Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o. pravidelne organizuje odborné semináre a konferencie, exkurzie, ale aj vzdelávacie školenia. Zvyšuje tak povedomie profesionálnej, ale i laickej  verejnosti o vývoji a novinkách v termickom využití slnečnej energie. Informuje o tom Tomáš Jančařík, vedúci obchodného oddelenia  THERMO|SOLARU Žiar, s.r.o. 

Solárne teplo 2024 zaujímavé a s novinkami

Začiatkom februára 2024 sa konal v priestoroch Hotela Termál vo Vyhniach ďalší ročník seminára „SOLÁRNE TEPLO 2024“. Tradične ho zorganizovala spoločnosť THERMO|SOLAR pre svojich obchodných partnerov.

,,V príjemnom prostredí obľúbeného wellness a kongres hotela naša spoločnosť informovala obchodných partnerov o zmenách a novinkách, ktoré sa týkali našej spoločnosti i celej skupiny Hargassner. Tradične sme sa venovali situácii na európskom solárnom trhu a vývoju vo svete, predstavili sme novinky v našom sortimente a očakávané zmeny v cenníku 2024. Seminár oživili aj externí prednášatelia, ktorí mali pripravené zaujímavé témy“, dodáva Tomáš Jančařík.

Naskakuje zelená pre zelené projekty domácností podniky

Jedným z najväčších lákadiel bola prítomnosť zástupcu Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Michala Iloviča, ktorý informoval o  projekte Program Slovensko 2021-2027. Jeho hlavnou úlohou je podpora pre zariadenia na využitie OZE. Do tohto programu spadajú najmä dva projekty, ktoré budú pre domácnosti a podnikateľov mimoriadne atraktívne.

,,Domácnosti môžu žiadať o podporu prostredníctvom projektu nová Zelená domácnostiam, ktorý bol oficiálne spustený 30. októbra 2023. V prvom štvrťroku 2024 sa očakáva nasadenie nového informačného systému. Podávanie žiadostí a aktivácia vydávania poukážok, a následne aj preplácanie žiadostí. Projekt Zelená podnikom zameraný na poskytovanie poukážok na inštaláciu malých zariadení na využívanie OZE v malých a stredných podnikoch (MSP).

Ide o  podporu decentralizovanej výroby energie z OZE v kombinácii s návrhom opatrení energetickej efektívnosti prostredníctvom energetických auditov pre MSP, vrátane poskytnutia energetických auditov pre MSP“, informuje T. Jančařík.

Pozor na neodbornú montáž

O nástrahách fotovoltiky, podcenení projektovej prípravy a následkoch neodbornej montáže, hovoril Pavel Šimon zo Žilinskej univerzity v Žiline: „Každá dobrá inštalácia začína dobrým projektom. Ak nie je v projektovej dokumentácii navrhnuté správne riešenie, ani výsledné dielo nebude v poriadku. Projekt FV zariadenia nie je iba o elektrickom zapojení, čiže aby to fungovalo, ale aj o posúdení statiky, ochrane pred bleskom, projekte Protipožiarnej bezpečnosti stavieb atď.“

Dodal, že dodržiavanie slovenskej technickej normy je vo všeobecnosti dobrovoľné. Mnohí však zabúdajú na fakt, že aj keď je norma dobrovoľná, stále je platná! Záväznou sa stáva norma ak je na ňu odkaz v zmluve medzi dodávateľom a odberateľom, alebo je spomenutá v projektovej dokumentácii.

Čo  nové u susedov

Aktuálnej situácii v Českej republike a možnostiach štátnej podpory, ale aj o mnohých realizáciách a rozdielu medzi fotovoltikou a termikou informoval tradičný účastník seminára Jiří Hrádek zo spoločnosti JH Solar.: ,,V rámci programu nová zelená úsporám môžu domácnosti v ČR získať dotáciu 45.000 Kč (cca 1800 €). Pri ohreve vody alebo 60.000 Kč (cca 2400 €) pri ohreve vody aj podpore vykurovania prostredníctvom slnečných termických kolektorov.“ J.Hrádek zároveň poukázal na rozdiel medzi výkonom FV panelov a FT kolektorov s ohľadom na plochu panelov. 

 

  1. Jančařík to ilustruje na príklade výrobku zo Žiaru: ,,Slnečný termický kolektor TS 300 s plochou cca 2,03 m2 má špičkový výkon 1450 W, zatiaľ čo FV panel s plochou 2,17 m2 má uvádzaný špičkový výkon na úrovni 450 W. To znamená, že inštalovaný výkon na úrovni 1 kWp z fotovoltických panelov bude na streche domu zaberať asi 5 m2 plochy, zatiaľ čo pri použití termických kolektorov len cca 1,3 m2“.

Ostal čas aj na neformálny program

T.Jančařík dodáva, že s partnermi pokračovali po seminári v neformálnych rozhovoroch aj v oddychových častiach hotela a pri wellness a športových aktivitách. V sobotu, 3. februára 2024, v priestoroch THERMO|SOLARU v Žiari nad Hronom absolvovali individuálne konzultácie ohľadne rôznych zaujímavých tém. Taktiež absolvovali prehliadku výrobných priestorov spoločnosti. 

Ďalší seminár Solárne teplo bude opäť o rok.

Tradícia školení

Za 30 rokov prešli školiacim programom THERMO|SOLARU stovky spoločností. Nielen zo Slovenska a Európy ale aj ďalších kontinentov, ktoré mali záujem o vyškolenie svojich zamestnancov. Počty vyškolených sa rátajú na tisíce. Vzdelávacie školenia pre inštalačné spoločnosti sa konajú dokonca v 6 jazykoch. 

THERMO|SOLAR má vo svojich priestoroch niekoľko cvičných striech, kde je možné trénovať inštalácie slnečných kolektorov na strechy s rôznymi typmi strešných krytín a rôznymi spôsobmi uchytenia do nich. Postupom času spoločnosť vyrobila aj mobilný trenažér na ktorom je možné kdekoľvek trénovať inštaláciu celého solárneho systému.

Školenia pre registráciu v programe Zelená domácnostiam

V roku 2013 získala SAPI akreditáciu  MŠVVaŠ SR v Akreditovanom vzdelávacom programe. „Odborná príprava pre oblasť obnoviteľných zdrojov energie“, kde v module „Inštalácia slnečných tepelných systémov“ spolupracuje s THERMO|SOLAROM. Toto školenie je potrebné pre registráciu v projekte Zelená domácnostiam.

THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom školí všetkých záujemcov v oblasti inštalácie slnečných tepelných i fotovoltických systémov, dokonca aj z radov konkurencie. Navyše sa venuje aj skúšobníctvu a poskytuje na svojich webových stránkach www.thermosolar.sk potenciálnym zákazníkom aj poradenskú službu.  

Zobrazenia: 45

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby