Novinka z produkcie najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov firmy THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., ktorým je horizontálny plochý termický kolektor TS530/M, sa stretla s veľkým záujmom. Nový kolektor je horizontálnou verziou obľúbeného kolektora TS500. So svojou zväčšenou plochou 2,5 m2 je zvlášť vhodný na použite pri bytových domoch, priemyselných objektoch, rekreačných a iných zariadeniach s potrebou inštalácie väčšieho počtu kolektorov. Svoje uplatnenie nachádza najmä pri budovách, kde sa kladie dôraz na estetiku a minimalizovanie nežiadúcich účinkov vetra. Kolektor TS530/M má zvýšenú odolnosť voči náročným poveternostným podmienkam a je možné inštalovať ho na fasády, alebo balkónové zábradlia rodinných domov, priemyselných objektov, ale aj na budovy slúžiace rôznym podnikateľským účelom. Informuje o tom Ondrej Dobrocký, vedúci technického úseku THERMO|SOLARU.

,,Certifikačné skúšky nového kolektora typu TS 530/M úspešne prebehli na konci roku 2017. Rok 2018 ukazuje, že vývoj a uvedenie tohto typu kolektora na trh bol z pohľadu spoločnosti dobrým krokom, pretože sa osvedčuje jeho dobrý predaj. Najväčší záujem prejavili zatiaľ zákazníci v Českej Republike. Je to kolektor s obrysovou plochou 2,5m2, absorbčnou plochou 2,26m2, v horizontálnom prevedení, ktorý v sebe spája výhody horizontálnej montáže, veľmi vhodnej pre domy s rovnou strechou, montážou na zábradlie alebo fasádu domu. Zároveň jeho zväčšená absorbčná plocha zachytáva viac slnečného žiarenia v porovnaní s menšími typmi kolektorov. THERMO|SOLAR týmto patrí medzi jedných z mála výrobcov na celom svete, ktorý má v ponuke kolektor s takouto veľkou absorbčnou plochou v horizontálnom prevedení,“ vymenoval O.Dobrocký.

Dodal, že kolektor bol zaradený aj do podporného programu SIEA Zelená domácnostiam, kde záujemcovia mohli získať poukážky na jeho inštaláciu až do celkovej výšky 1750 eur.

,,Plochý termický kolektor TS530/M sa používa sa v solárnych systémoch s obehovým čerpadlom. Kolektory sú spájané paralelne, maximálne 5 kusov v jednom rade. Základ kolektora tvorí kompaktná lisovaná vaňa z hliníkovo-horčíkového plechu, v ktorej je upevnené bezpečnostné solárne sklo pomocou zasklievacích líšt z hliníkových eloxovaných profilov. Absorbér sa skladá z tvarovaného hliníkového plechu so selektívnou konverznou vrstvou, ktorý obopína meander z medenej rúrky. Pre montáž na balkóny a fasády domov je najvhodnejší práve tento horizontálny model termického kolektora. Nenahraditeľný je pri inštalácii na strechy vysokých budov,“ vysvetlil O.Dobrocký.

Ďalej poukázal nato, že okrem tejto novinky má THERMO|SOLAR v ponuke široké portfólio slnečných kolektorov a záujemcovia si určite vyberú z tejto ponuky práve taký typ, ktorý potrebujú. Či už pôjde o predchodcu, horizontálny kolektor kolektor TS 330/M (obrysová plocha 2m2, absorbčná plocha 1,78m2), alebo vertikálny kolektor TS 500 s rovnako veľkou plochou ako má spomínaná trhová novinka. Na výber je spolu 11 registrovaných slnečných kolektorov určených na ohrev teplej vody. Firma dokáže uspokojiť každého záujemcu a poradí aj pri výbere zhotoviteľov fotovoltických panelov na výrobu elektriny.

Nevšedné realizáciea mimoriadna spoľahlivosť

Nie je umenie nainštalovať sériovo vyrábané zariadenia na využívanie Obnoviteľných zdrojov energie (OZE), napríklad slnečné kolektory, na ideálne plochy. Oveľa náročnejšie a pre väčšinu montážnych firiem aj takmer nemožné je vyhovieť individuálnym požiadavkám pri atypickej architektúre, historických a špecializovaných budovách, či v náročných klimatických podmienkach. Jednou z firiem, ktorá si dokáže poradiť aj s netradičnými výzvami je práve THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o.

Medzi jeho majstrovské kúsky patrí logo hrocha zo slnečných kolektorov v ZOO Ostrava, dodávka pre solárnu loď a rôzne individuálne riešenia pre bytové domy, hotely a kostoly po celom svete.Slnečné kolektory je možné použiť napríklad aj ako architektonický doplnok objektu. Na základe požiadavky nie je výnimkou ani zhotovenie individuálneho tvarového riešenia kolektora, napríklad skosenie časti kolektora pod určitým uhlom a pod. Panely a nosné konštrukcie majú Hurikánový test, čiže sú testované na odolanie rýchlosti vetra až 230 km/h.

Kolektory zo Žiaru sú mimoriadne spoľahlivé. Pri zemetrasení v Chile pred niekoľkými rokmi nebol poškodený z celkových 300 ani jeden plochý kolektor z produkcie THERMO|SOLARU, kým mnohé konkurenčné trubicové kolektory v rovnakej lokalite zemetraseniu neodolali. Pracujú často vo veľmi extrémnych podmienkach, či už v Patagónii blízko Antarktídy, na najvyššej nemeckej hore Zugspitze alebo v Nepále. Ako kontrast k týmto mrazivým podmienkam možno uviesť aj ich používanie pri odsoľovaní morskej vody v Ománe alebo v marockom Marákeši.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 194

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby