Využívanie netradičných alebo recyklovaných materiálov na výrobu nábytku nie je novým konceptom. Vďaka dobrej dostupnosti a nízkej cene drevených paliet sa v posledných rokoch stal paletový nábytok skutočne obľúbený. Palety ale nepredstavujú iba spôsob ako ušetriť peniaze – ide o jedinečný interiérový štýl.

Nábytok z paliet a drevených debien je nadčasový, a dokonale sa prispôsobí individuálnemu vkusu nejedného majiteľa domu či bytu. Okrem toho ponúka všestranné riešenia, ktoré sa dajú upraviť podľa potreby.

Kde zohnať palety vhodné na nábytok?

Použité palety možno často získať aj bezplatne. Je ale dôležité poznať ich pôvod, aby bolo možné posúdiť, či sú vhodné na ďalšie použitie. „Ide o priemyselné palety, ktoré majú často o čosi odlišné veľkosti. V niektorých prípadoch je potrebné odstrániť nahromadené nečistoty a poškodené časti odrezať, a nahradiť ich iným kusom. Práca je dlhšia a vyžaduje si väčšie zručnosti majstra. Ak chcete nové palety, môžete navštíviť drevospracujúce centrá. V predajniach Hornbach nájdete špeciálne nábytkové palety Buildify, ktoré je možné objednať aj online z pohodlia domova. Všetky palety, debny a ďalšie komponenty majú rovnakú veľkosť, takže si zvládnete vyrobiť nábytok podľa vašich predstáv,“ hovorí Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach

Trendy dizajnová pohovka

Najväčšou klasikou vo svete paletového nábytku je práve pohovka, ktorá vynikne nielen na terase a záhrade, ale aj vo vašej obývačke. Jej výroba je naozaj jednoduchá, a na zabezpečenie pohodlia stačí venovať trochu pozornosti výberu a nákupu veľkých paletových vankúšov. Na interiérovú pohovku s operadlom budete potrebovať hobľované hranoly, lepenú drevenú dosku a palety (počet závisí od veľkosti pohovky).

Z hranolov a lepených dosiek najskôr vytvoríte bočné diely pohovky a operadlo. Keď máte všetky diely pripravené, stačí ich priskrutkovať na paletu a konštrukcia je hotová. „Pohovku nezabudnite natrieť trendy farbami. Ideálne sú kriedové farby, ktoré drevený povrch pohovky nádherne podčiarknu. Odporučiť môžem farby StyleColor, ktoré majú široký sortiment farieb a izolačných náterov,“ radí Richard Klička.

Nebeská posteľ

Existuje mnoho možností na vytvorenie paletovej postele. Najjednoduchším spôsobom je položiť palety na zem ako základ, a vybudovať z ďalšej palety čelo postele. To môžete tiež doplniť o drevené debny, ktoré budú slúžiť ako nočný stolík. Ak túžite po niečom romantickejšom, môžete vytvoriť posteľ s nebesami. „Zámok pre kráľovné a kráľov noci si môžete jednoducho vytvoriť svojpomocne. Ako základ poslúžia stabilné palety, na ktorých môžete postaviť konštrukciu z hobľovaných hranolov. Na takúto jednoduchú konštrukciu stačí už len zavesiť látkové závesy. Tie vás ochránia nielen pred hmyzom, ale jedinečný dizajn vnesie do spálne exotickú atmosféru,“ hovorí odborník.

 

Robustná komoda pod TV

Uvažujete nad oživením obývačky moderným no zároveň funkčným kúskom? Vytvorte jednoduchú nízku komodu pod televíziu. Geniálne drevené debny umožňujú flexibilné rozloženie, s dostatočným úložným priestorom na uskladnenie vecí. Výroba si vyžaduje iba niekoľko bežných nástrojov ako sú skrutky, debny a vŕtačku. Na vrch debien stačí pripevniť lepenú drevenú dosku s príslušnou dĺžkou a komoda je hotová. Debny môžete samozrejme namaľovať a prelakovať podľa vašich predstáv.

Šikovný písací stôl

Nájsť cenovo výhodný písací stôl s úložným priestorom nie je tak jednoduché, ako by si človek pomyslel. Našťastie existuje rýchle a výhodné riešenie, ktoré je vhodné aj pre tých, ktorým chýbajú stolárske skúsenosti. „Zhotovenie písacieho stola zvládne skutočne každý. Postačia vám narezané drevené hranoly, drevené debny, drevená doska, skrutky a vŕtačka. Debny síce nie sú určené na uschovanie ťažkých predmetov, avšak ako odkladacie priehradky na poznámky a dokumenty sú na nezaplatenie,“ dodáva Richard Klička.

Zábavné debny na hračky

Organizácia detskej izby nie je jednoduchá úloha. Klasické komody na hračky sú objemné a zaberajú veľa miesta. Plastovým boxom a košom zas chýba charakter. Pomocou drevených dební môžete ale vytvoriť úložné boxy na hračky, ktoré sú kreatívne a veselé. Na ich výrobu si privolajte aj vaše ratolesti, ktorých takýto projekt určite zabaví.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 234

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby