Naštartujte záhradu po zime. Starostlivosť si zaslúži trávnik, stromy, kríky, živé ploty, jazierka, zavlažovací systém, záhony a v neposlednom rade skleník. Odborník z Hornbachu prináša tipy a rady, ako na to.

V záhrade sa nezaobídete bez mnohých nástrojov od záhradných nožníc, cez hrable až po rýľ, lopaty, metly a motyky. Zo záhradných prístrojov je vždy užitočné mať vertikulátor, kosačku, krovinorez a pílku na konáre alebo akumulátorovú pílu.

Prebuďte trávnik

Z trávnika odstráňte napadané lístie, konáre, kamene a dôkladne ho vyčistite. Po zime trávnik pokoste na čo najkratšiu dĺžku, bude tak dobre pripravený pre následnú vertikuláciu. „Vyhrabte a prerežte zostatkové korene do hĺbky troch až piatich milimetrov. Vertikuláciou sa trávnik prevzdušní a zlepší sa tak príjem živín a vlahy,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach a dodáva, „v ten istý deň ešte posypte trávnik kremičitým pieskom zrnitosti od dvoch milimetrov. Používa sa v množstve dva litre na meter štvorcový na južnú, východnú a západnú stranu a tri litre na meter štvorcový na sever, pretože tam je najviac vlhkosti a machu.“ Tím vytvoríte prirodzenú drenáž v ílovitej pôde.

Sekajte, režte a strihajte

Na kosenie trávnika je základným predpokladom mať na kosačke dokonale nabrúsené nože. V opačnom prípade sa totiž tráva pri kosení štiepi a je potom náchylnejšia na hubové choroby, rýchlo žltne a usychá. „Ak v trávniku nájdete hubovité choroby, znamená to, že je pôda prekyslená. Odporúčame teda zvýšiť jej pH,“ vysvetľuje špecialista.

Aj stromy, kríky a živé ploty potrebujú omladzujúci jarný strih. „Pri stromoch prihliadnite na odrodu, pretože každý druh potrebuje trochu inú starostlivosť. Kríky a živé ploty zastrihujte razantnejšie. Desať až dvadsať centimetrov zástrihu pod ideálnou výškou neuškodí. Rastliny rýchlo poženú do výšky,“ odporúča David Benda.

Voda v záhrade – zavlažovanie a jazierka

Pred sezónou je nutné skontrolovať zavlažovací systém a v prípade potreby vyčistiť čerpadlo na vodu. Pokiaľ máte kompresor, prefúknite ním hadicový systém, aby sa vytlačili prípadné usadené nečistoty. „Ak po ruke kompresor nemáte, pomaly vypúšťajte vodu, aby ste vytlačili všetko, čo v hadiciach nemá byť. Sledujte pritom, či niekde nevyteká voda, alebo či hadica nie je prasknutá. Skontrolujte tiež vodovodný kohútik a tlak vody,“ opisuje odborník z Hornbachu.

Dôkladne vyčistite jazierko na záhrade a pridajte štartovacie jazierkové baktérie. Po 14 dňoch je možné nasadiť ryby. „Tri týždne po štarte zapnite jazierkovú UV lampu na štyri až šesť hodín denne. Táto lampa sa v jazierku postará o ničenie zárodkov baktérií a rias. Nenechávajte ju ale zapnutú dlhšie, než je potrebné. Ničili by ste tým aj tie správne baktérie,“ hovorí špecialista.

Záhony skleník

Záhony zrýľujte, prevzdušnite a rozvrhnite si rozmiestnenie rastlín. Do pôdy doplňte hnojivo. Skleník vydezinfikujte pomocou dymovnice – zneškodní prezimujúcich škodcov a zároveň poslúži ako celková dezinfekcia. Skontrolujte, či polykarbónové časti nepopraskali a vyskúšajte funkčnosť vetracieho okna. Taktiež venujte pozornosť lištám a gumám, či nie sú opuchnuté. Tie by nemuseli počas sezóny sklo udržať.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 34

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby