Čo robiť, ak váš sused nekosí pozemok a táto jeho nečinnosť vám škodí? Každý, kto sa o svoj pozemok nestará, možno netuší, že povinnosť kosenia vyplýva zo zákona. Kam sa teda môžete obrátiť a ako riešiť problém, ak máte v susedstve zanedbaný pozemok?
Kosenie a čistenie pozemkov ukladá zákon

Je to zrejmé zo zákona č. 220/2004 Z. z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Každý vlastník, správca alebo nájomca poľnohospodárskych, ale aj nepoľnohospodárskych pozemkov, musí predchádzať výskytu a šíreniu burín, pravidelne udržiavať trávnaté plochy kosením a brániť tak ďalšiemu šíreniu burín. Sused vás teda nemôže len tak odbiť tvrdením, že je jeho vec, ako sa stará alebo nestará o svoj pozemok. Nie je to totiž pravda a za zanedbaný pozemok mu dokonca hrozí pokuta, a to do 330€. Ak by sa jednalo o podnikateľa, ten môže dostať pokutu až do 33 200€!

Pokutu však môže udeliť nielen miestne príslušný okresný úrad – pozemkový a lesný odbor ako orgán ochrany prírody, ale aj regionálny úrad verejného zdravotníctva. A to v prípade, ak na zanedbanom pozemku rastú alergény. Tu hrozí pokuta pre fyzické osoby dokonca až do výšky 3000€. Ako si teda poradiť so susedom, ktorý sa o pozemok nestará?

Ako riešiť zanedbaný pozemok v susedstve

V prvom rade je vhodné staviť na dohovor. Sused má možno zdravotné problémy, je dlhodobo odcestovaný alebo nemôže zabezpečiť údržbu pozemku z akéhokoľvek iného dôvodu. Oslovte ho preto a povedzte mu, že vás jeho zanedbaný pozemok obťažuje. Ak má problém, pre ktorý sa o pozemok nemôže postarať, možno uvíta vašu iniciatívu a rád vám za pomoc zaplatí. Čo môžete urobiť?

  1. Pokoste pozemok vy. Samozrejme, ak na to máte možnosti a vybavenie. Susedovi zanedbaný pozemok vyčistite a vyčíslite mu vaše náklady. Samozrejme, najprv ho oboznámte s tým, že sa chystáte jeho pozemok vyčistiť.
  2. Objednajte susedovi službu – kosenie a čistenie pozemkov. Na www.greenclimber.sk nájdete všetky potrebné informácie. Svahová kosačka zvládne vyčistenie aj veľmi zanedbaných pozemkov. Nemusíte sa teda obávať a pokojne túto službu objednajte aj vtedy, ak je u suseda doslova „divočina“. Náklady mu potom dajte preplatiť.
  3. Hrozba pokutou. Nie je sused ochotný spolupracovať a o vyčistenie pozemku nemá absolútny záujem? V tom prípade vám neostáva iné, len obrátiť sa na mestský alebo obecný úrad. Podajte podnet, ktorý by mal starosta alebo primátor riešiť a vášho suseda vyzvať na vyčistenie pozemku. Ďalšou možnosťou je ohlásiť stav na regionálnom úrade verejného zdravotníctva a príslušnom okresnom úrade – pozemkovom a lesnom odbore.

Takýto stav je určite nepríjemný a je pochopiteľné, že ak máte v susedstve zanedbaný pozemok, situáciu riešite všetkými dostupnými spôsobmi.

Zobrazenia: 38

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby