Leto je už za rohom a nastal čas pripraviť bazén na prichádzajúcu letnú sezónu. Aj keď príprava nie je náročná, vyžaduje si trochu plánovania a práce. Stačí ale dodržať niekoľko jednoduchých krokov, a letná zábava sa môže začať.

Bezpečná dlažba okolo bazéna je nevyhnutnosť

Dôležitou súčasťou údržby bazéna a prípravy na novú sezónu je zabezpečenie dobrého stavu dlažby v jeho okolí. Renovácia dlažby môže nielen zvýšiť estetiku vášho bazéna, ale aj zaistiť bezpečnosť vašej rodiny a hostí. Pokiaľ ide o výber materiálu, k dispozícii sú rôzne možnosti vrátane betónu, WPC (wood plastic components – drevoplast kompozit), dreva a prírodného kameňa. „Betónové dlažby sú odolné a vyžadujú si len minimálnu údržbu. Sú odolné voči UV žiareniu a opakovanému vystavovaniu vody. Dlažby z prírodného kameňa ponúkajú prírodný a rustikálny vzhľad. Keďže ale ide o prírodný materiál, tieto dlažby bývajú prirodzene nasiakavé a vyžadujú si impregnáciu povrchu. Drevo je dokonalým doplnkom každej záhrady, avšak k okoliu bazéna sa príliš nehodí, kvôli náročnosti na údržbu. Najobľúbenejšou voľbou sú dosky z moderného drevoplastu, známe aj ako WPC. Sú bezpečné, protišmykové, a odolné voči poškodeniu vodou. Obľubu medzi zákazníkmi si našli predovšetkým pre svoju mimoriadne dlhú životnosť, a takmer žiadne nároky na údržbu,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Ochrana pred nechcenými pohľadmi

Okrem dlažby je tiež nevyhnutné chrániť priestor bazéna pred neželanými pohľadmi susedov. Možností, ako si dopriať súkromie na vašej záhrade je niekoľko. Pre menšie záhrady môžete zvoliť napríklad živé ploty, ktoré prirodzene dotvoria dizajn každej záhrady. Vyžadujú si ale pravidelnú starostlivosť a údržbu. Jednoduchšou možnosťou, ktorú by ste mali zvážiť sú  bambusové zásteny. „Nielenže poskytujú súkromie, ale tiež dodávajú priestoru bazéna nádych exotickej prírody. Bambusové steny sú ekologické a ľahko sa udržiavajú, vďaka čomu sú obľúbenou voľbou medzi majiteľmi domov. Ak hľadáte bezúdržbový variant, odporučiť môžem napríklad záhradné PVC zásteny značky Konsta v prevedení prírodného bambusu,“ radí odborník z Hornbachu.

Dokonalá oáza pre oddych

Bazén je nielen zónou pre vodné aktivity, ale zároveň miestom pre oddych. Bez záhradného nábytku sa preto nezaobídete. Správny nábytok môže premeniť váš bazén na pohodlnú oázu. K dispozícii sú rôzne možnosti, od postelí až po vonkajšie pohovky a kreslá, ktoré vyhovujú vášmu štýlu a tiež rozpočtu. Uistite sa, že nábytok, ktorý si vyberiete, je vyrobený z materiálov odolných voči poveternostným vplyvom a vydrží pôsobenie chlóru a vody. Trendy sú predovšetkým záhradné zostavy z umelého ratanu, ktorý je odolný voči nepriaznivým poveternostným podmienkam a UV žiareniu, a zároveň sa veľmi ľahko čistí. Zaujímavé sú aj hojdacie siete, ktoré zaručia dokonalý oddych s nádychom exotickej dovolenky.

Ochráňte rodinu pred slnkom

Ochrana pred slnkom je v okolí bazénov veľmi dôležitá, a to nielen preto, aby ste predišli spáleniu, ale aj preto, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny kože. Na ochranu vašej rodiny pred škodlivými slnečnými lúčmi je k dispozícii niekoľko možností vrátane opaľovacích krémov, ochranného oblečenia a tieniacich záhradných konštrukcií. Najúčinnejším spôsobom ochrany seba a svojej rodiny je kombinácia týchto možností. Inštalácia tieniacej konštrukcie, ako je slnečník, markíza alebo pergola, ponúka trvalejšie riešenie ochrany pred slnkom.

Slnečníky sú obľúbenou voľbou, pretože sa ľahko inštalujú, sú prenosné a poskytujú dostatočné množstvo tieňa. Nemusia však byť najlepšou voľbou pre veterné oblasti alebo väčšie bazény. „Markízy sú trvalejším riešením tienenia, pretože dokážu pokryť väčšie plochy a podľa potreby sa dajú vysunúť alebo zasunúť. Pergoly poskytujú viac architektonických možností. Môžete na ne umiestniť popínavé rastliny, čím vytvoríte prirodzený zdroj tieňa. Vyžadovať si ale budú viac údržby. Výber vhodného tienenia závisí od konkrétnych potrieb a vašich preferencií,“ dodáva David Benda z Hornbachu.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 56

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby