Odhaľte tajomstvá prosperujúcich záhrad: základné tipy pre každého záhradkára

Kľúčom k starobylému umeniu pestovania rastlín je porozumenie kultivačným technikám a pochopenie pravidiel výsevu. Začínajúcim nadšencom aj skúseným záhradkárom poradí odborník z Hornbachu, aké zásady zabezpečia zdravý vývoj rastlín.

Všetko začína siatím

Výsev semien predstavuje začiatok životného cyklu rastliny a je rozhodujúcim krokom pre zabezpečenie zdravého rastu. Vyberajte len vysokokvalitné semená od renomovaných dodávateľov. „Kvalita semien rozhoduje do značnej miery o tom, či vaša sadba vyklíči a bude skvele rásť, alebo bude chradnúť. Chce to preto hneď od začiatku správny základ. Odporučiť môžem napríklad značku FloraSelf, ktorá ponúka rozmanitý sortiment. Okrem mnohých kvalitných semien ovocia a zeleniny zahŕňa aj farebne vyladené zmesi kvetov, hnojivá, substráty či ďalšie príslušenstvo pre pestovateľov,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Hĺbka a rozstupy pri výseve semien závisia od špecifických požiadaviek daného druhu rastliny. „Všeobecne platí, že semená by sa mali vysievať do hĺbky približne dvoj- až trojnásobku ich priemeru. Správne vzdialenosti medzi semenami zabezpečujú dostatočné prúdenie vzduchu a zabraňujú preplneniu, ktoré môže viesť k súpereniu o zdroje a spomaleniu rastu,“ hovorí odborník. Po zasiatí je dôležité zabezpečiť semenám vhodné podmienky na klíčenie. To zahŕňa udržiavanie stálej úrovne vlhkosti, dostatočného tepla a slnečného svetla. V závislosti od druhu môže klíčenie trvať niekoľko dní až niekoľko týždňov. V tejto fáze je kľúčová trpezlivosť, pretože niektoré semená môžu na vyklíčenie potrebovať viac času ako iné.

Prečo je správny substrát dôležitý?

Substrát zohráva kľúčovú úlohu pri vývoji rastlín. Poskytuje oporu koreňom, ako aj základné živiny a vodu. K dispozícii sú rôzne typy substrátov, z ktorých má každý svoje jedinečné vlastnosti a výhody. Jedným z najčastejšie používaných substrátov je univerzálna zemina, ktorá je zmesou organických látok, ako je rašelinový mach alebo kompost, a anorganických materiálov, ako je perlit. „Takáto zemina poskytuje vynikajúcu drenáž a prevzdušnenie, vďaka čomu je vhodná pre širokú škálu rastlín. Rastliny sa však od seba navzájom líšia, a to je presne dôvod, prečo má veľké množstvo rastlinných druhov rôzne požiadavky na pôdu. Na zemine teda nikdy nešetrite,“ upozorňuje David Benda.

Hlavný rozdiel medzi kvetinovými substrátmi a substrátmi pre zeleninu spočíva v ich zložení a požiadavkách na živiny. Kvetinová zemina často kladie dôraz na bohatú organickú hmotu a mikroživiny, ktoré zlepšujú vlastnosti, ako je farba a vôňa. Na druhej strane, zeleninové substráty sa zvyčajne zameriavajú na poskytovanie základných makroživín, ako je dusík, fosfor a draslík, vo vyšších koncentráciách, aby sa uľahčil energeticky náročný proces produkcie plodov a zvýšili množstvo úrody. „Okrem toho ponúkajú zeleninové substráty vynikajúcu drenáž a štrukturálnu podporu, aby sa prispôsobili hmotnosti vyvíjajúcich sa plodov, zatiaľ čo kvetinové substráty môžu uprednostňovať zadržiavanie vlhkosti,“ hovorí o rozdieloch odborník. 

Postarajte sa poriadne o rastliny

Pestovanie zahŕňa celý rad postupov zameraných na podporu zdravého rastu rastlín a maximalizovanie úrody. Patrí sem zavlažovanie, hnojenie, prerezávanie a ochrana proti škodcom. Správne zavlažovanie je nevyhnutné pre zdravie rastlín, pretože nedostatočné alebo nadmerné zavlažovanie môže mať škodlivé účinky. Pravidelne sledujte úroveň pôdnej vlhkosti a podľa potreby upravte frekvenciu zavlažovania, napríklad integráciou automatizovaných zavlažovacích systémov. Nezabúdajte, že rôzne druhy rastlín majú rôzne nároky na vodu, preto je nevyhnutné prispôsobiť im režim zavlažovania.

Ďalším dôležitým aspektom pestovania je hnojenie. Poskytnite rastlinám vyvážené hnojivo, ktoré obsahuje základné živiny, ako je dusík, fosfor a draslík. „Ak chýba rastline len jedna hlavná živina alebo len jeden dôležitý enzým, môže sa vývoj rastliny zastaviť a prejavia sa príznaky nedostatku. V najhoršom prípade môžu rastliny kvôli nedostatku živín i zahynúť,“ upozorňuje na časté chyby odborník z Hornbachu. Nezabúdajte ani na strihanie a rezanie, ktoré pomáha udržiavať tvar a podporuje bujnejší rast. Odstráňte odumreté alebo choré listy, ako aj všetky prekrížené alebo krížiace sa konáre. Prerezávanie tiež podporuje prúdenie vzduchu a znižuje riziko hubových ochorení.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 11

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby