Mnohé veľké spoločnosti na Slovensku si v súčasnosti kladú otázku, ako čo najskôr a najefektívnejšie znížiť svoju uhlíkovú stopu. Spoločnosť Protherm Production v Skalici začala plniť novú klimatickú stratégiu do roku 2030. Jej obsahom sú viaceré zelené projekty.

Závod patrí do koncernu Vaillant Group. Ten stanovil spoločné ciele, v rámci ktorých chce znížiť svoje emisie skleníkových plynov do roku 2030 až o 50 %, v porovnaní s rokom 2018. „Ak ide o životné prostredie, nie je to len o znižovaní emisií CO2, ale v podstate o šetrení zdrojov, znižovaní spotreby energie, vody a o minimalizácii odpadu,“ vysvetlil manažér pre životné prostredie Ľubomír Vlk z Protherm Production.

 

Zelená energia aj nižšia spotreba

Skalický výrobca vykurovacích zariadení stavil v prvom rade na jednu z najlepších možností znižovania emisií uhlíka, ktorou je elektrina pochádzajúca z obnoviteľných zdrojov. „Na odber zelenej energie máme niekoľkoročný kontrakt, ktorý garantuje, že elektrická energia pochádza z obnoviteľných zdrojov,“ objasnila Ľubica Filípková z oddelenia nákupu Protherm Production. Jej zdrojom sú vodné elektrárne Gabčíkovo, Čunovo a čiastočne aj veterné elektrárne. Táto možnosť, ako znižovať emisie skleníkových plynov, je jedna z najrýchlejších a najefektívnejších.

Ďalším efektívnym krokom je podľa expertov zníženie spotreby energie v budovách a vo výrobných procesoch, čo v konečnom dôsledku znamená menej emisií. Závod používa na vykurovanie administratívnych priestorov úspornejšie kondenzačné kotly a vo výrobných halách moderné kondenzačné ohrievače vzduchu. Vykurovanie i osvetlenie v závode v Skalici reguluje elektronický riadiaci systém. Vo všetkých priestoroch inštalovali šetrné LED svietidlá a samo-zhasínanie senzory. Minulý rok boli kompletne zrekonštruované kancelárie vývojového oddelenia, nová elektroinštalácia v nich umožňuje osvetľovať len jednotlivé pracoviská prípadne len tie časti, v ktorých sa práve nachádzajú zamestnanci. Na oknách bolo nainštalované vonkajšie tienenie, čo minimalizuje nutnosť používania klimatizácií.

 

Projekt na minimalizáciu odpadu

V závode zároveň prebehol projekt na minimalizáciu odpadu, v rámci ktorého urobili analýzu týkajúcu sa obalov komponentov. „Rozhodli sme sa radikálne znížiť množstvo odpadu tým, že obaly z kartónu nahradíme vratnými obalmi,“ dodáva Ľ. Vlk. Projekt na redukciu odpadov sa dotkol nielen výroby, ale aj administratívy, ktorá zredukovala tlač na papier a zaviedla digitálne verzie mnohých interných dokumentov.

Za posledných desať rokov sa vďaka zmene legislatívy výrazne zmenil aj trh s vykurovacími technológiami. Hlavnou úlohou Protherm Production je vyrábať ekologické, energeticky úsporné, moderné vykurovacie zariadenia, ktoré chránia životné prostredie. Medzi najekologickejšie produkty vyrábané v skalickom závode patria vnútorné jednotky tepelných čerpadiel a plynové kondenzačné kotly.

Zobrazenia: 55

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby