Opäť sa rozbiehajú poukážky na slnečné kolektory a ďalšie malé OZE

Záujemcovia o poukážky na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) z projektu Zelená domácnostiam II, sa môžu od polovice júna 2020 opätovne uchádzať o ich pridelenie. Tentoraz po novom, keďže žiadosti budú evidované v zásobníkoch, až kým sa nenaplnia v objeme určenom pre tento rok. Následne sa budú poukážky prideľovať až keď bude doručený a vybavený dostatočný počet žiadostí o ich preplatenie pre daný druh zariadenia. Ako prvé plánuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA)  otvoriť v stredu 17. júna 2020 o 15.00 h prijímanie žiadostí pre kotly na biomasu. Potom bude 22. júna otvorený zásobník pre slnečné kolektory, 24. júna pre tepelné čerpadlá a 29. júna pre fotovoltické systémy. Informuje o tom Alfréd Gottas, riaditeľ najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov, firmy  THERMO|SOLAR Žiar, a.s.

20160414_185524

,,Aj keď sme aj počas korona krízy pokračovali v obmedzenej výrobe na export a do zásob, výrazne sme obmedzili inštalácie slnečných kolektorov u zákazníkov a mali sme uzavretý maloobchodný a redukovaný i veľkoobchodný predaj slnečných kolektorov. Uvoľnenie poukážok od SIEA teda prichádza v najvyšší čas, lebo leto je našou žatevnou sezónou a chceme využiť počasie na inštalácie i úspory teplej vody pre domácnosti. Spolu s našimi montážnymi partnermi sme prichystaní kapacitne i zásobami na rýchly reštart inštalácií,“ konštatoval A.Gottas.

Dodal, že záujemcovia by sa mali pre výber najvhodnejšieho typu slnečných kolektorov, ale aj fotovoltických panelov, obrátiť na osvedčených odborníkov z THERMO|SOLARU, ktorí im poradia. Len v regióne stredného Slovenska táto firma a jej 27 členný tím zamestnancov a najbližších inštalačných partnerov, zrealizuje v sezóne denne 7 inštalácií. Okrem toho vybaví každý deň priemerne 36 dopytov. ,,Záujemcom o kolektory poskytujeme kontakty na overené firmy z ich regiónu, čím im šetríme náklady na dopravu a servis. Zákazníci si tak môžu pozrieť referenčné inštalácie partnerov blízko svojho bydliska,“ vyzdvihuje A.Gottas.

OBR - zelena strecha

Ako podávať žiadosti po novom

Podľa zdroja https://zelenadomacnostiam.sk/aktuality/zasobniky-zelenej-domacnost... : „Podávať žiadosti bude možné dovtedy, kým sa naplnia zásobníky na tento rok. O poukážku by sa mali medzi prvými uchádzať tie domácnosti, ktoré sú pripravené na inštaláciu zariadenia do troch mesiacov od vydania poukážky,“ uviedol manažér komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

Novinkou je otvorenie zásobníkov a možnosť upravovať žiadosť až do vydania poukážky. Napriek obmedzeniam súvisiacim s ochorením Covid-19 plánuje SIEA v tomto roku vydať poukážky v rovnakom objeme ako vlani. Vyššiu dostupnosť európskej podpory zabezpečí inovovaný informačný systém so zásobníkmi. Pri jeho príprave SIEA zohľadnila aj podnety verejnosti. Otvorenie zásobníkov domácnostiam zjednoduší podávanie žiadostí, zhotoviteľom pomôže pri plánovaní inštalácií a SIEA umožní plynulejšie vydávanie poukážok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Každá zaregistrovaná žiadosť bude ihneď po potvrdení záujmu zaradená do zásobníka pre daný druh zariadenia, kde bude čakať na vydanie poukážky. Počas tohto obdobia môže domácnosť sledovať poradie a žiadosť upravovať s výnimkou miesta inštalácie, druhu žiadaného zariadenia a e-mailovej adresy. Na zadanú e-mailovú adresu budú zasielané správy s aktívnym odkazom na potvrdenie záujmu, ale napríklad aj heslo na úpravu žiadosti čakajúcej v zásobníku. Preto je dôležité, aby k adrese mala domácnosť prístup.

A.Gottas k tomu dodáva: ,,Keďže vydávanie nových poukážok priamo závisí od pripravenosti domácností a zhotoviteľov zariadenie v lehote nainštalovať a predložiť kompletné dokumenty k žiadosti o preplatenie poukážky, odporúčame obracať sa na renomovaných dodávateľov. Takíto dodávatelia majú dostatok skúseností a registrovaných zariadení, ktoré im umožňujú navrhovať a správne dimenzovať také zariadenia, aké daná domácnosť potrebuje. Správna voľba  ušetrí domácnosti financie  a čas potrebný na ich inštaláciu. Aj keď zásobníky žiadostí umožnia rozložiť realizácie v čase, je lepšie zaregistrovať sa čo najskôr a v prípade potreby si údaje zmeniť. Každopádne je dobré sa o tom poradiť s dodávateľom. Na slnečné kolektory je do 1.12. 2020 plánovaných 3 mil. Eur, čo by malo stačiť na odhadovaných 1720 poukážok.“

OBR - integrácia

Výhodné poukážky na inštalácie OZE

Spoločnosť THERMO|SOLAR a jej partneri sú podľa dostupných informácií z hľadiska počtu realizovaných systémov dlhodobo najúspešnejšími zhotoviteľmi v rámci pilotného projektu Zelená domácnostiam. Priamo i prostredníctvom svojej širokej siete partnerov vykonali niekoľko tisíc úspešných realizácií nielen systémov so slnečnými kolektormi, ale aj fotovoltických systémov.

Najvýhodnejšie je použiť solárne systémy na prípravu teplej vody, kde reálne pokryjú 40 – 60 % ročnej potreby. V prípade solárneho systému a slnečných kolektorov z akciovej ponuky THERMO|SOLARU môžu domácnosti dostať podporu vo forme poukážok vo výške 781 až 1750 eur podľa typu a počtu kolektorov. Podpora predstavuje 35–50 % z ceny, ale nesmie presiahnuť 50 % z nákladov na kompletnú inštaláciu solárneho systému. Ročne tak môže domácnosť v rodinnom dome ušetriť aj viac ako 250 EUR za prípravu teplej vody pri solárnom systéme z THERMO|SOLARU. Návratnosť systému je so štátnou podporou na úrovni cca 7 rokov. Slnečné kolektory sa však vyplatia aj bez štátnej dotácie a to aj pre bytové domy a firmy.

20160412_093626

THERMO|SOLAR poskytuje na slnečné kolektory 12 ročnú záruku. Na jednotlivé časti solárneho systému poskytujú záruku ich výrobcovia. Praxou overená životnosť slnečných kolektorov z produkcie žiarskej fabriky dosahuje 40 a viac rokov. Niektoré súčasti solárneho systému však potrebujú výmenu už po uplynutí ich fyzickej alebo morálnej opotrebovanosti.

THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. je nielen najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, ale poskytuje aj ďalšie služby a produkty súvisiace s OZE. Počas viac ako 40 ročnej existencie vyrobil stovky tisíc solárnych systémov využívaných hlavne na prípravu teplej vody, ohrev vody v bazénoch, vykurovanie, výrobu priemyselného tepla a iné špeciálne účely. Spoločnosť je jediným priemyselným výrobcom plochých vákuových kolektorov, ktorých zásadnou prednosťou je veľmi dobrý pomer ceny a kvality.

Žiadosti o preplatenie SIEA naďalej vybavuje priebežne.

Momentálne je z projektu Zelená domácnostiam II podporených viac ako 6 800 zrealizovaných inštalácií zariadení na využívanie OZE. Celková suma preplatených poukážok je viac ako 13 miliónov €. V rámci projektu budú do roku 2023 podporené inštalácie s celkovým inštalovaným výkonom 140 MW.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 90

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby