Milí kolegovia stavbári, 

chcela by som sa s vami podeliť o skúsenosti a zároveň vás poprosiť o spätnú väzbu, ako to máte vy. 

Vo svojej praxi sa často stretávam s požiadavkou, aby som preukázala svoju odbornosť. Keď vytiahnem diplom, nie vždy to stačí. A tu prichádza na scénu "okrúhla pečiatka."

Ako stavebný cenár nemám vedomosť o tom, aby nejaký zákon vymedzoval autorizáciu, alebo akreditované vzdelávanie ukončené skúškou, na výkon profesie stavebného cenára. Autorizáciu potrebujú autorizovaní stavební inžinieri, ktorú vydáva Slovenská Komora Stavebných Inžinierov - architekti, stavebný dozor a podobne. Ale nie stavební cenári. 

Aj napriek tomu, že zákon nevymedzuje kto môže a kto nemôže vypracovať stavebný rozpočet, často ma klienti, najmä samosprávy, alebo štátne inštitúcie, vyzývajú, aby som autorizovala spracovaný rozpočet "okrúhlou pečiatkou" stavebného cenára.

Na mysli majú "okrúhlu pečiatku", ktorú vydáva akciová spoločnosť Cenekon, alebo akýsi certifikát, ktorý vydáva občianske združenie Asociácia stavebných cenárov. Navyše počas covidu, aj teraz po tejto korona dobe, sa dá takáto "okrúhla pečiatka" získať školením online.

To už fakt má vysokoškolský diplom menšiu váhu ako certifikát získaný cez Zoom?

Viac som sa tejto téme venovala v článku na blogu: https://blog.rozpocty-pm.sk/okruhla-peciatka-pre-stavebneho-cenara/

Má niekto podobné skúseností? Privítam každý názor, z každej zainteresovanej strany. Píšte komentáre, alebo správy- Ďakujem za každú reakciu.

Zobrazenia: 236

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby