytoch, kde využívanie systému sivej vody môže byť komplikované alebo nie je realizovateľné.

  • Šetrenie v kúpeľni

V kúpeľni môžete na sprchovú batériu namontovať sprchový šetrič. Jeho inštalácia je veľmi jednoduchá. Šetrič sa skrutkuje na časť medzi batériou a hadicou sprchy. Dodávajú sa so štandardným nastavením, ktoré ale môžete hocikedy zmeniť.

  • Nezabúdajme na kuchyňu

Perlátor je zariadenie, ktoré namontujete na kuchynskú alebo kúpeľňovú batériu. Vďaka prevzdušňovaniu a usmerňovaniu prúdu perlátor redukuje prietok vody tak, aby nedochádzalo k zníženiu komfortu pri umývaní rúk.

  • Úsporné splachovacie ventily

Splachovacie ventily sú vhodné pre všetky typy kombi toaliet. Predávajú sa vo verzii Start Stop alebo ako dvojtlačidlový panel. V prípade Start stop ide o jedno tlačidlo, ktorým manuálne regulujete objem vody. Jedným stlačením dôjde k spláchnutie a druhým stlačením splachovanie zastavíte. Dvojtlačidlový panel funguje na tom istom princípe, avšak objem pretečenej vody regulujete voľbou tlačidla.

 

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 449

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby