Rast automobilového odvetvia na Slovensku ťahá so sebou aj slovenskú chémiu. Po štyroch rokoch medziročných poklesoch nastal v roku 2017 obrat a tržby odvetvia chémie  a farmácie sa medziročne zvýšili o necelých 8 %. Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, zaznamenal chemický a farmaceutický priemysel na Slovensku v roku 2017 tržby vo výške 9,809 mld EUR, oproti 9,103 mld EUR v roku 2016. Priaznivý rastový trend pokračuje aj v tomto roku. Informoval o tom Ing. Roman Karlubík, MBA, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR.

 

,,Výrazný nárast tržieb za minulý rok je viditeľný hlavne v odvetví rafinované ropné produkty a to až o 18 %, čo majú na svedomí rastúce ceny ropy. Chemikálie a chemické výrobky zaznamenali nárast tržieb o 5 %, výrobky z gumy a plastov rástli o 2 % a farmaceutické výrobky o 1 %. Naopak nedarilo sa pododvetviu náterových látok, ktoré kleslo o 11% a plasty v primárnej forme klesli o 2 %. Rizikom ďalšieho rastu odvetvia sú pracovné sily a preto je potešiteľné, že sa v roku 2017 podarilo zvýšiť počet zamestnancov o takmer 6 % a priemernú mzdu o viac ako 4 %. Odvetvie zamestnávalo ku koncu minulého roka 45 116 pracovníkov. ŠÚ v roku 2017 eviduje v chemickom a farmaceutickom priemysle celkovo 296 podnikov s počtom zamestnancov 20 a viac, čo je o 11 viac ako rok predtým,“ komentoval vývoj odvetvia R. Karlubík.

 

Ďalej poukázal na to, že úzkym miestom ďalšieho rozvoja sú zvyšujúce sa nároky na počty pracovníkov a rastúce mzdové a sociálne náklady na pracovnú silu. Problémom, ktorý trápi slovenské chemické podniky, je nedostatok pracovníkov na západnom Slovensku, spôsobený silnou podporou zahraničných investícií v tomto regióne.

 

,,Stále je potenciálne ohrozených až takmer 5000 pracovných miest predovšetkým v oblastiach stredného a východného Slovenska, v dôsledku dopadov neprimerane rastúcej minimálnej mzdy a sociálnych balíčkov zvyšujúcich minimálnu mzdu, príplatkov za nočnú prácu a prácu počas sviatkov a víkendov. Sektoru tak ubudnú desiatky miliónov eur potrebných na investície a zabezpečenie implementácie množstva legislatívnych opatrení iniciovaných EU,“ konštatoval R. Karlubík.

 

Slovenská chémia a farmácia ako celok zaznamenávala od roku 2013 klesajúci trend tržieb a až vlani zaznamenala obrat a rast. Vďačí za to predovšetkým naviazaniu chemických odvetví a pododvetví na automobilový premysel a rastúcim cenám ropy. Chémia je citlivá na kolísanie cien ropy, nerovnomerný vývoj vo vnútri jednotlivých podnikov, rastúce daňové a odvodové zaťaženie a štrukturálne rozdielny vývoj jednotlivých odvetví. Zo zahraničných vplyvov je to tlak čínskeho chemického priemyslu, prísna legislatíva v EÚ a nepredvídateľné následky možnej obchodnej vojny USA s ďalšími krajinami. Odvetviu môžu chýbať i pracovné sily.

 

Priemerná veľkosť podnikov slovenského chemického a farmaceutického priemyslu podľa počtu zamestnancov je cca 150.  Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá (amoniak), pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna. Odvetvie zabezpečuje aj medziprodukty pre ďalšie spracovanie.

 

 

Zobrazenia: 218

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby